SJEĆANJE NA ZVONKA BUŠIĆA

SJEĆANJE NA ZVONKA BUŠIĆA

1. rujna, 2021.

 

Mnogi u tu vijest nisu mogli vjerovati, tim prije što je samo dan prije toga (u Udbini) bio s onima koje je volio i koji su ga voljeli.

Nešto je očito krenulo po zlu. Navodno se nije mogao pomiriti s hrvatskim kameleonima, koji su jedan dan na svečanosti dolazili sa hrvatskom značkom na reveru, a odmah potom, drugi dan, na drugu, s Titovom slikom

Napisao: Mladen Pavković

Malo je ako mu kažemo-hvala. Uvijek ćemo ga se sjećati.

Bio je istaknuti hrvatski domoljub, čovjek koji je volio i sanjao slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Kad se nakon 31 godine i 13 dana provedenih u američkom zatvoru vratio kući, na slobodu, nitko nije bio sretniji od njega.

Nu, malo je tko mogao prepoznati razočaranog čovjeka, a još manje da će većina medija relativno brzo nakon njegova povratka objaviti:

“Danas (1. rujna 2013.) u obiteljskoj kući samoubojstvo je počinio – Zvonko Bušić- Taik ( r. 23. siječnja 1946. u Gorici, BiH). Iza sebe je ostavio suprugu, koja ga je godinama vjerno čekala i s njim prolazila boli i muke, neutješnu bližu i daljnju rodbinu, brojne prijatelje…”

Mnogi u tu vijest nisu mogli vjerovati, tim prije što je samo dan prije toga (u Udbini) bio s onima koje je volio i koji su ga voljeli.

Nešto je očito krenulo po zlu. Navodno se nije mogao pomiriti s hrvatskim kameleonima, koji su jedan dan na svečanosti dolazili sa hrvatskom značkom na reveru, a odmah potom, drugi dan, na drugu, s Titovom slikom (Milan Bandić i sl., op.p.)..

Političke elite

Nakon dolaska u Hrvatsku angažirao se i na političkom planu. I na tom polju se brzo razočarao. Prvo u Ružu Tomašić, zatim u HSP i još neku minornu stranku.

“Angažirao sam se politički jer sam želio suzbiti apatiju koja je zahvatila Hrvate, a eto, nakon svega, apatija je, čini se, zahvatila i mene. Stoga se povlačim iz politike, jer ne želim ni na koji način doprinijeti daljnjem usitnjavanju domoljubnih političkih snaga u Hrvatskoj” – govorio je još 2011. te dodao da je sve više svjestan da pojedine političke elite naš narod i državu vode u propast.

U SAD-u su ga osudili zbog sudjelovanja u otmici putničkog zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga u rujnu 1976. i pogibije policajca, za što uistinu nije bio kriv.

Otmicom je Bušićeva skupina, u kojoj je bila i njegova supruga Juliene Eden Bušić, htjela upozoriti  na „hrvatski slučaj“ u tadašnjoj Jugoslaviji bacanjem letaka nad Londonom i Parizom. Zrakoplov se spustio u Parizu i otmičari su se predali. Nisu imali oružje, već lažni eksploziv. Zvonko je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Pomilovan je početkom srpnja 2008. i deportiran u Hrvatsku. U Zagreb je stigao 24. srpnja u pratnji američkih agenata.

Dočekan je srdačno, kao jedan od najvećih hrvatskih Junaka.

Nakon prerane smrti posthumno smo mu dodijeli i braniteljsko priznanje – Veliku zlatnu plaketu – Da se ne zaboravi (2015.).

Vjerna Eden Bušić

Vrijedno se ponovno podsjetiti na dirljive riječi koje nam je u povodu toga uputila, odnosno zahvalila Juliene Eden Bušić. Rekla je:

“Hvala svima od srca… ovo priznanje je dragocjeno ne samo meni osobno i Zvonkovoj obitelji, nego svima koji su ga poštovali, cijenili i voljeli. Priznanje je potvrda, kako me ljudi uvjeravaju, da Zvonko nikada ne će biti zaboravljen, da će biti vječan uzor drugima, u svojoj ljubavi za Hrvatsku, svom domoljublju, svojoj spremnosti dati, sve što je imao dati, pa i vlastiti život, ako treba, u ime vječnih, časnih ideala. Znao je reći, da mi smrtnici možemo postati besmrtni na samo dva načina, kako je veliki Platon pisao u svojoj Simpoziji: kroz rađanja djece ili rađanja ideje koja će nas nadživjeti. Zvonko i ja nismo imali mogućnost dobiti djecu, jer smo u tim godinama bili u zatvoru – a američki su zatvori drugačiji nego recimo u Haagu…nikada nismo smjeli biti sami u 32 godine. Ali ideje se rađaju bilo gdje, i on ih je imao na pretek. Ideje koje će ga sigurno nadživjeti, tzv.”Homerova djeca”! A jedan primjer sam jučer našla u njegovim bilješkama, pa ga želim s vama podijeliti. Citiram: “Čovjek se rodi, formira i odraste u sudbinski određenom obiteljskom, plemenskom i narodnom ambijentu, koji on cijeloga života duboko u sebi osjeća, a ono što čovjek osjeća utječe na ono što čini. Bezbrojne činjenice pokazuju da je čovjek svoj život spreman žrtvovati za svoja vlastita uvjerenja i principe, ili u obrani osobne časti, ali onaj čovjek koji se svjesno žrtvuje za svoj narod i vjeru pokazuje ne samo da ćuti bilo svoga naroda, nego da je i doista vjeran samome sebi, jer domoljublje i Bogoljublje je sposobnost biti vjeran samome sebi”. Ne treba dalje tražiti razloge zašto je otišao. Ostao je vjeran samome sebi – do kraja” – istaknula je tada vidno potresena supruga Zvonka Bušića – Taika, koji je pokopan  u Aleji zaslužnih građana na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Posljednje izgovorene riječi prije spuštanja Bušićevih posmrtnih ostataka u grobnicu  bile su njegova prijatelja fra Joze Grbeša, pročitane iz pjesme koje je fra Grbeš uputio sudionicima pogreba.

