HANNES SWOBODA POSTAO ČLAN MESIĆEVOG INSTITUTA U LJUBLJANI

HANNES SWOBODA POSTAO ČLAN MESIĆEVOG INSTITUTA U LJUBLJANI

3. listopada, 2014.

zijad19102010 Custom

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) sa zadovoljstvom priopćava, da je dr. HannesSwoboda postao član Savjetodavnog odbora IFIMES. Od 2012.godine obavljao je funkciju predsjednika zastupničke grupacije Naprednog savezništva Socijalista i Demokrata  (S&D) u Evropskom parlamentu (EP).

Dr. HannesSwoboda, austrijski i evropski socijaldemokratski političar, značajno je obilježio kako austrijski, tako i evropski politički prostor. Od 1997.godine bio je potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa državama jugoistočne Evrope. Većina njegovog rada u Odboru EP za vanjsku politiku bila je usmjerena na područje Balkana. Obavljao je dužnost predsjednika Skupine za Zapadni Balkan, Bliski istok, Tursku i države Magreba. Obavljao je funkciju Izvjestitelja EP za ulazak Republike Hrvatske u EU. U prosincu 2011.godine je preporučio ulazak Republike Hrvatske u EU, što je kasnije EP potvrdio velikom većinom glasova. Pored nabrojanih područja je dr. HannesSwoboda veliki dio svog političkog djelovanja namijenio odnosima EU sa Azijom i Ruskom federacijom.

 Svojom spremnošću za suradnju sa IFIMES-om je HannesSwoboda institutu iskazao veliku čast i pred nas postavio nove izazove te odgovornost. Njegova potpora i suradnja predstavljaju dodatnu garanciju za stručnost našeg rada i ujedno predstavlja priznanje za naša nastojanja i aktivnosti iz okvira djelovanja instituta.

Dr. Swoboda je 2013.godine primio visoko priznanje IFIMES-a za najprepoznatljivijeg  evropskog političara na Zapadnom Balkanu, kojeg su mu uručili počasni predsjednik instituta Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i potpredsjednik Savjetodavnog odbora instituta Zoran Živković, bivši predsjednik Vlade Republike Srbije. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code