ŠEF PERKOVIĆU I MUSTAČU POČASNI GRAĐANIN KOPRIVNICE

ŠEF PERKOVIĆU I MUSTAČU POČASNI GRAĐANIN KOPRIVNICE

27. listopada, 2019.

 

Umjesto da dijeli ćeliju s Perkovićem i Mustaćem. Osim toga, ovih je dana u lokalnom tjedniku izvalio još jedan biser, samo da unese razdor – da također počasna građanka Koprivnice prof. Zlata Bartl, po kojoj je nazvan i trg u ovome gradu i spomen – soba u Podravki nije najzaslužnija za Vegetu, te  je otkrio da je u Sarajevu za vrijeme II. svjetskog rata bila pripadnica ustaške mladeži i osuđena na dugogodišnju robiju

Napisao: Mladen Pavković

Jednom Udbaš, uvijek Udbaš, s pravom se može reći i za Pavla Gažija (92) kojem će 4. studenoga 2019. gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) uručiti priznanje počasnog građanina ovoga grada, za njegov veliki doprinosu (?) gospodarstvu i politici ovoga kraja.

Za ovo priznanje navodno ga je  predložio  sam gradonačelnik, a kad se o tome glasovalo na Gradskom vijeću taj su prijedlog jedino podržali predstavnici SDP-a i HSS-a, dok su ostali, prije svega HDZ, bili izričito protiv. Nu, Gaži je za svoje zasluge 2000. godine već primio od grada i nagradu za „životno djelo“, (zašto, zbog čega?), dok je u vrijeme komunizma nagrađivan vjerojatno više puta nego što danas ima godina.

JNA zna što čini

Kad je počeo hrvatski obrambeni Domovinski rat ostao je i dalje „veliki Jugoslaven“, a kad je zločinačka JNA napadala Vukovar navodno je rekao na sjednici gradskog SUBNOR-a „pustite JNA, JNA zna što čini“. Nu, nikada se nije uključio u stvaranje hrvatske države.

Ostao je zapamćen  i kao šef bivšim Udbašima Perkoviću i Mustaču, i to u vrijeme kad su masakrirali i ubijali hrvatskog mučenika Đurekovića.

Mnogi smatraju da takav čovjek nikako ne bi smio postati nikakav „počasni građanin“, jer  kako je jednom izjavio i Josip Manolić, koji ne krije svoju mračnu Udbašku prošlost, „Gaži je bio blizak Beogradu, a mimo njega ništa nije moglo ići, pa tako ni ubojstvo Stjepana Đurekovića.“

Međutim, tko je Pavle Gaži i kakav je on trag ostavio u Koprivnici, možda ga je najbolje „ocrtao“ bivši sekretar Općinskog komiteta SK Julio Kuruc, kad je o njegovim aktivnostima i „zaslugama“ pisao (5. siječnja 1988.) predsjedniku Predsjedništva CKSKH drugu Stanku Stojčeviću, osvrnuvši se na jedan komentar u beogradskoj „Dugi“, od 26.12.1987., a u kojem, po Kurucu, uglavnom su objavljene podvale, laži i insinuacije, kojima vrvi taj pamflet, u kojem  ga se predstavlja kao „najznačajnijeg čovjeka Koprivnice svih vremena“.

Tako Kuruc uz ostalo piše:

„(…) „Gaži je otišao iz Podravke 1978. Kako i zašto, on zna najbolje. Predložio je  Vladimira Trojaka za generalnog direktora, a svi bivši njegovi suradnici postali su Trojakovi. I ništa se nije promijenilo. Podravka je i nakon njegova odlaska nastavila sa uspješnim poslovanjem. Ne krije li se u tome klica nezadovoljstva Pavla Gažija, jer umjesto da i dalje bude ponosan  na svoju ekipu i svoje suradnike, događa se nešto drugo.“ – ističe Kuruc te nadodaje:

„Gaži se počeo ponašati čudno u odnosu na svoje bivše drugove i  ne može se prilagoditi novoj ulozi, ulozi izvršnog sekretara CK SKJ zaduženog za privredu. Istovremeno, otuđuje se od Podravke, na pozive se ne odaziva, na sastanke ne dolazi, ali širi famu da će Podravka bez njega propasti. Međutim, to se ne događa. Dapače, 1979., 1980., 1981. i 1982. Podravka stalno povećava  proizvodnju, prodaju, izvoz, dohodak, ostatak dohotka, osobne dohotke, produktivnost rada. Sve do 1983., kada Gaži montira aferu da dokaže da se bez njega ne može, optužujući svoje bivše drugove za stvari koje je sam radio.“

Veliki stvaralac

U beogradskoj Dugi su pisali da je nakon Gažijeva odlaska Podravka  zapala u ekonomske teškoće, a bivši sekretar OK SK kaže da to nije istina, već da je ova tvrtka posrnula  tek 1983. i 1984., dakle nakon Gažijeva  udara na Podravku.

