RADOVIĆ: NASILJE NAIZGLED BEZ RAZLOGA

RADOVIĆ: NASILJE NAIZGLED BEZ RAZLOGA

5. kolovoza, 2019.

Piše: Saša Radović

Ljeto Gospodnje 2019. donijelo nam je pregršt neugodnih pomaka, između ostalih; nekontroliranu eskalaciju nasilja, politički kolaps i toplinske valove.
Po broju slučajeva vodi obiteljsko nasilje, ali eskalacija općeg nasilja događa se ulicama, u lokalima, u prometu – na svim mjestima i u svim segmentima društva Lijepe naše.
Izuzetno je teško valorizirati stupnjeve surovosti nasilja kao i detektirati prave uzroke, posebice u takozvanim bezrazložnim slučajevima. Dakako, najviši stupanj tog društvenog zla je onaj s trajnim posljedicama; u smrtnim slučajevima i s trajnim fizičkim i psihičkim oštećenjima. Napadi, prečesto bez ikakvog povoda postaju sve intenzivniji. Sve više se gubi klasični obračun šakama ili šamarima, nasilja su češća hladnim oružjem; noževima ili teškim drvenim pa i željeznim batinama te propucavanjima vatrenim oružjem.
U cilju traženja uzroka možemo izdvojiti nekoliko znakovitih primjera nasilja, naizgled bez razloga, ali „sve se događa s nekim razlogom”. Dogodilo se u Puli, Zadru, Splitu i na Korčuli, ovi primjeri, srećom nemaju smrtni ishod.

PULA

Čuvar inventara kafića na Danteovom trgu u Puli, Evelino Vale, star blizu 70 godina, oko 6.15 ujutro upozorio je trojicu muškaraca da ne diraju hrvatsku i istarsku zastavu na terasi kafića. Oni su ga pitali kada se kafić otvara i on je odgovorio da se otvara u 8.30. Nakon toga su otišli, ali vratili su se sat vremena kasnije, maskirani i naoružani palicama, sličnim bejzbolskim. Nisu ništa govorili i počeli su tući Evelina. Bacili su i stolac na njega te su ga udarali palicama i nogama. Starac je uspio pobjeći.
Kirurg traumatolog u Općoj bolnici Pula, Rajko Čelović, rekao je da su utvrđene teške tjelesne ozljede, slomljena su tri rebra i desna ruka Evelinu Valeu, ali je on izvan životne opasnosti. Policija je uhitila svu trojicu napadača, jednog na Području Pule a ostalu dvojicu na zagrebačkom području. Napad su snimile nadzorne kamere, a vlasnik kafića je snimke dao policiji. Jedan od njih je pripadnik Hrvatske vojske.
Tražeći uzroke ovog agresivnog napada (ali i sličnih napada!) – učinit će nam se da je to bezrazložan napad snažnih mladića s teškim palicama na nenaoružanog, nemoćnog starca. Ali, nije tako, jer se ništa ne događa bez razloga. Temeljni razlog i okosnica cijelog ovog teksta, a ne samo pulskog segmenta nasilja, elementarna je nepravda u Hrvatskoj. Nedjelovanje u sprječavanju pljačka, korupcije i kriminala te ignoriranje opće prihvaćenih civilizacijskih norma – postalo je zaštitni znak vlasti Republike Hrvatske. ONI mogu pljačkati Domovinu (sve nas!) – neće biti ni optuženi ni osuđeni! Kad ministar ili dužnosnik pretjera, kazna je uvjetna ili je to „humanitarno” guljenje krumpira.
U pulskom slučaju sramotnog napada na nemoćnog starca, dio uzroka nasilja vjerojatno ima i nacionalni karakter. Tolerancijom vlasti na jačanje nacional šovinizma ojačalo je i lažno domoljublje – možda je tim nasilnicima (neljudskim spodobama!) zasmetala istarska zastava uz hrvatsku zastavu.

