SISAČKO GROBLJE UVELO NAKNADU ZA STAJANJE NA TLU

SISAČKO GROBLJE UVELO NAKNADU ZA STAJANJE NA TLU

27. rujna, 2015.

limena_glazba

Oni koji za neki od sprovoda namjeravaju koristiti prostor GGV-a (odjeljak s odrom umrloga, plato nadstrešnice ili tlo uz grobno mjesto – op.a.) dužni su prethodno ishoditi odobrenje za izvođenje glazbenih djela i u referadi za to uplatiti 100 kuna (!). Udahnuta zraka iz susjedne Rafinerije nitko se nije dosjetio, Bogu hvala. Mnogi se stoga trpko pitaju hoće li odobrenje za svoje javne sprovodne nastupe pred mikrofonima GGV-a morati plaćati i svećenici, radni kolege preminulih ili najbliži rođaci

Napisao: Josip Frković

Tijekom Domovinskoga rata i velikosrpske okupacije dijela Pokuplja, Posavine, Pounja, Banovine i zapadne Slavonije, članovi jednoga od najstarijih i najizvrsnijih puhačkih sastava u zemlji – Željezničarske limene glazbe – plave su odore zamijenili ratnim prikrivnima Hrvatske vojske. Na posljednji su počinak s Viktorovca, potpuno besplatno, „totnmarševima“ ispratili stotine poginulih bojovnika i prognanika, vojnika i policajaca s obrambene 160 kilometara duge bojišnice od Pokupskoga do posavske Mlake. Pamte im to mnoge udovice, djeca, rođaci i prijatelji smrtno stradalih, koji su vojni i civilni sprovodni ceremonijal obavljali skraćenim postupkom, jer su molitve, predaje državne zastave ucviljenima i taktove tuge nerijetko prekidale opće i zračne opasnosti. Četničke granate ili pak prijeteći naleti srbijanske agresorske avijacije i njenih razornih „krmača“. Nekako u to vrijeme, Petrinjci s privremenim boravkom u Sisku – dok je njihov grad stenjao pod čizmom okupatorskih zlotvora označenih petokrakama i kokardama – na Viktorovac, gdje počivaju austrougarski i hrvatski domobrani, srpski i srbijanski četnici, Čerkezi, pripadnici pruskih pohoda i Hitlerova Wehrmachta iz dvaju svjetskih ratova i onog Domovinskoga – donose europsku novinu. Dio članova legendarnoga „Slavulja“ formirali su mali vokalni sastav i crkvenim pjesmama, hrvatskim domoljubnim budnicama ili „petrinjskom uskim stazama“ ispraćali svoje sugrađane do svježe iskopanih humki. Njihov primjer, osobito iza 1995. i pobjedonosne „Oluje“, slijedili su ubrzo dečki iz sisačke „Danice“, Ante Lovreković, Đibo Podunavac , Zlatko Devčić i ostali. Ali, počela je naplata tužnih glazbenih usluga, pa i opravdan revolt „limenjaka“, kad su osjetili da službenici „Viktorovca“ (poduzeće s najvećim brojem bivših zaposlenika direktora – op. p.) smrt neke poznate javne osobe i termin pokopa dojavljuju još uvijek nedovoljno uvježbanim ali jeftinijim vokalistima.

Obrtnička klapa „Kvirin“ i konkurencija

Znajući da njhovo vrijeme neumitno prolazi, međutim, „limenjaci“ širokih glazbenih interesa i znanja od jazza, dixielanda i swinga, okrenuli su se novom repertoaru i dvoranskim cjelovečernjim koncertima, budnicama i drugim prigodničarskim nastupima. Klasičnom repertoaru koračnica od kapelnika i utemeljitelja Frante Medryckoga i divizijskoga meštra Bože Medakovića do aktualnoga trubača“Silentija“ i dirigenta Ante Dropuljića nisu se osuli. I ne pomišljaju na razmirice razlaza. Samo rijetke, da ne kažemo birane Siščane, prate klarineti fanta Lojzeka Toša i Vladeka Petrnela, saksofoni „dijamanta“ Jože Peternela i stolnotenisača Ive Domića, trombonista i grafičara Bere Klobučara i streličara Zdene Videca, te drugih limenih majstora čistih tonova. Tijekom poratnih godina, međutim, najveći dio pjevača „crne dugmadi“, cijele jedne generacije, temeljito se osuo. Iz godine u godinu vokalisti su mijenjali i mobilizirali nove članove sastava, sve dok vođa Siniša Pavrlišak raniji amaterski „Kvirin“ i njegovih nekoliko „klapa“ koje nastupaju diljem Hrvatske nije registrirao kao obrt. Dio nezadovoljnih, jer je gazda autokratski vodio ansambl i olakim izjavama remetio sklad kolektiva, napustio je kombijima kompletirane i vrlo mobilne Pavrlišakove „dugmiće“. Tako je umirovljeni policijski inspektor mr. Vlado Palčić nedavno osnovao konkurenciju „Kvirinu“, Glazbeno društvo za posljednji ispraćaj „Glory“, a pridružili su mu se pjevači Nikola Basarić, Zdenko Videc, Mario Minić i Kosta Zec. Pet pjevača puta stotinu kuna je 500 kuna…Kako se sisačka tvrtka Gradska groblja „Viktorovac“ (upravljaju gradskim i 16 područnih, seoskih groblja – op.a.) u verbalnim duelima izvođača objektivno nalazi između čekića i nakovnja, i direktor GGV-a Slobodan Ljubičić osjetio je priliku da se bar dio novca za reproduktivne pjevačko-instrumentalne usluge ožalošćenim obiteljima pokojnika slije u nikad dovoljno popunjenu blagajnu firme.

