ZA BLAGDANE U EU TRGOVCI IMAJU SKRAĆENO RADNO VRIJEME I PLAĆENE SLOBODNE DANE

ZA BLAGDANE U EU TRGOVCI IMAJU SKRAĆENO RADNO VRIJEME I PLAĆENE SLOBODNE DANE

15. prosinca, 2017.

 

Već smo duboko zakoračili u prosinac, vrijeme radosti je pred nama. Na žalost, radnici u trgovini ne uživaju u tome vremenu jednako kao i drugi građani u Hrvatskoj. Svjesni činjenice da je prosinac jedan od udarnih mjeseci za ostvarivanje prometa, moramo iskazati nezadovoljstvo radnim vremenom u tome mjesecu, posebice uoči i za vrijeme samih blagdana.

Očekujemo od poslodavaca da pokažu iskrenu zauzetost i društvenu odgovornost za svoje radnike i omoguće im u skladu sa Zakonom blagovanje 25. i 26. prosinca 2017., te 1. i 6. siječnja 2018. godine.

Zakon kaže da se u te dane ne radi i da su ti dani radniku plaćeni, kao da radi.

Kako je Ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom Stolicom i čl. 9 istoga na snazi, na ovaj način pozivamo sve poslodavce da radnicima osiguraju neradne dane na blagdane koji dolaze.

Problem promjene radnog vremena od danas do sutra, njegovo neplaniranje, dovodi do nemogućnosti planiranja osobnog života radnika, a i u suprotnosti je s propisima RH.

Poslodavci vele da rade tako zbog konkurencije, da oni ne bi tako radili, pa stoga pozivamo sve poslodavce, one organizirane u HUP-u i članice HGK i HOK-a da se organiziraju tako da skrate radno vrijeme pred blagdane te da na Badnjak i staru godinu rade do 13 sati, a da u dane blagdane ne rade.

Blagdani su propisani zbog čovjeka, radnika, propisala ih je država. Nema nikakvog razloga da se ne poštuju u djelatnosti trgovine.

Radnici u trgovini očekuju da se radno vrijeme uredi zakonito, te da se poštuju njihovi interesi, a sve kako to uređuju europske zemlje na koje se uvijek pozivamo, kao na uzor. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 15 prosinca, 2017, 16:47

  Veliki centri rade skračeno na badnjek. Za Božić i Štefanje ne.
  neka tako postupe i u manjim sredinama.
  A onaj tko na Badnjak kupuje za kolače jao si ga njemu

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code