60 KRIZMANIKA IZ PETRINJE

60 KRIZMANIKA IZ PETRINJE

1. lipnja, 2014.

 

 

Košić i 60 krizmanika Custom

Podignuta spomen ploča za velečasnog Ivana Lazičkog

 

Napisao: Stjepan Vego

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 31. svibnja u župnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji misu za vlč. Ivana Lazičkog, rođenog u Vinagori, kapelana u Petrinji od 1937. do 1942. godine i vojnog dušobrižnika u Zagrebu, ubijenog od komunista 1945. godine. Tom prigodom biskup je i blagoslovio na župnoj kući novopostavljenu spomen-ploču za ovog svećenika-mučenika. U koncelebraciji bili su domaći župnik i dekan preč. Josip Samaržija, župnik petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Josip Karas i svećenici Petrinjskog dekanata.

U homiliji obraćajući se okupljenim vjernicima, te 60 krizmanika petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg, kojima je biskup kasnije podijelio sakrament sv. potvrde, biskup je podsjetio na životni put vlč. Lazičkog, te progovorio o značenju mučeništva. „Mučenici su bili dio naše povijesti, ali i još uvijek su dio života kršćana u sadašnjosti. Zašto? Zato što smo mi kršćani pozvani svjedočiti istinu i pravednost, a mnogima se to ne sviđa. I vlč. Lazički nije ništa bio drugo kriv nego samo to što je bio katolički svećenik. Baš je to smetalo novu komunističku vlast te su mnogi mučenici poput njega za Krista svjedočili i svojom krvlju. Nadamo se da neće biti potrebno nikome od nas da na taj način svjedočimo za Isusa, ali po ovom svetom sakramentu koji ćete vi sada dragi mladi primiti, vi ćete postati sposobni svjedočiti za Krista“, poručio je biskup.

Govoreći o blagdanu Duhova tj. silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, biskup je rekao kako će se taj silazak danas dogoditi i krizmanicima. „Daje vam se silazak Duha Svetoga u vaša srca, u vaše duše. On želi opečatiti vaš život, želi da vi budete Kristovi. Vas se pomazuje da vas Duh Sveti ispuni da budete Kristovi svjedoci. Svjedok je u grčkom ‘martyr’ što znači mučenik, a  svjedočiti je uvijek teško, uvijek treba plivati protiv struje, uvijek se treba izboriti za svoj stav pred svijetom, pred drugim ljudima i zato vam se daje snaga Duha Svetoga kako biste mogli svjedočiti za Krista“, zaključio je biskup.

Na kraju, biskupu je na dolasku zahvalio vlč. Karas. On je i poručio krizmanicima kako će od sada dolaziti u crkvu jer trebaju Isusa, ali i kako se s njima u njihovom daru Duha Svetog raduje cijela mlada župa kojoj pripadaju i koja od njih puno očekuje.

ODLIKOVANJA UOČI KVIRINOVA

Devetnica uoči blagdana sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska, kojom će se Siščani i hodočasnici iz osam dekanata Biskupije u crkvi Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljati za proslavu svoga zaštitnika započela je u ponedjeljak 26. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su mons. Ivan Hren, kancelar mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik mons. Zdravko Novak i desetak svećenika iz cijele Biskupije.

U homiliji biskup je istaknuo kako će ova crkva postati osma bazilika u Hrvatskoj, te posjetio što proglašenje ove crkve bazilikom zapravo znači. „Time se uzvisuje dostojanstvo jedne crkve na viši stupanj da bi se tako označilo da ona predstavlja u određenom smislu duhovno središte za jedno područje ili jednu Biskupiju kao kod nas. Sveti Kvirin ima osobito značenje za našu Biskupiju i Grad Sisak, a kao mučenik i svetac već više od 17 stoljeća privlači svojim svjedočanstvom sve kršćane i pokazuje im da slijede njegov primjer, te ih upućuje na Krista za koga je on prolio svoju krv“ rekao je biskup.

Govoreći o pročitanom Evanđelju biskup je rekao kako smo u njemu čuli kako Gospodin obećava Duha Svetoga, Duha branitelja, ali i obećava da će biti progonjeni oni koji njega slijede, da će ih pred sudove izvoditi, pa da će se čak hvaliti da ubiju nekoga od kršćana i to misleći da čine djelo Bogu ugodno. „Tako je to bilo i kada su Rimljani ubili sv. Kvirina misleći da čine Bogu ugodno djelo i da je Kvirin zavodnik koji ih odvodi od pravog štovanja rimskih bogova. Tako je to bilo mnogo puta kroz povijest. Naš posljednji blaženik Miroslav Bulešić, prošle godine beatificiran, svoju je krv prolio iz vjere u Krista jer oni koji su mrzitelji vjere, koji su progonili Crvku nisu mogli podnijeti njegovu prisutnost“, zaključio je biskup.