“Za jednog od posjeta tebi Zvonko u američkom zatvoru, rekao sam sebi, preko puta mene sjedi čovjek koji je čisti ideal. Tvoj ideal bila je Hrvatska, za koju si živio i samo o njoj mislio”- zapisao je fra Grbeš, čije je pismo čitao jedan od Bušićevih prijatelja.

Na lijes je prvo bačena zemlja sa groba Zvonkovih roditelja u rodnoj mu Hercegovini, u Gorici…T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 2 rujna, 2021, 13:36

    TKOJE ZVBONKO BUĐŠIĆ
    ZAR SE NE SJEČAJU GRAĐANI JUGOSLAVIJE , KRŠČANSKOG HLADNOG RATA,NACISTIČKO-KLERIKALNO-KASTINSKOG SOJA , KADA JE ZAPADNA SVETA ALIJANSA ,STEPIČVSKE KATOLIKE,POTOMKE NJEGOVIH DRAKULA I VAMPIRA IZ VREMAMN NACISTIČKE ALIJANSE III-ĆEG REICHA, UNAJMILA ZA NAJZLOČINAČKIJE POTHVATE,NASTAVK ŠOVINISTIČKO-KRŠČANSKIH PLJAČKAŠKO-KASTINSKO-KLERIKANIH DIVLJANJA, STALNO NAPADAJUĆI NAŠA DIPLOMATSKA PREDSTAVNIŠTVA UZ VELIKU JAVNU PODRŠKU ZLOČINAČKOG KRŠČANSTVA KAO POKROVITELJA SVIH TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI NA ZAPADNOJ HEMISFERI,PA SE U TU SVRHU OTIMALI I AVONI I TO AMERIČKI,UZ PODRŠKU SAME CIE,DA SE TAJ AKT I TAKVI AKTI DIGNU NA SVJETSKU RAZINU ,TOBOŽ DA SE STVORE UVJETI RUŠENJA SOCIJALISTIČKOG SUSTAVA DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA,O ČEMU JE AMERIČKI PROFESOR NOAM CHOMSKY NAPISAPO POZAMAŠNU KNJIGU ,POD NAZIVOM=HEGEMONIJA ILI OPSTANAK=U KOJOJ JE MAJKU AMERIKU I ZAPADNU KRŠČANSKU ,ZLOČINAČKO-KASTINSKO-PLJAČAKŠKO-TERORISTIČKU HEMISFERU OBILJEŽIO KAO HORDU OSVAJAČA,KOJA OD ZAVRŠETKA II-GOG SVIJETSKOG RATA VODI RATNE POHODE PO AZIJI,AFRICI,PREDNJEM I SRENJEM ISTOKU, U KOJIMA JE UBILA CA-6O MILJUNA LJUDSKIH BIĆA NANJEVŠI VIŠE RAZARANJA NEGO JE TO UČINIO DRUGI SVJETSKI RAT. U TOJ KNJIZI NAM JE ,ODNOSNO SVIJETU ZBILJE, DDODAJE I TO DA JE TA SVETA ALIJANSA OD 196O GODINE PA DO RUŠENJA BERLINSKOG ZIDA SAMO U JUŽNOJ AMERICI I DILJEM EVROPE UBILA VIŠE LJUDSKIH DVONOŽNIH BIĆA NEGO I SAMA PRIPISUJE ISTOČNOM KOMUNISTIČKOM SUSTAVU OD NJEGOVOG POSTOJANJA. PA OVAJ DANAŠNJI NAPIS MLADENA PAVKOVIĆA,O ZVONKU BUŠIĆU TREBA SMATRATI NAJOBIČNIJIM TERORIZMOM. JER JE ZVONKO BUŠIĆ I GALERIJA KRŠČANSKIH ,POLITIČKIH VUCIBATINA,U TIM VREMENIMA DILJEM EVROPE, U SLUŽBI SVETE ZAPADNE,KRŠČANSKE,ZLOČINAČKE HORDE O KOJOJ , PROFESOR CHOMSKY NAPISA JEDNU KNJIGU TEŠKU CC-A 5 KG. PA KNJIGU POŠTOVANOG I CIJENJENOG PROFESORA NOAMA CHOMSKOG I NACISTIČKO-PLJAČKAŠKO-KASTINSKO DJELOVANJE KRŠČANSKE OLIGARHIJE JE POTVRDIO I PAPA U OSTAVCI NAZVAVŠI KRŠČANSTVO NASILNIČKIM,KOJE SE OD SVOGA POSTANKA BAVI ZGRTANJEM I POSVAJANJEM OVOZEMALJSKIH DOBARA, A KADA SU SE KROZ POVIJEST TOM DJELOVANJU POROTIVILI VELIKI KRŠČANSKI UMOVI UVIJEK SU BILI U MANJINI I ZAVRŠAVSLI NA LOMAČAMA. PA SE TREBA ,ZAISTA ,ZAPITATI TKO JE OVAJ DRIPAC SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA,TALIBAN KRŠČANSKE PASMINE ,ČIJA SE SVIJEST GNIJEZDI NA STUPNJU,REKAO BI VELIKI FILOZOF HEGEL, ČULNE IZVJESNOSTI KOJA JE SPREMNA NOGAMA GAZITI KOEIJENE LJUDSKE HUMANOSTI.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code