JAKOVČIĆ RADI ZA POKRET VENETO

JAKOVČIĆ RADI ZA POKRET VENETO

4. travnja, 2012.

Pokret-Veneto-poziva-Istru-na-otcjepljenje_ca_large

 

Što hoće istarska iredenta?

Piše: Josip Miljak

Ovih dana je Ivan Jakovčić ponovno aktualizirao pitanje autonomije Istre, ili kako on to naziva, Istra regija s posebnim ovlastima. Ono što odmah upada u oči jest izostanak bilo kakve reakcije službenih vlasti bilo lokalnih bilo državnih, a ni druge reakcije nisu zamijećene, izuzevši jednoga prešućenoga priopćenja Hrvatske čiste stranke prava.

TERITORIJ KAO MONETA ZA POTKUSIRIVANJE

Izostanak reakcije vladajućih se može promatrati iz dva kuta, jedan je minoriziranje Jakovčića i IDS-a i mišljenje da oni za to nemaju snage, a drugi je čuvanje mira u koaliciji, koja je ionako uzdrmana što se tiče odnosa IDS – SDP. Upravo bi ti narušeni odnosi dviju stranaka mogli biti i ključan razlog aktualiziranja pitanja autonomije Istre. Međutim to su opasne igre neodgovornoga političara Ivana Jakovčića, ako on za svoje jeftine i prozirne političke igre i pogađanja s SDP-om koristi hrvatski državni teritorij kao monetu za potkusurivanje. Jakovčić se nedavno uvelike uvrijedio kada nije ušao u kvotu od 12 promatrača u Europskom parlamentu, a to je držao kao gotovu stvar. Toliko se razljutio da je čak izjavio da se povlači iz politike, a da stranku prepušta moralnoj vertikali i povlaštenom budućem umirovljeniku Damiru Kajinu. Međutim to nije jedini problem koji tišti kukurikavce, kamen spoticanja su i predstojeći lokalni izbori 2013. gdje je SDP-u dodijalo da IDS neprestano ima gradonačelnika Pule Borivoja Miletića. U SDP-u smatraju da je vrijeme da na tomu mjestu IDS podrži njihovoga kandidata Peđu Grbina, sve sami Istrijani i Hrvati parekselance. Sukob je doživio svoju kulminaciju, jer Borivoj Miletić ne želi prepustiti mjesto gradonačelnika Pule u zamjenu za mjesto župana Istre, a u tomu ima punu podršku IDS-a. Tko bi onda trebao zamijeniti Jakovčića na mjestu župana nakon njegova povlačenja nije jasno, jer  i gospodina moralnu vertikalu uopće na zanima mjesto župana, on je spreman penzionisanje dočekati u Hrvatskom saboru. Iz svega se dade zaključiti da se Jakovčić uopće ne namjerava povući iz politike, a da je njegova reakcija izazvana neizvjesnom  situacijom i odnosima s SDP-om, a ishitrenost se da protumačiti pretjeranim somelierskim navadama aktualnoga župana. Međutim, postavimo pitanje može li se dogoditi raskol na državnoj razini između stranaka kukurikavaca i što znači po pitanju autonomije Istre?

OBNOVA MLETAČKE REPUBLIKE

Od kuda te težnje za autonomijom od ljudi koji sebe predstavljaju kao internacionaliste, građanine svijeta, neupitne europejce a time i zagovornike Europe bez granica. Osim što je to udar  na ustavno-pravni poredak Hrvatske, to raskrinkava same te aktere kao političare jako mizernoga političkoga dosega kada je u pitanju opće nacionalno dobro i razotkriva ih kao lažne kozmopolite. Kako bi demantirali glasine da IDS želi Istru odcijepiti od Hrvatske oglasio se izvjesni Oriano Otočan koje se predstavlja kao međunarodni tajnik IDS-a, tvrdeći da oni žele Istru isključivo u sastavu Hrvatske. Čemu uopće naglašavati nešto što se samo po sebi razumije, to odmah postaje sumnjivo i upitno stajalište. Pokret Veneto je čuvši za najave čelnika IDS-a odmah pozvao Istru na odcjepljenje, a to sigurno nisu učinili onako iz hira, iza toga postoje izvjesni kontakti od prije. Tajnik pokreta koji je službeno oformljen 2010. godine je Lodovico Pizzati,  a u organizacijski ustroj pokreta uključeni su odbori koji djeluju na razini svih većih venetskih gradova, a u toj je strukturi i odbor kojemu je zadaća koordinirati aktivnosti u Istri i Dalmaciji. Veneto je inače slijednica nekadašnje Republike Venecije koju je 1797. ukinuo Napoleon. S njima očito nema šale, i dok se iz Dalmacije još nitko nije usudio podržati inicijativu Veneto, Istra vođena Jakovčićem sasvim otvoreno koketira s tim fašističkim pokretom. Da s njima nema šale i da nisu za podcjenjivanje kazuje nam  nekoliko podataka. Veneto ima gotovo pet milijuna stanovnika, površinu od oko  19.000 kvadratnih kilometara, izvoz preko pedeset milijardi eura a BDP po stanovniku je 29.000 eura, što Veneto čini najbogatijom regijom Europe. Projekt osamostaljenja Veneta podržava 53% stanovništva te regije. Kako vidimo da opasnost odcjepljenja Istre i nije tako benigna, jer Istra u svomu zahtjevu za autonomijom ističe svoje bogatstvo koje ne želi dijeliti s drugima u Hrvatskoj. U Puli u Dobricheovoj 16 već neko vrijeme egzistira Veneto banka d.d., a njena aktivnost je financijska potpora Pokretu, a sredstva nisu upitna jer što je nekoliko desetaka milijuna eura u odnosu na pridobivanje građana Istre za njihove ideje. Talijanski fašisti nas nikad neće ostaviti  na miru, a putove njihovim idejama dodatno olakšavaju neodgovorni političari poput Jakovčića i Jadranke Kosor. Zašto sad ona? Kada arbitražna komisija donese svoj pravorijek za Savudrijsku valu, koju mi, kojega li apsurda, plaćamo pet milijuna eura, mi ćemo po svoj prilici ostati bez granice s Italijom, a onda može krenuti lavina revizije Osimskih sporazuma, a Talijani i Veneto tu priliku neće propustiti. Opasnost od neodgovornih mediokriteta poput Jakovčića i Jace i stotina drugih, je po Hrvatsku veća od ikakvoga agresora. Stoga bi za te stvari trebalo uvesti kaznu doživotne robije za veleizdaju, jer dok se to ničim ne sankcionira, lakoća izdaje potiče i najplašljivije među nama.T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code