Naknada za stajanje na tlu GGV-a

Donio je 15. rujna osobnu (inokosnu) „odluku o odobrenju izvođenja instrumentalne i vokalne glazbe „na prostoru groblja grada Siska!?“ prilikom pokopa. Odluka bivšeg djelatnika „Hrvatskih šuma“ i pouzdanika SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček temelji se – stoji u članku 1, na odredbama pravila ponašanja u domu mira od 19. kolovoza 2015. Poznavatelji prilika među zaposlenicima u grobljima tvrde da je idejni začetnik novine koja je ražestila mnoge honorarne interprete i moguće korisnike usluga jedan od prvih smijenjenih direktora GGV-a. Taj podatak u stvari ne mijenja ništa u suštini: oni koji za neki od sprovoda namjeravaju koristiti prostor GGV-a (odjeljak s odrom umrloga, plato nadstrešnice ili tlo uz grobno mjesto – op.a.) dužni su prethodno ishoditi odobrenje za izvođenje glazbenih djela i u referadi za to uplatiti 100 kuna (!). Prevedimo pobliže taj dokument: bez obzira što glazbeni obrt „Kvirin“ i drugi moraju plaćati sve poreze i doprinose, pa i autorske naknade Vojković- Josipovićevu ZAMP-u, tvrtki Gradskih groblja „Viktorovac“ dužni su platiti i famozno odobrenje za stajanje na parceli GGV-a. Udahnuta zraka iz susjedne Rafinerije nitko se nije dosjetio, Bogu hvala. Mnogi se stoga trpko pitaju hoće li odobrenje za svoje javne sprovodne nastupe pred mikrofonima GGV-a morati plaćati i svećenici, radni kolege preminulih ili najbliži rođaci. Nigdje, doduše, ne piše mora li GGV dio prikupljena novca doznačiti i ZAMP-u, jer ta zaštitarska firma za prikupljanje harača vodi brigu o obeštećenju autorstva. Svoju odluku što je opravdava zagrebačkom i karlovačkom grobljanskom praksom, dodajmo, dipl. ecc. Slobodan Ljubičić dostavio je zacijelo u pisanu obliku svim funkcijama GGV-a, oglasnoj ploči i arhivu. Nigdje ne piše je li je primila i najomiljenija osoba jedinice sisačke lokalne samouprave KIB. Žena je to velikih izbornih potencijala i očekivanja u studenome, koja u mnogo čemu Sisak uspoređuje sa Zagrebom. U izmišljanju novih gradskih pristojbi mogla bi uskoro uvesti i i naknadu za parkiranje automobila u privatnim dvorištima. Nužno je, reći će, ubrati ono što je od „Parkcoma“ propustio učiniti njen prethodnik Dinko Pintarić. A kaznenim prijavama protiv njega, dotična se drugarica raduje i stoga što su zagrebački drugovi s Iblerova trga kazneni progon za hajdučku milijunima vrijednu SDP-demontažu tračnica i mostova baštinjene Ćirine pruge Sisak-Karlovac sklonili u Uskokovu ladicu.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Krešimir
  #1 Krešimir 24 lipnja, 2018, 14:14

  Čemu se čudiš, sugrađanine. Ipak je u pitanju privatno poduzeće udruženog mafijaškog pothvata (neo)komunista. Njihova vrhovna gadura zna što radi i halapljivo ubire kune za parkinge i capraške šikare. Npr. pojavu bijeloga križa u Hebrangovoj iz mržnje ne može zamisliti, zbog koalicijskih islamista u blizini i vlaha diljem Pavelićeva i željezarskoga naselja.Koreje. Stoga šuga u čijem se (ne)krsnom imenu spominje i Krista, naplaćuje stotinu kuna za stajanje glazbenike na groblju. Čak i kad sviraju svom umrlom kolegi, nije bilo popusta. Kao u Petrinji za umrloga borislava.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno XX
   Anonimno XX 18 studenoga, 2018, 19:00

   Pa to je jedina firma koja nikada ne propada.
   Tko se rodi taj i umire.
   Sada imaju osobu koja sjedi na dvije direktorske stolice neki SMarić ingo prometa.
   Kažu da se nitko ne hvata direktorskih pozicija pa ovaj koristi gužvu.
   Kikićka je u tome nemoćna-

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 29 kolovoza, 2016, 14:45

  Evo ja danas bio u upravi Sisačkih groblja da bi ugovorio radove na sanaciji duploga grobnoga mjesta,odnosno ispravljanje nagnutoga temelja ili izgradnju novoga.Dobim nekakav ugovorčić i uplatnicu te moram uplatiti punu cijenu radova(mogučnost i obročne otplate),a radovi će biti gotovi za 90 dana.pitam zašto moram unaprijed to platiti,službenica odgovara da je to po nalogu direktora.E, tu mi nije ništa jasno i mislim da po zakonu to baš i nije tako,jedino ako groblje nije privatno poduzeće!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code