ZADAR, SPLIT

Opće zgražanje izazivaju napadi snažnih muškaraca na mlade djevojke. Gledatelji TV dobro su upoznali „lik i djelo”, zločin robusnog i nabildanog Daruvarca. Taj „hrabri” i snažni momak glavom je mlade Zadranke udarao o zahodski umivaonik. 18-godišnjoj djevojci slomio je kosti lica, nos, tri zuba su joj napuknuta, modrice na oba oka… Nakon liječničke pomoći, pretučena djevojka ima dvadeset šavova na licu. Tu su i teške, trajne „uspomene”- psihičke traume.
Da ne bude zastoja u ritmu pobrinuo je Toni Višić, bivši juniorski boksački prvak, redar u jednom splitskom klubu. Višić je premlatio „opasnog” protivnika – mladu djevojku od pedesetak kilograma. Tukao ju je i nakon što je od udarca pala na zemlju nanio joj teške ozljede glave, višestruke prijelome čeljusti i teške ozljede oka. Djevojka je hitno operirana u splitskoj bolnici.
Razlozi su prije svega u gore spomenutoj nepravdi – nedjelovanju „institucija koje rade svoj posao”. Nasilnici, lopovi, pljačkaši i kriminalci svih vrsta – vide i čuju kako se i gori od njih izvlače bez optužba i kazna – pa se nadaju da će se izvuči i oni. Ukoliko nemaju političke mentore – „treba samo podmazati.”
Sekundarni razlozi za nasilje ovih „neljudi” naziru se i iz divljanja ekstremnih desnih opcija u Hrvatskoj. Vraćanjem puka u srednji vijek stvara se nova vizija ponizne „drugotne” žene koja treba samo rađati, služiti i što manje misliti… U takvom ozračju, sve „normalnija” fizička i ina kažnjavanja žena u obiteljima, šire se i na ulice. Bivša ministrica Nada Murganić nedavno je nezainteresirano izjavila: „Događa se to u porodicama…”.

KORČULA

I sada „Zucker kommt zuletzt” (šećer dolazi na kraju), naizgled benigna priča, ali surovo nasilje – stvarnost konačnog kraha neuspjelog projekta Republike Hrvatske. Priča je to o nepravdi, o gaženju temeljnog ljudskog prava na slobodu izražavanja, ali i o namjeri rušenja Ustava Republike Hrvatske od strane vladajuće elite.
Premijera Plenkovića na Korčuli je dočekao jedan prosvjednik. Donio je natpis “Ćaća” na omanjem papiru (čini mi se; format A4!) i ne preglasno doviknuo: “Živio, ćaća. Dobro nam došao”. U tom času, kao u filmskim krimićima – iz niotkuda uskrsnula su dvojica kršnih policajaca u civilu. Mediji prenose da su ta dvojica policajaca prišla prosvjedniku te su ga udaljili s mjesta događaja.
Druga strana medalje, ili bolje rečeno – istinita strana je drukčija. Spomenuto „udaljenje” 61-godišnjeg Ivana Parlova bilo je malo grublje udaljenje. Postoji snimka tog nedemokratskog i nezakonitog čina nad mirnim prosvjednikom, umirovljenikom Parlovom. Vidimo da je to bilo nasilno sprovođenje u pritvor, bezrazložno nasilje policije nad nevinim građaninom Republike Hrvatske. S obje strane nemoćnog umirovljenika zarobljenog profesionalnim, ni malo nježnim zahvatima, snažni provoditelji zakona (hm!) vukli su uhićenika koji je posrtao – u pritvor.
Najgore od svega ja horror medijsko izvješće: „Čovjek koji je na korčulanskoj rivi premijera Plenkovića dočekao s transparentom i povikom “Živio, ćaća” pušten je iz pritvora uz optužni prijedlog za narušavanje javnog reda i mira.”
Pri tomu treba obratiti pozornost na golemi (30×21 cm) „transparent” i na strašni verbalni delikt, „Živio, ćaća” – vrijedan optužnog prijedloga za narušavanje javnog reda i mira. Dobro je pogledati iuzvrstan film, „Koja je ovo država!.
Ovaj korčulanski događaj – srž je i simbol tragedije koja je Hrvatsku, nekada najbogatiju tranzicijsku zemlju dovela do najsiromašnije, opljačkane države od svoga koruptivno – kriminalnog vodstva. No, ni to nije dovoljno današnjoj političkoj eliti. U grubom privođenju, pritvoru i optužnom prijedlogu zrcali se jedna Bjelorusija, Kazahstan, pa i Sjeverna Koreja. Pokušaj autokratstva, surove diktature – događa se tu, pred nama, danas – nasiljem poluga državnog aparata.
Mi stariji, koji smo živjeli u vremenu „Ein Fuhrer, ein Reich” (jedan vođa, jedna država!) i u vremenu kad je drug Tito, ljubičica bijela, za verbalni delikt slao „zločince” u kamenolom na Golom otoku – znamo kuda to vodi. Vidimo jasne naznake vraćanja u olovna doba.
Pasivno slušamo i gledamo na ekranima svakodnevno označene elemente diktature. Naš premijer arogantno i bahato prekida pitanja novinara s „polako!” uz preziran pogled. Slijede autokratske floskule; „moja vlada” iako je to vlada svih građana Hrvatske koju mi hranimo svojim radom, pa „mogu što hoću”, „bit će, kad ja kažem”…, pa apsurdna izjava da je nezakonito bogaćenje ministara OK, ako se dogodilo „prije.” A, posljednji čavao na lijesu Republike Hrvatske je „preseljenje” profaniranih bivših ministara u Hrvatski sabor. Komentirati to izaziva bolne grčeve u želucu. I povraćanje.
Slučaj „Parlov” simbol je i pokušaja rušenja Ustava RH.
Članak 1. Ustava ukazuje – Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država. Dakle, Hrvatska nije diktatura stranke HDZ koja je pokrala i opljačkala svoj narod. Nije ni kraljevina ni carevina! Hrvatsku su izborili branitelji da ne bude ničija privatna prćija.
U članku 14. Ustava RH nalazimo – Svi su pred zakonom jednaki. Dakle, građanin Andrej i građanin Ivan u grotesknom, nezakonitom uhićenju i pritvoru na Korčuli – jednaki su! S razlikom što jednoga od njih očekuje sudska kazna – za ništa!
1. kolovoza – nažalost, nasilje je buknulo punom snagom u Zagrebu. U Cimermanovoj ulici, na zagrebačkoj Kajzerici oko 21,30 ubijeno je šestero ljudi.
Eskalacija nasilja i uzroci te eskalacije moraju se zaustaviti. To ova vlast nije u stanju, to mora učiniti četiri milijuna Hrvata. Moramo „izaći iz ormara” i viknuti: „DOSTA!”

