SISAČKI ŽUPAN VIŠE NEMA PLAĆU OD 33 TISUĆE KUNA

SISAČKI ŽUPAN VIŠE NEMA PLAĆU OD 33 TISUĆE KUNA

7. lipnja, 2015.

ce9bcd6c63c2b4e16b2e83a42ca74afe_view_article

Najavljeno novo rezanje plaće Ive Žinića

Napisao: Josip Frković

Nakon podosta provokativnoga tona i pitanja laburista Dalibora Drinčića o cjelovitu programu štednje županije, Ivo Žinić je kazao kako je izborom na javnu dužnost istodobno prihvatio i demokratska prava građana na sva javna pitanja i odgovore.

– U skladu s tim, krenut ću od svoje plaće, za koju ste mi izrazili priznanje na otvorenosti. Kao što primjećujete, išli smo u dopunu točaka današnjega dnevnog reda, točkama 26 i 27, koje upravo odgovaraju na vaše pitanje, poštovani viječniće. Prvi je potez što sam ga još 4. studenoga 2014., iza izborne pobjede najavio, jest smanjenje troškova nepotrebnih našoj županiji. Prvenstveno se radi o savjetnicima, na koje sam ranijih godina kao vijećnik HDZ-a kritički upozoravao, jer su novac dobivali za nerad, tek za aplauze podrške „zalutaloj“ bivšoj županici i drugim koalicijskim podupirateljima vođenja županije, kazao je župan.

Minus od 13,5 milijuna kuna

– I dalje, međutim, nastavljamo s utvrđivanjem i evidentiranjem mogućih nepotrebnih troškova. Ova izvršna vlast sa mnom na čelu naslijedila je minus županijskoga proračuna od 13,5 milijuna kuna. Pokriva ga onaj namjenski kredit, ali je bjelodano jasno da je novac ipak nepovratno i nepotrebno potrošen. Osobno sam donio niz mjera, prenesenih na pročelnike, koje trebaju pridonijeti smanjivanju dubioza i pozitivnom poslovanju. Pri tome ni jednoga trena – kako vi pokušavate imputirati županu – ne želimo zakočiti ili obustavljati razvojno neophodne programe, nagrađujući ljude koji novu vlast podržavaju. U ovoj bih vas prigodi podsjetio na podnošenje optužnice protiv bivše županice i upozorio da ne razumijete kako funkcionira izvršna vlast. Naravno, vaše je pravo da kao vijećnik potpuno otvoreno – pa i pred mikrofonima radijskih prijenosa – pitate sve što vas zanima i ja ću tome udovoljiti. Kako nema mogućnosti cjelovitoga evidentiranja i donošenja paketa svih ušteda, učinit ćemo to korak po korak.

Verbalne vratolomije laburista Drinčića

Zbog evidentnoga naslijeđena minusa, poduzimamo prvenstveno smanjivanje plaća naših službenika i namještenika. Riječ je svakako o nepopularnoj mjeri, ali je tu i neizostavna je u ovom trenutku. Uostalom, prva je mjera štednje bila smanjenjem plaće župana za 15 posto u bruto iznosu. Igrom statističkih brojki, prikazivan sam kao najplaćeniji župan najsiromašnije županije. I dok je Marina Lovrić Merzel imala mjesečna bruto beriva od 33.000 kuna, moja je plaća odskakala dodacima za prebivanje na području posebne državne skrbi i za sudjelovanje u Domovinskom ratu. Ovu nestašicu novca, očito, moramo zajedno i solidarno prevladati. Moja stvarna plaća, međutim, iznosi 15.000 kuna i bit podvrgnuta novim rezanjima, podvukao je Žinić. Drinčić je, izražavajući nezadovoljstvo odgovorima, uz višekratna izlaženja za govornicu i replike bez dopuštenja predsjedavajućega, konačno postavio upit kane li se smanjiti previsoke naknade od 1500 kuna članovima upravnih vijeća i nazornih odbora. Pitao je k tome zašto župan nije bio na otvorenju „frtalja“ autoceste Zagreb-Sisak, do Lekenika. Budući da laburisti u svakoj prigodi tiho ili pak otvoreno podržavaju politiku SDP-a, odgovor se baš i nije svidio vijećniku. Žinić je kazao kako je Zoran Milanović mjesecima pozivan na tematski sastanak o užasnu stanju gospodarstva , odnosno slomljene industrije, ali odgovor nije stigao. Sve je to ilustracija bahatosti premijera i nebrige za stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Što se tiče jasenovačke komemoracije, kazao je Žinić, ondje je bilo županijsko izaslanstvo. Iz županijskoga upravnog odjela financija potom novinarima je predočeno da se koeficijenti plaća pročelnika smanjuju s 4,96 na 3,73, troje dožupana s 5,19 na 4,67, a župana sa 6,42 na 5,78. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code