OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU ZAGREBA

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU ZAGREBA

3. rujna, 2017.

 

 

Rejting vam odavno pada, a sad ste što se toga tiče ste gotovi. Nitko vam više ništa ne vjeruje. Zbog pet ruku u skupštini grada prodali ste svoj antifašizam, svoje djetinstvo, mladost, zrele godine, svoj svjetonazor, svoja uvjerenja i svoj image. Bandić je antifašist??? Kaj god! Bandić je postao nešto, ne zna ni on sam što

Napisala: Ankica Benček, učiteljica u mirovini

Gospodine gradonačelniče Zagreba,

Možete li mirno spavati zadnjih noći? Ne pitam vas to zbog mnogih inkkriminacija za koje vas optužuju godinama, već zbog brisanja Trga Maršala Tita. Nisam nikakva jugonostalgičarka, niti titoistica, već obična građanka Zagreba, u koji sam došla iz rodnog sela Lonjice, kao studentica prije 5o godina.

Trg maršala Tita mi baš ništa nije značio, niti predstavljao, kao ni mnogima. Taj trg se kao mjesto više spominjao po kazalištu, pravnom fakultetu, Kavkazu, Zvečki, Učiteljskom domu, Akademiji dramskih umjetnosti, dvorani Lada,…

Moji su roditelji bili srednje imućni seljaci, koje je Titova vlast svojim porezima, nametima i otimanjem osiromašila. Jedne je godine djed sa štapom išao u zatvor jer nije imao dovoljno pšenice za obvezu, koju su mu odrapili mjesni i općinski nepismeni “partizani”.

Kći ustaše

Bila sam jedna od boljih učenica u gimnaziji, ali stipendiju nisam dobila, jer sam bila kći kulaka i ustaše. Moj je otac bio ustaša, jer je psovao one koji su ga opljačkali. Unatoč toga, učio me da nikoga ne mrzim, ni od koga išta dobrog očekujem, već da se uzdam u Boga i svoj rad, trud, znanje i pamet.

Od bivše države, baš kao i od ove ništa nikad nisam dobila, iskreno niti tražila. Kad su se državni stanovi dijelili kapom i šakom, mi smo stan kupili na kredit, uz veliku kamatnu stopu, (s četvoro djece).

Što ste sve vi dobili od bivše države i Tita? Do nedavno ste “Tita” nosili na reveru, po Bundeku, da bi ga skinuli kad ste u procesiji gradom nosili ogromnu svijeću.

Priznajte sami sebi, da nije bilo Tita i njegove socijalne politike, vi i vama slični ne bi se niti pomaknuli iz svojih hercegovačkih gudura i škrapa, pasli bi ovce dandanas, sanjali daleki svjetli, bijeli i bogati Zagreb, a ne odlučivali o tom gradu i njegovim stanovnicima (purgerima).

Ja sebe ne smatram purgericom, čak ni Zagrepčankom. Ja sam Novozagrepčanka, poput mnogih intelektualaca koji nisu mogli kupiti stan u centru grada, gdje ste vi podijelili stanove “svojima”.

U ovih 16 godinaina kojima se dičite ste napravili i dobrih stvari, što ovim vašim potezom uz Tita, sve pada u vodu. Prodali ste se gradonačelniče i to za sitniš. Nikakav Ivo Lola Ribar, pa čak ni svih 7 sekretara SKOJ-a kojima se bavite zadnjih dana vas ne mogu i neće iskupiti.

Rejting vam odavno pada, a sad ste što se toga tiče ste gotovi. Nitko vam više ništa ne vjeruje. Zbog pet ruku u skupštini grada prodali ste svoj antifašizam, svoje djetinstvo, mladost, zrele godine, svoj svjetonazor, svoja uvjerenja i svoj image. Bandić je antifašist??? Kaj god! Bandić je postao nešto, ne zna ni on sam što.

Je li vas možda malo sram pred samim sobom? Navukli su vas na tanak led, oni koji svoju osobnu satisfakciju, mržnju i osvetu preko vas realiziraju, revizijom povijesti, kao kvazi znanstvenici, tobože za opće dobro, za pravdu i svoju istinu.

Možete li mi objasniti zašto su mnogobrojni svjetski državnici i ugledne osobe iz cijelog svijeta, došli na Titov sprovod kad je bio zločinac, ubojica, autokrat i tiranin.

Tuđmanu livade

Drugi se narodi svojim državnicima i Maršalima ponose, kakvi god bili, a mi zahvaljujući takvima poput vas svoje pljujemo, sklanjamo s vidnog mjesta i mićemo iz povijesti.

Nadam se da sličnu sudbinu za par godina, neće doživjeti naš pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, kad na vlast, dođe neki “Mesija” – nasilnik i zatiratelj, koji će uz pomoć gradonačelnika maknuti Tuđmanove biste, ploče, ulice, trgove i aerodrom. Uz put, predsjednik Tuđman je morao dobiti Trg bana Jelačića, a ne tamo neke livade, koje ćete vi urediti, vjerojatno novim fontanama.

Uživajte u svojoj pobjedi gospodine Bandiću. Uskoro će maknuti i vas, isti ovi kojima ste zdušno pomogli maknuti Tita. Vi ste za njih komunjara. Kao mudar i iskusan čovjek toga biste trebali biti svijesni.

Za kraj ću vam naglasiti onu narodnu: “Tko s vragom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju!” T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Placu komunjare
  #1 Placu komunjare 4 rujna, 2017, 07:55

  Viste samo IZDAJICE Hrvatske vi neznate tkoste i sto ste .

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. mate mali
  #2 mate mali 4 rujna, 2017, 07:54

  Interesantan komentar gospođe Benček,samo ne znam dali bi proje piškila ili kakila???

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Klarens
  #3 Klarens 4 rujna, 2017, 02:07

  Dok vlada KPJ
  =================
  Bandidio je ziher

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Black Jack
  #4 Black Jack 4 rujna, 2017, 00:31

  Banditić je projekt UDB-e to svi znaju, kao što svi znamo da je Račan po uputi EU uzeo oružje TO i dao antifašistima iz JNA da bi nas Srbi u 7 dana sve ,,zaklali.
  Slučajno nije uspjelo jer su odrodi pobjegli u Traktorijadi!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Black Jack
  #5 Black Jack 4 rujna, 2017, 00:25

  Jebo Antifašiste u dupe!
  Oni su zaklali u domovinskom ratu više od 10000 Hrvata i

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code