„Tada je – piše Kuruc Stojčeviću –  veliki „stvaralac“ skoro uništio „svoje djelo“ i poništio sve „zasluge“. Učinio je sve da napakosti Podravki, pa čak da svim silama spriječi i registraciju nekih novih tvrtki koje su osnovane unutar ovog prehrambenog giganta.“

A evo gdje je taj „najznačajniji čovjek Podravke“ pokazao do kraja svoj lik: „Postavši sekretar Republičkog SUP-a, dolazi 12. 2. 1983. u Podravku, okuplja svoje bivše suradnike (sada Trojakove), ali bez Trojaka, optužuje ih za ono što je sam uveo i radio, izmišlja i dodaje ono čega nema, ne prihvaća nikakva obrazloženja, već se prijeti: „Sada kad me niste htjeli slušati, kad ste me iznevjerili, kada jednako vjerno služite Trojaka kao što ste služili mene, sada ću vas ja optužiti, uhititi i zatvoriti“. Što je rekao, to je i učinio. 1987. Gaži pokušava reprizu 1983. godine. Samo sada iza sebe nema policiju, zatvore, tužioce. Ne može prijetiti fizičkim uništenjem. Zato upotrebljava druge metode, koristeći ekonomsku krizu i manipulirajući glasinama i ljudima. Podravka se oporavila od Gažijeve afere. Vratila je povjerenje i svoje mjesto na tržištu. Vraćanje u prošlost nije joj potrebno“ – završava svoje pismo Stojčeviću bivši sekretar OK SK Koprivnice, odnosno prvi čovjek koprivničkih komunista, koji je od 1989.-2019. bio i na čelu Podravske banke.

Evo, taj  i takav čovjek bit će „počasni građanin“ umjesto da dijeli ćeliju s Perkovićem i Mustaćem. Osim toga, ovih je dana u lokalnom tjedniku izvalio još jedan biser, samo da unese razdor – da također počasna građanka Koprivnice prof. Zlata Bartl, po kojoj je nazvan i trg u ovome gradu i spomen – soba u Podravki nije najzaslužnija za Vegetu, te  je otkrio da je u Sarajevu za vrijeme II. svjetskog rata bila pripadnica ustaške mladeži i osuđena na dugogodišnju robiju.

Jel bi mogla takva osoba godinama raditi i biti štićena od Udbaša? T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. kopriva ljuta
  #1 kopriva ljuta 11 studenoga, 2019, 17:09

  odkud sad pavković hvali kuruca (kloniranog kao mladog komunjaru koprive),kad o istom piše kao i o gašiju,vjerojatno mu je angelko tako rekao,ili čak ona iz dnevnog-međimorka !?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 8 studenoga, 2019, 12:31

  završni cilj komunističke zločinačke bande je stvaranje skvilinističke zločinačke srbske republike koju su stvorili zločinci milošević, karadžić, ratko mladić,plavšić , jugoslavenska i srbska vojska itd,a ti isti su stvorili i srbiju!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Veljunska petokraka
  #3 Veljunska petokraka 31 listopada, 2019, 07:31

  Troje aktivista i simpatizera te članova antifašističkih udruženja u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, Tatjana Vujičić Vlačić iz Zagreba, Jadranka Radatović iz Tušilovića i Đuro Mlađen iz Cvijanović brda, pokrenuli su akciju uređenja partizanskog spomenika u selu Bandinom selu kod Veljuna, oštećenog i uništenog u akciji Oluja. Đuro Mlađen je obnovio posjed svojih predaka, koji je smješten nedaleko od spomenika. Tako javlja putujuci reporter Cimesa iz Veljuna, odnosno Bandina sela, gdje su se pripadnici SDS-mladezi poduzeli oko postavljanja velike petokrake zvijezde na obelisku. Izradjene, mozda, u jugoturbini. Vrijedan pothvat pupavcevih militantnih sljedbenika.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. drugarska orjuna
  #4 drugarska orjuna 28 listopada, 2019, 11:23

  TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
  Sponsored content
  All-on-4® je trajno rješenje vaših problema u samo nekoliko sati! U Hrvatskoj su cijene upola povoljnije nego u ostatku Europe.
  Midas – Nativno Internet oglašavanje
  S druge strane ni prijateljska BiH ne želi da bilo kakvi mostovi stoje među nama. Pa tako ni Pelješki. Spremni su nam pokloniti sve imigrante koje imaju bez i jedne kune.