Nakon popričense molitve biskup je dvanaestorici zaslužnih vjernika, te mons. Ivanu Hrenu graditelju bazilike i Caritasu Biskupije dodijelio Nagradu sv. Kvirina, znak priznanja za osobite zasluge u Sisačkoj biskupiji. Ovo odlikovanje, po prvi puta dodijeljeno ove godine, dodjeljivat će se i ubuduće uoči Kvirinova, a njime će se prepoznavati oni koji se posebno trude da svojim svjedočanstvom žive svoju vjeru.

BRATSTVO S FRANJEVCIMA

Sisački biskup položio je u nedjelju 4. svibnja na svečanom misnom slavlju u sisačkoj katedrali doživotne zavjete u zajednici Franjevačkoga svjetovnog reda, uzevši ime brat Vlado Kvirin. U to je mjesno bratstvo OFS-a iz Hrvatskog Čuntića biskup Košić stupio prije godinu dana u župnoj crkvi Sv. Bartola u Hrastovici, ulaskom u njen novicijat.

Zavjetne obrede i misno slavlje predvodio je vikar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ivan Matić, a koncelebrirali su duhovni asistent mjesnog bratstva fra Petar Žagar, područni duhovni asistent fra Milan Krišto, gvardijan u Kloštar Ivaniću fra Tomislav Božiček, kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s područja Biskupije, kao i predstavnici zajednice iz Zagreba, Samobora i Karlovca, te predstavnici franjevaca konventualaca, franjevaca kapucina i franjevaca trećeredaca. 

Uz brojne Siščane slavlju su nazočili i članovi Područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca predvođeni

nacionalnim ministrom br. Stjepanom Kelčićem i područnom ministrom s. Brankom Černugelj, a u ime OFS-a biskupove zavjete je primio mjesni ministar br. Marijan Vujnović.  

SVIMA BRAĆA

U homiliji fra Ivan Matić zahvalio je bratu biskupu što je dao potvrdan odgovor da želi živjeti po uzoru na sv. Franju Asiškog, svjedočivši i na taj način svoju ljubav prema Kristu i Crkvi. Propovjednik je istaknuo i kako je važno svakoga dana života Kristu reći svoj „da“ za njega. „Evo u ovom slavlju smo čuli i čut ćemo u obredu ponovo riječ ‘da’. Brat Vlado će ih izreći na ovaj dan evanđeoskom načinu života koji je Gospodin darovao Crkvi po Franjinoj karizmi, ali i duhovnosti koja je od samoga početka pozvana da izgrađuje zajedništvo i Crkvu. Na samom početku raspeti Krist govori sv. Franji ‘Franjo idi i popravi moju Crkvu’. Te riječi govori Gospodin svima nama, a danas na osobit način tebi brate Vlado koji si pastir ove Crkve. Kako li su silne i snažne te riječi našeg Gospodina koje u svakom od nas odzvanjanju kao riječi istine i čežnje jer Krist u svojoj ljubavi želi izgraditi zajedništvo i Crkvu“, poručio je propovjednik te još izrazio svoju radost, radost cijelog reda i provincijala fra Ilije Vrdoljaka na ovom slavlju.
Nakon popričesne molitve u ime duhovnih asistenata, prisutnih franjevaca i svećenika Biskupije biskupu na doživotnom zavjetovanju i u ulasku u franjevački svjetovni red i franjevačku obitelj čestitali su fra Tomislav Božićek, preč. Marko Karača i ministar mjesnog bratstva iz Samobora br. Željko Tot koji je i predao biskupu rezultate zajedničke akcije franjevačke mladeži i OFS-a iz Samobora „Anđeo anđelu“, 15 000 kuna za Caritas Biskupije, a koji će ih proslijediti vjernicima pogođenima poplavama.

Na kraju biskup Košić je zahvalio svima okupljenima na podršci i na daru, križu sv. Damjana koji je primio nakon zavjeta, te je istaknuo kako je važno da Crkva bude jednostavna i da oni koji imaju službe u Crkvi budu braća svima, ne samo u OFS i među franjevcima koji to promiču, nego među svim vjernicima. „I mi biskupi i svećenici smo samo braća i molio bih vas da me više ne zovete oče, jer po ovoj mojoj pripadnosti braći franjevcima ja sam samo brat, a i to je ono što je Isus rekao da nikoga ne zovemo ocem na zemlji jer je samo Otac na nebu, niti vođom i učiteljem jer je samo jedan Krist Gospodin, nego svi smo mi braća“, zaključio je biskup Košić.

Nakon mise, druženje članova OFS-a nastavljeno je u Pastoralnom centru katedralne župe. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code