SABOR DJELUJE SUPROTNO VLASTITOM POSLOVNIKU

SABOR DJELUJE SUPROTNO VLASTITOM POSLOVNIKU

21. listopada, 2017.

 

 

Otvoreno pismo zastupnicima Hrvatskoga sabora

Tekst: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

Poštovane zastupnice i poštovani zastupnici Hrvatskoga sabora,

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) budno prati događanja u Hrvatskome saboru budući je on najviše predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, dakle najvažnija hrvatska institucija koja izravno uređuje društvene odnose u zemlji, uključujući one vezane uz ljudska prava. Stoga djelovanje Sabora (nacionalnog parlamenta) mora biti model-uzor za sve ostale institucije hrvatske države.

Sadašnji 9. saziv Hrvatskoga sabora izabran je na izborima održanim 19. rujna 2016. godine. Konstituiran je 14. listopada iste godine. Od konstituiranja Sabora do danas prošle je dakle već godinu dana, a taj isti Sabor – koji bi trebao biti i mjera i čuvar zakonitosti u Republici Hrvatskoj – djeluje suprotno vlastitom Poslovniku. S tim u vezi treba podsjetiti da je Ustavni sud Republike Hrvatske u odluci broj: U-II-1744/2001 od 11.02.2004. (Narodne novine 21/04) utvrdio da Poslovnik Hrvatskoga sabora “ima pravnu snagu zakona” (točka 6.).

Sabor je od konstituiranja usvojio 116 zakona, a u proceduri je više od stotinu zakona.

Stoga se osnovano postavlja pitanje: kako je moguće da suprotno odredbama Poslovnika još uvijek nisu imenovani vanjski članovi radnih tijela (odbora), iako su javni pozivi bili raspisani prije nekoliko mjeseci?

Poslovnikom je predviđeno da Sabor imenuje 29 radnih tijela – saborskih odbora. U pojedini saborski odbor može se imenovati „do šest javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika koji imaju sva prava člana radnog tijela, osim prava odlučivanja“ (članak 57.). Člancima od 60. do 117. Poslovnika točno je propisano koliko koji saborski odbor ima vanjskih članova.

S obzirom na to da je postupak imenovanja vanjskih članova odbora odavno započeo objavljivanjem javnog poziva za predlaganje kandidata, zašto Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove još uvijek nije dostavio Saboru prijedlog odluke o imenovanju članova radnih tijela, a ako jest, zašto ta radna tijela još uvijek nisu imenovana?

S obzirom na to da Hrvatski sabor očito ne poštuje mjerodavna poslovnička pravila, takvo njegovo postupanje protivno je članku 5. stavku 2. Ustava Republike Hrvatske koji propisuje da je svatko dužan “držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske”. Taj ustavni zahtjev obvezuje i same donositelje pravnih normi. Štoviše, osnovna značajka demokratske države utemeljene na vladavini prava upravo je vezanje donositelja pravnih normi za te iste pravne norme (u ovom slučaju, Hrvatskoga sabora za odredbe vlastitog Poslovnika).

Stoga pozivamo Hrvatski sabor da u što kraćem roku ispravi navedeni propust te dovrši postupak imenovanja vanjskih članova odbora kako bi se u rad najvišeg zakonodavnog tijela naše zemlje vratilo poštivanje vladavine prava. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code