OD 68 KAMENOLOMA OKO ZADRA SAMO 6 IMA RUDARSKU KONCESIJU

OD 68 KAMENOLOMA OKO ZADRA SAMO 6 IMA RUDARSKU KONCESIJU

6. prosinca, 2013.

sutomiscica kamenolomi 05

Na području Zadarske županije ima oko 68 kamenoloma iz kojih se eksploatira tehničko-građevinski kamen. Od navedenog broja kamenoloma samo ih oko 6 ima rudarsku koncesiju dok ostali eksploatiraju na osnovi suglasnosti za istražni prostor, što je prema Zakonu o rudarstvu iz 2004. godine kazneno djelo.

 Gotovo da nema državnog, županijskog, gradskog, općinskog ili privatnog projekta da u njemu nije ugrađeno barem 10-tak kubika nelegalno izgrađenog kamena, bilo za ceste, nasipe i sl.

 Najviše kamenoloma ima na području Benkovca, zatim oko Smilčića, Obrovca, Pridrage, Škabrnje i Zemunika. Samo neki od navedenih kamenoloma imaju više posla od ostalih, a to su kamenolomi SJEČA iz Zemunika, vlasnik obrt Pinčić i ČARDAK iz Smilčića, vlasnik obrt “ICE”.  

Kako i ne bi kada su vlasnici politički, rodbinski i kumski povezani sa određenim vlastodršcima Zadarske županije (ravnateljem ŽUC-a Zadarske županije, načelnikom općine Poličnik i dr.). Mnoge ceste posebno županijske i lokalne, kojima gospodari i upravlja ŽUC Zadarske županije, a čiji osnivač je Zadarska županija su građene i nasipane kamenim materijalom iz navedena dva kamenoloma, a vjerojatno i zadnja izgrađena lokalna ceste L 63204 Smilčić – Korlat o kojoj smo izvješćivali hrvatsku javnost da se gradila bez građevinske dozvole.

 Kameni materijal iz navedena dva kamenoloma, ŽUC Zadarske županije za nasipanje i tamponiranje cesta dobavlja neizravno preko posrednika, a to su one tvrtke koje redovito dobivaju određene poslove natječajem  i najviše preko poduzeća Ceste Zadarske županije d.o.o., s kojima ŽUC ima Ugovor o održavanju cesta.

Pitamo se što rade inspektori rudarstva bez obzira gdje im je trenutno  sjedište, a i druge institucije jer svi oni primaju plaću i troše novac poreznih obveznika.

Zanimljivo  je spomenuti da je i državna cesta DC 424 (tzv. «Kalmetina») građena na sličan način. Kumovi korupcije prozvali su je tzv. «Kalmetina» i preko tog naziva rugaju se hrvatskom narodu.

POSLANO:

1. Vladi Republike Hrvatske

2. Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture RH

3. Nezavisni cestarski sindikat

4. USKOK-u

Zadar, 5. prosinca 2013. godina
 

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PODRUŽNICA ZADAR T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code