HEBRANGU URUČENA NAGRADA ZA NAJBOLJU KNJIGU IZ DOMOVINSKOG RATA

HEBRANGU URUČENA NAGRADA ZA NAJBOLJU KNJIGU IZ DOMOVINSKOG RATA

10. listopada, 2016.

 

14494801_1308638362488799_3290411953627587077_n

Osim onima iz Državnih odvjetništva, ova će knjiga u svakom slučaju poslužiti i povjesničarima, jer vrvi činjenicama i dokumentima, jer je istinski dokument jednog vremena.

Ovo veliko publicističko djelo ništa ne sakriva. Tu su rezultati i brojna iskustva hrvatskih, ali i zdravstvenih djelatnika iz BiH, koji su spasili na desetine tisuća života.

Ovo je „abeceda“ djelovanja saniteta u ratnim okolnostima!

14492453_1308639509155351_1562140565580383824_n

Priredio: Franjo Dobrović

U petak, 7. listopada, pred iznimno velikim brojem posjetitelja na Zagrebačkom velesajmu, dodijeljena je tradicionalna Književno-publicistička nagrada „Bili smo prvi kad je trebalo“ za 2016. godinu, koja je pripala dr. Andriji Hebrangu za knjigu „Hrvatski sanitet“.

U prigodnom programu sudjelovali su: akademik Ivica Kostović, dr. Vesna Bosanac, general Zbora Josip Lucić, prof. Anđa Raić, Mladen Pavković, Željko Baća, Andrija Mikolić, Dina Tomšić te Mješoviti tamburaški orkestar MUP-a RH.

Kapitalno djelo iz Domovinskog rata

Donosimo izlaganje Mladena Pavkovića u povodu uručivanja ovog priznanja.

Na već tradicionalni Književno-publicistički natječaj „Bili smo prvi kad je trebalo“ za najbolju knjigu na temu Domovinskoga rata za 2016. godinu, pristiglo je 16 knjiga. Riječ je o natječaju, kojeg zajednički organiziraju Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) i Udruga branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“, u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata, na kojem mogu sudjelovati autori pjesama, proze, fotografija i sličnih žanrova, naravno vezanih uz navedenu temu, stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Ove godine izborno povjerenstvo, odnosno žiri, kojeg su sačinjavali: novinar i publicist Mladen Pavković, u svojstvu predsjednika žirija te članovi Josip Palada, književnik i Željko Baća, hrvatski branitelj, jednoglasno je odlučio da nagrada za 2016. bude dodijeljena knjizi „Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku 1990.-1996.“, autora i urednika dr. Andrije Hebranga.

Nu, odmah moramo reći da je na ovom kapitalnom djelu iz Domovinskog rata, pored dr. Hebranga, sudjelovao i iznimno veliki broj suradnika, prije svega liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja, koji su svih tih godina ostavili toplinu svojeg doma i krenuli na ratišta diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, u želji da prije svega pruže prijeko potrebnu pomoć ljudima koji su puškom branili i obranili hrvatsku domovinu, ali oni nisu samo bili angažirani oko branitelja, već oko svih kojima je medicinska pomoć bila potrebna.

Hrvatska ratna publicistika bila bi u mnogome osiromašena da nismo dobili ovo djelo, ovu monografiju na čak 748 stranica, u kojima je iznimno vjerno oslikana još jedna hrvatska pobjeda, pobjeda naših liječnika i cjelokupnog zdravstvenog osoblja.

Čak 130 suradnika, časnog i uvaženog dr. Hebranga, riječju i slikom prikazuje nam ono što bi svako dijete u školi trebalo znati, a ne zna. Prije svega, osnivanje i djelovanje hrvatskog ratnog saniteta u razdoblju Domovinskog rata. Tu možete naći istinske podatke o radu hrvatskih bolnica koje srpsko-crnogorski agresori nisu štedjeli, koje su rušili bez obzira na znak Crvenog križa. Najgore je prošla vukovarska bolnica, što svi znamo. Ali, nakon ovog još jednom kažem kapitalnog djela, monografije-potjernice i te kako se moramo zapitati: zašto do danas gotovo nitko nije osuđen za najstrašnije zločine nad našim, hrvatskim zdravstvenim ustanovama (ali i onima u BiH), u kojima su ležali pretežno teže ranjeni vojnici i civili, u kojima hrvatsko zdravstveno osoblje nije pitalo tko je iz koje političke stranke ili koje je nacionalnosti?

Ovo djelo otvara oči

Dakle, gdje su ratni i ini zločinci o kojima govori ova knjiga? Tko ne želi da se oni privedu pravdi? Državnim i inim odvjetništvima dovoljno je da prelistaju ovo djelo i da saznaju tko su ratni i ini zločinci. Od početka agresije prošlo je 25 godina. Koliko još treba proteći vode Savom ili Dunavom da oni koji su razarali primjerice vukovarsku bolnicu budu kažnjeni?

Srbi su osudili jednog Veljka Marića, bez ijednog dokaza, na čak 12 godina robije, a nisu osudili čak ni jednog srpskog i inog zločinca za razaranje ratom zahvaćenih bolnica i drugih hrvatskih zdravstvenih ustanova!

Eto, i zbog toga je važno ovo djelo, jer otvara oči.

Dodjeljujući nagradu, imali smo i ovu strašnu, nevjerojatnu činjenicu na umu, ni u kom slučaju ne umanjujući značaj ostalih knjiga ratne tematike pristigle na ovaj jedinstveni natječaj, kojeg provodimo još od 2000. godine, u želji da potaknemo što više, prije svega, hrvatskih branitelja na pisanje i objavljivanje takvih i sličnih publikacija.

Osim onima iz Državnih odvjetništva, ova će knjiga u svakom slučaju poslužiti i povjesničarima, jer vrvi činjenicama i dokumentima, jer je istinski dokument jednog vremena.

Ovo veliko publicističko djelo ništa ne sakriva. Tu su rezultati i brojna iskustva hrvatskih, ali i zdravstvenih djelatnika iz BiH, koji su spasili na desetine tisuća života.

Ovo je „abeceda“ djelovanja saniteta u ratnim okolnostima!

Stoga ova knjiga zaslužuje i nagradu za najbolju knjigu Domovinskog rata objavljenu u vremenu od kolovoza prošle do kraja kolovoza ove godine.

Žiri je također pohvalio još dvije knjige: „58“ (HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca) autora Damira Markuša-Kutine i „Krhotine djetinjstva“ (skupine autora).

Sve u svemu, dr. Hebrangu i njegovim brojnim suradnicima, baš kao i nakladnicima Medicinskoj knjizi i Udruzi hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. želimo još barem nekoliko sličnih objavljenih naslova – da se ne zaboravi!“- rekao je Mladen Pavković.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code