Anno Domini MMXIX. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jessica
  #1 Jessica 9 kolovoza, 2019, 01:50

  Trebate li zajam s vrlo niskom kamatnom stopom? Kontaktirajte: [email protected] za više informacija

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Maria Guadalupe/WhatsApp: +16014560144
  #2 Maria Guadalupe/WhatsApp: +16014560144 8 kolovoza, 2019, 13:20

  Pozdrav prijatelji, ja sam Maria Guadalupe, tu sam da pomognem svima informirati o svemu što sam doživio na mreži kada sam tražio zajam. Izgubio sam puno novca tražeci kredit dok nisam upoznao VLADIMIR FINANCIJSKU INVESTICIJU. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamati od 2%. Ako vam treba kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da se savjetujete i obratite joj se putem e-maila: ([email protected]) ili
  Kontaktirajte WhatsApp: +16014560144 za kreditni zahtjev, hvala na vašem vremenu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. BOZANA TOPALOVIC
  #3 BOZANA TOPALOVIC 7 kolovoza, 2019, 17:48

  Tražite li vrlo prave kredite po povoljnoj kamatnoj stopi od 2%, temeljene na povoljnim uvjetima kredita?
  Trebate li zajam za podmirivanje duga ili plaćanje računa? Jeste li cijelo vrijeme bili odbijeni sa svojim bankama i drugim financijskim institucijama, samo zato što imate nizak kreditni rejting? Trebate li zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga, kao što su:
  * Krediti
  * Krediti za nekretnine
  * Poslovni zajmovi
  * Hipotekarni krediti
  * Zajmovi kod kuće
  * Zajmovi za konsolidaciju duga
  * Osobni zajmovi
  Zadovoljstvo kupaca naš je cilj kada se prijavite kod nas i obrate se pouzdanoj kompaniji koja se brine za vaše potrebe financiranja. Uvijek ćemo dati sve od sebe kako bismo utvrdili kada se možete u potpunosti isplatiti uzimajući u obzir trenutnu financijsku situaciju i zatim postavite vaš roditelj za otplatu kredita na odgovarajući način da odgovara vašim potrebama. , Mi ćemo se brinuti za vas tijekom cijelog postupka. Pošaljite nam poruku na: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. BOZANA TOPALOVIC
  #4 BOZANA TOPALOVIC 7 kolovoza, 2019, 17:47

  zdravo
  Ja sam privatni zajmodavac i financijski zastupnik, koji pruža zajmove za osobne potrebe i za financiranje korporacija. Da li vam je potreban neposredan zajam da biste očistili dug ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje vašeg poslovanja? Jesu li vas druge banke i financijske agencije odbile ? Trebate li zajam za objedinjavanje ili zalaganje obveza, više ne tražite jer smo mi ovdje da sve vaše financijske probleme pretvorite u nešto prošlo. Zadovoljstvo korisnika cilj je kada se prijavite kod nas, prijavljujete se na pouzdanu tvrtku koja se brine za vaše potrebe financiranja. Mi ćemo se brinuti za vas tijekom cijelog procesa. Uvijek ćemo dati sve od sebe kako bismo utvrdili kada se možete u potpunosti vratiti, uzimajući u obzir trenutnu financijsku situaciju i zatim postaviti rodovnicu za otplatu zajma na odgovarajući način prema vašim potrebama. Uzimanje osobnog zajma iz globalnog financijskog fonda je jednostavno: pošaljite nam e-poštu na [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Aramis
  #5 Aramis 7 kolovoza, 2019, 09:37

  Točno je da je vladajuća stranka HDZ razvila netrpeljivost i mepravdu koja proizvodi nasilje a to im se može vratiti velikim nasiljima p’rema njima

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code