  Nadalje, Crna Gora nema više pretenzije na Dubrovnik. Zadovoljni su što je Prevlaka gotovo njihova. Nema veze što je naša po međunarodnom pravu.

  Srbi ne potražuju ništa, osim granice Virovitica, Zadar, Karlobag, Vukovar, SAO Krajinu i Sao Paulo u Brazilu te da im se prizna treće i drugo mjesto u fudbalu koje su osvojili u Francuskoj i Rusiji s braćom iz Hrvatske.

  Nakon rasističke prakse u Izoli od našeg Ministarstva ”inostranih” poslova ni riječi. Uvjereni su da se tu radi o klasičnom nesporazumu slovenske i hrvatske Hitne pomoći pa se oni ”ne bi šteli mešati”. Ne znam baš točno značenje riječi reciprocitet. Je li to ima veze s 30.000 slovenskih vikendica u RH te višim ili nižim porezima, ne znam. Mi Hrvati, ratni pobjednici, ne damo se zaj…..ti. Ako baš zagusti mi smo spremni (ne mislim ”za dom”) čak i povući graničnu crtu s deželom nekoliko kilometara istočnije tako da Sveta Gera ostane na slovenskoj strani. Pa neka onda Janezi cmizdre i krenu s novom arbitražom.

  Pred nove izbore svaka od četrdeset slovenskih stranaka obećava biračima cijeli Piranski zaljev, a u koaliciji valjda i cijeli Jadran.

  Vijest koja me učinila ponosnim i sretnim. Čitam ”Naklada Ljevak ponosno vas poziva na predstavljanje knjige ‘Mika Špiljak revolucionar i državnik’ povjesničara Hrvoja Klasića”.

  Knjigu predstavljaju Hrvoje Klasić, Tvrtko Jakovina, Mladen Pejnović i Boris Rašeta u srijedu, 30. listopada. Za Novinarski dom spremni u 19 sati! To je stvarno izvrsno isplanirana partizanska akcija nakon zadnje Rezolucije Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. godine, pod naslovom ”Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe”, kojom su ponovno osuđeni i izjednačeni nacistički i komunistički zločini kao i zločini svih ostalih totalitarnih režima. Tom Rezolucijom odzvonilo je svim retrogradnim režimima. Ustašama je, doduše, odzvonilo još 1945. godine, a rijetki su se uspjeli domoći Argentine i Paragvaja.

  Prof. Jurčević u svojoj novoj knjizi matematički prikazuje i dokazuje kako su ”komunisti likvidirali 568.000 ljudi, a kroz logore je prošlo 3,7 milijuna zatvorenika”. Međutim, ljevičari iz Ljevaka sad predstavljaju ”revolucionara i državnika” iz te slavne epopeje. Tko šljivi 568.000 ubijenih i 3,7milijuna logoraša. Treba dostojno evocirati dane ”ponosa i slave”. Nije Mikin ljubimac Tito samo tako svečano proglašen desetim najvećim zločincem XX stoljeća. Obzirom na legendarnu pamet našeg Mike, nejasno mi je kako među prezentere nisu pozvani i Joža Manolić, Jelena Veljača i Vedrana Rudan.

  Kad je bal, nek’ je bal… Možda se trebalo sjetiti novijih boljševika kao, primjerice, Bore Miletića koji je, čuvši za nenarodnu rezoluciju Europskog parlamenta, zacvilio: ”Ne znam kako netko može biti protiv zvijezde petokrake”. Kada se prisjetimo da su Borinu ”zvijezdu petokraku” nosili i Staljin i Mao Ce Tung, a da obojica nose na duši približno sto milijuna žrtava, onda pomalo razumijem našeg Boru. Mao je pobio oko 60 milijuna, Staljin 40 milijuna, a Tito skromnih pola milijuna ljudi. Pa tko je tu ostao živ da bi danas bio protiv petokrake?

