BANKROT SE RASTOM BDP-a OD 0,1% I ZAPOSLENOSTI OD 0,2 % NE MOŽE IZBJEĆI

BANKROT SE RASTOM BDP-a OD 0,1% I ZAPOSLENOSTI OD 0,2 % NE MOŽE IZBJEĆI

30. svibnja, 2015.

24064690-bankrot_krach_kriza_ekonomika_s

Premalo i prekasno, finacijski kolaps je sve bliži

Napisao: dr. Tihomir Janjiček/ Kanada

Nakon pravorijeka Vrhovnog suda RH, ministar Lalovac se konačno „probudio“ iz švicarskog sna. Narod bi rekao „bolje ikad, nego nikad“, ali ovo ministrovo „buđenje“ svodi se samo na najavu nekog novog zakona koji će biti, nešto što niti sam ministar ne zna opisati.

Naime, ministar se sada obrušio na banke kao vrelo financijskog zla, te se navodno stavlja na stranu dužnika!? Koliko jučer bio je „neutralan“ u sporu dužnika i banaka i skupa sa bankama najavljivao povlačenje iz pregovora dužnika i banaka. Sada suprotno tomu, ministar najavljuje već poznatu sintagmu, „ili mi ili oni“, ali ovaj puta „oni“ su banke. Dakle što to ministar Lalovac kani učiniti?

Ovdje treba prihvatiti odmah dvije činjenice, a koje ministar nije niti spomenuo. Prva je iznos tečajnih razlika koje trebaju biti isplaćene bankama zbog odluke vlade o „zamrzavanju“ tečaja franka. Od dana kada je tečaj zamrznut pa do danas, iznos tečajnih razlika obračunatih na kreditna dugovanja viši je od iznosa svih valutnih pričuva koje ima država Hrvatska u HNB-u!

Pravorijek Vrhovnog suda RH daje za pravo bankama i one će sada nastojati svoje pravo na isplatu tečajnih razlika i ostvariti kod dužnika. Kreditni dužnici jednostavno NEMAJU taj novac, pa će se banke okrenuti jamcu svih kreditnih obveza, a to je država Hrvatska i njezina financijska institucija HNB. No, niti HNB nema toliki iznos novca u pričuvama!

Lalovac je toga izgleda postao svjestan tek sada, unatoč recimo upozorenju o tomu, koje sam napisao još 20. siječnja ove godine u ime HSP-a i bilo je prenijeto u brojnim tiskovinama i na web portalima.

Valjanost kreditnih ugovora

Druga bitna činjenica jeste nestručni pravorijek Vrhovnog suda RH, jer su „švicarski krediti“ očiti primjer NIŠTETNIH lihvarskih kreditnih ugovora koji su dobili pravnu valjanost.

Naime, Vrhovni sud utvrdio je valjanost kreditnih ugovora po kojemu se dužnik koji izvršava redovito svoju kreditnu obvezu, suočava sa neprekidnim rastom same glavnice duga i mjesečne rate oplate kredita.

Kako sam i prije navodio ovo je doista ŠKOLSKI primjer ništetnog lihvarskog ugovora, jer uredni dužnik NE može i NE smije biti doveden u financijski bankrot. Ovakav ugovor istovjetan je mafijaškom „kamatarenju“, a što se neprekidno događa u Hrvatskoj i odnosi sve više i više života od kamatara do dužnika.

Ministar Lalovac doista NEMA u „rukavu“ nikakav zakon koji bi riješio spor dužnika i banaka. Imao je i više nego dovoljno vrijeme od siječnja ove godine do danas napraviti zakon o stambenom kreditiranju kakav želi! No, zakon o stambenom kreditiranju može se donijeti samo vezano za buduće kreditne ugovore. Nikako ne može biti „retroaktivan“, odnosno sprovediv na već odobrene kredite!

Ukoliko bi ministar tako što i učinio, takav zakon pao bi na Ustavnom sudu RH. Poznavajući sadašnju Vladu i brojne zakone koji su bili slani u proceduru, a bili su što bi narod rekao „bez glave i repa“ pa ih Ustavni sud odbacivao, onda ne treba čuditi ukoliko se još jedan takav zakon pojavi. Zakon je najavljen nakon ljetne stanke u Saboru. Opravdano se može postaviti pitanje, pa zašto to ne učine odmah?
Zato što ministar nema čak niti nacrt zakona, a i sam je s druge strane duboko svjestan, kako se novi zakon o stambenom kreditiranju neće moći primijeniti na već odobrene kreditne ugovore. Ministar Lalovac sada samo pokušava malo „pogurati“ banke u iznalaženju riješenja. Točnije rečeno, prijeti bankama praznom puškom!

Uskoro se neće ništa promijeniti

Istodobno na hrvatskoj sceni rasplamsala se „bitka“ prijeti li ili ne prijeti bankrot RH!? Tako Vlada RH preko ministra Grčića poziva Hrvate da ne vjeruju nikomu, osim njima! Ministar Lalovac po tom pitanju nije previše glasan, a daleko više se to pitanje odnosi na njega! No, vlada sugerira Hrvatima čak i koje inozemne stručnjake trebaju slušati i koje ne! Opovrgavaju bankrot „visokim“ postotcima navodnog rasta BDP od „čak“ 0,1% i navodno rastom zaposlenosti od „čak“ 0,2%.

Poslodavcima je također jasno kako se bankrot približava sve većom i većom brzinom, pa su izišli u javnost sa 16 pitanja za sadašnju i buduću vlast i od tih odgovora po njima navodno ovisi ekonomska budućnost Hrvatske! Vlada se odmah osjetila pogođenom sa pitanjima HUP-a, dok HDZ „likuje“! SDP neće niti pokušati pružiti odgovor, dok će HDZ to „rado“ učiniti nakon izbora!

Došao je i inozemni ekonomski stručnjak dr. Stiglitz, te je i on upitan prijeti li Hrvatskoj doista bankrot? No, unatoč svoj njegovoj zasluženoj reputaciji, ali u razgovoru za HRT samo nam je svima otkrivao toplu vodu! Možda on doista nije ni želio ništa konkretno reći, ali iz nastupa dr. Stiglitza baš ništa konkretno nije predloženo ili bar spoznato za Hrvatsku!

Pojavili su se i naši ekonomski stručnjaci dr. Šonje i dr. Tica i obojica su praktično potvrdila moje stajalište u ime HSP-a o brzini i neminovnosti bankrota „ukoliko se nešto USKORO ne promjeni“!

Naravno, svi dobro znamo da se baš NIŠTA neće promjeniti USKORO, a financijski kolaps sve je bliži i bliži!
Dakle, posve je jasno da se Hrvatska sve brže i brže približava bankrotu, dok se Vlada drži poput voštane figure, koja je od sve silne brige, tek najavila kako će nakon ljetne stanke navodno promjeniti Zakon o stambenom kreditiranju.

Kod Engleza postoji jedna izreka „too little too late“, a doslovce se odnosi na sadašnju hrvatsku Vladu i znači premalo i prekasno! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code