SHZ: STEČAJ U ADRIJI ZADAR JE NASTAVAK KRIMINALA I PRIVATIZACIJE

SHZ: STEČAJ U ADRIJI ZADAR JE NASTAVAK KRIMINALA I PRIVATIZACIJE

21. kolovoza, 2015.

image001(2)
Stečajni upravitelj tvrtke Adria d.d. Zadar Dragan Bijelić, koji je došao iz Šibenika dokrajčiti Adriu ovih dana navodi da je dug Adrije više od 200 milijuna kuna.
SHZ smatra da je dug „prenapuhan“ i da je to samo priprema za nastavak pljačke kroz stečaj. Stečajni upravitelj Bijelić ušao je u tvrtku i ne može ući u problem jer vodi još nekoliko stečajeva.
Zadarske tvrtke koje su opljačkane kroz pretvorbu i privatizaciju završile su u stečaju. S vremenom su se stečajevi pokazali kao efikasan nastavak pljačke koja je započela pretvorbom. Došlo je do zlouporabe stečajeva koji su iskorišteni kako bi se iz „stečajnih mrtvaca“ izvukla posljednja kuna u korist umrežene stečajne mafije.
U stečajevima je počinjen jednak ili čak veći kriminal kao i u razdoblju pretvorbe i privatizacije bez ikakvih sankcija. Nitko ne kontrolira kako je stečaj proveden, a još manje kako je do njega došlo.
Stečajevi su se tako, pored brze prodaje, pokazali kao najefikasnije sredstvo za pokrivanje i zataškavanje kriminala koji je u tvrtkama napravljen u prethodnom razdoblju. U konačnici i kao sredstvo za legalizaciju opljačkane imovine. 
Predlažemo da se Adrijino atraktivno zemljište uz more, koje se prostire u zadarskoj lučko-industrijskoj zoni na oko 70.000 kvadratnih metara proda za oko 20 milijuna eura. Obaveze Adrije prema vjerovnicima su oko 10 milijuna eura. S navedenim iznosima namirit će se vjerovnici, a preostalim iznosom može se izgraditi nova tvornica za preradu ribe u poslovnoj zoni Murvica ili Crno kod Zadra. Ovim pozivamo Grad Zadar, Zadarsku županiju  i Vladu RH da se dogodi zajedništvo kao i kod Imunološkog zavoda, a sve kako bi se sačuvala strateška grana – riboprerađivačka industrija u Hrvatskoj.
 Zadar, 19. kolovoza 2015. godine
  
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 24 kolovoza, 2015, 18:31

  Zhivim preko bare
  ===================
  Pojma nemam
  ===================
  Tko su ti paraziti
  ===================
  “stechajna mafija” ???
  ===================
  Pravo ime
  ===================
  VELEIZDAJICE !!!!!
  ===================
  Objavite im imena
  ===================
  ( Ako imate muda !!!)
  ===================
  I strukturu organizacije
  ===================
  Do GLAVE !!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Blues
  #2 Blues 21 kolovoza, 2015, 17:01

  “07. 05. 2015. g.Bivši ministar financija Slavko Linić i njegov pomoćnik Branko Šegon popili su u srijedu oko 14 sati kavu na središnjem zadarskom trgu, u kafiću Santurist. Što ih je dovelo u Zadar nismo uspjeli doznati, no njihova odijela strogo poslovne linije nametala su zaključak kako tu nisu slučajno, a niti na odmoru. Za stolom su im se pridružila dva mlađa muškarca, također u poslovnom izdanju, a u poprilično ozbiljnom polusatnom razgovoru nisu ih omeli pogledi Zadrana koji su prepoznali donedavno dva najvažnija državna “financijera”. Sve do smjene Linić i Šegon su potpisima odlučivali o sudbinama tisuća građana i tvrtki. Što se Zadra konkretno tiče, njihova se imena prije svega vežu uz predstečajne nagodbe riboprerađivačke tvrtke Adria i medijske kuće Vox te preoblikovanja NK Zadra zbog kojih je Uskok istragom obuhvatio i petoro zadarskih poreznika. Dvojica smijenjenih dužnosnika svoju su odgovornost u akciji nazvanoj “Ribar” po njihovu uhićenju hladno prebacili na svoje nekoć podređene kolege. Bivšeg ministrova pomoćnika Branka Šegona Zadrani povezuju i uz privatizaciju Zadranke. Šegon je, naime, nakon policijske, svoju poslovnu karijeru nastavio upravo u Zadru, gdje je deset godina bio direktor tvrtke Nautilus d.o.o., a potom se kao član SDP-a, odnosno Kukuriku koalicije pozicionirao u Ministarstvu financija, a njegova supruga u FINA-i. Smijenjen je kad se u veljači prošle godine posumnjalo da je dobio povoljniji kredit od HBOR- a, a afera oko njega se zahuktala zbog sumnji da je sudjelovao u donošenju plana predstečajne nagodbe za zadarsku Adriju s uvjetima koji vode u propast, a ne spas radnih mjesta i proizvodnje. Tri mjeseca kasnije smijenjen je i Linić, a premijer je kao razlog naveo ozbiljno narušeno povjerenje te političku odgovornost u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke “Spačve”.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code