  Šteta što nisam pozvan na tu vampirsku seansu pa da napokon doznam da bez Mike Špiljaka ne bi bilo ni hrvatske države. Kao što je ne bi bilo ni bez ZAVNOH-a, Ustava iz 1974.g, ”antifašističkih” brigada iz Domovinskog rata, Zorana Ercega, Ratka Mladića, Ante Jelaske, Miljenka Smoje, Dragana Markovine, 6. Ličke, 11. Dalmatinske… Pomalo sam zavidan Hrvoju Klasiću na ljubavi prema njegovom rođaku Miki Špiljku.

  Uvijek netko nekoga voli. Nijemac koji ima ženu i ljubavnicu voli svoju ženu. Francuz ako ima ženu i ljubavnicu, voli svoju ljubavnicu, Talijan koji ima ženu i ljubavnicu voli svoju mamu, a Englez koji ima ženu i ljubavnicu voli susjeda. Pupovac ako bi imao ženu i ljubavnicu volio bi Vučića. Slovenac ako ima ženu i ljubavnicu, voli novu Ljubljansku banku. Bosanac ako ima ženu i ljubavnicu, voli Erdogana. Opća ljubav. Svih sa svima.

  Ljevičari i njihov salonski osjećaj za ljepotu
  Ono što me fascinira kod ljevičara je finoća izražaja, stil i salonski osjećaj za ljepotu. Evo kako našu državu, za razliku od sirovih ognjištara, vidi jedan SDP-ov intelektualac Damir Krstinić, SDP-ov vijećnik u skupštini Splitsko dalmatinske županije, inače profesor na faksu.

  Na Fejsu je napisao: ”Poserem se na Republiku Hrvatsku, organizirajte jebenu državu, pa onda organizirajte bicikle, nogometna prvenstva, balune i ostale pizdarije za gubljenje vrimena, slikavanje i mahanje bandijerama. Mater vam jebem svima po redu”.

  Skoro da bih i sam potpisao ovaj pastoralni prikaz naše socijalne scene. Eh, ti crveni ubojice.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Zlodusi Spiljak i Klasic
  #5 Zlodusi Spiljak i Klasic 28 listopada, 2019, 10:13

  Vijest koja me učinila ponosnim i sretnim. Čitam ”Naklada Ljevak ponosno vas poziva na predstavljanje knjige ‘Mika Špiljak revolucionar i državnik’ povjesničara Hrvoja Klasića”.

  Knjigu predstavljaju Hrvoje Klasić, Tvrtko Jakovina, Mladen Pejnović i Boris Rašeta u srijedu, 30. listopada. Za Novinarski dom spremni u 19 sati! To je stvarno izvrsno isplanirana partizanska akcija nakon zadnje Rezolucije Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. godine, pod naslovom ”Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe”, kojom su ponovno osuđeni i izjednačeni nacistički i komunistički zločini kao i zločini svih ostalih totalitarnih režima. Tom Rezolucijom odzvonilo je svim retrogradnim režimima. Ustašama je, doduše, odzvonilo još 1945. godine, a rijetki su se uspjeli domoći Argentine i Paragvaja. Sve ostaje u obitelji Spiljak-Klasic-Petrovic. Doktor Hrvoje, komunisticki agitator, “kriticki” pise o tetkinu muzu i bakinu sogoru, Nikoli Miki Spiljaku, opancaru poniklom u Odri sisackoj. Za spomenutoga je turopoljski starac Radicevic svojedobno svjedocio: “Skrival se u duplu stare vrbe, a onda je iz zasede ubil u Kobilicu policajca i tak ga je Tito, ko li vec, progöasil narodnim herojom. Nije starac znao za basnu o nekakvom partizanskomu odredu iz Zabna koji nije ni postojal. Znal je samo da je junacina i ubojica bil narodni heroj. I njegov bi Hrvoje Sisacki mogao dobiti, poput Petera Handkea za srboljublje, nekakvu kolajnu ili cak odlicje heroja lazi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 28 listopada, 2019, 07:38

  Ima li veće sramote? Gdje to mi živimo? Opet se vraćamo titu i partiji.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 5 studenoga, 2019, 08:20

   Čuvao ga je i Tuđman ka oči u glavi na Pantovčaku, poslušaj kako ga ljubi i priča o njemu, zločinac tito stvorio je njih sve, oni njega čuvaju i vole kao i đavao grijeh i pijevušili onda i danas “mismo titovi, tito je naš”.
   Dalicom.eu-Franjo Tuđman o Drugu TITU

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code