GRB OBITELJI DRAGANA ČOVIĆA

GRB OBITELJI DRAGANA ČOVIĆA

23. kolovoza, 2021.

 

 

Kakve veze Dragan Čović ima sa plavim poljem i zlatnim koračajućim lavom koji u desnici drži mač? Možda mi je nešto promaklo u školovanju, ali mi se čini kako su lavovi zbilja rijetka bića u Hercegobini. Ili sa jednoglavim crnim orlom uzdižućih krila, koji je zlatno naoružan, i koji u kandžama drži poskoka. Ili s tigrom koji simbolizira hrabrost. A pogotovo bih volio znati što ovaj bivši komunist i deklarirani! Jugosloven ima sa crvenim latinskim križem

Napisao: Ivica Granić

I baš kad čovjek pomisli da ne mogu niže pasti… Posebnu pozornost gostiju na rođendanu predsjednika HDZa BiH, Draganić Čovića, u ljetnikovcu Radobolja privukla je neobična torta napravljena u čast slavljenika, ukrašena, sad dobro udahnite, ukrašena grbom obitelji Čović. Da, baš tako, grbom obitelji Čović.

Da stvar bude još i gora, riječka tvrtka Heraldic d.o.o koja je izradila taj tzv. građanski grb, na službenim stranicama navodi da su to učinili temeljem čimbenika vezanih za PODRIJETLO i POVIJEST obitelji.

Ističu da je to sada jedinstven i unikatan heraldički znak obitelji Čović.

Izvedeni grb vlasništvo je naručitelja i može se slobodno isticati i dijeliti te nasljedne PRENOSITI NA POTOMKE prema vlastitoj volji i nahođenju članova obitelji Čović. Grb je osmišljen i dizajniran prema pravilima heraldičkog dizajna i tvrtkinim načelima o oblikovanju obiteljskih građanskih grbova – naveli su.

 Registar obiteljskih grbova

Zanimljivo je i heraldicko objašnjenje grba.

‘Na plavom glava štita. U plavom polju zlatni koračajući lav drži mač u desnici. Glava štita raskoljena. Desno crveno-srebrna šahovnica (4×3), lijevo u srebrnom polju crveni latinski križ. Plašt crveno-srebrn i plavo-zlatan. Na kacigi s vijencem (crven-srebrn-plavi-zlatni-crven-srebrn) stoji orao uzdižućih krila, zlatno naoružan, u kandžama drži poskoka. Grb obitelji Čović 14. lipnja ove godine registriran je u Registru obiteljskih grbova Heraldic arta u Rijeci.

Radi se o latinskom tipu križa koji simbolizira pripadnost Crkvi, pa još crveno na bijeloj podlozi, da tko ne posumnja da se ne radi o pravim Hrvatima, potom tigar koji predstavlja junaštvo i hrabrost, oko svega oklop, kopija srednjovjekovnog kiča, nad svime stoji jednoglavi crni orao koji kao gleda na Zapad (nije slučajno) i govori o snazi i moći obitelji – objasnili su grb s torte’.

Orao i tigar

I baš kad čovjek pomisli kako niže ne mogu pasti, oni iznenade. Molio bih, naime, jedno prosvjetljenje, baš bih volio znati kakve veze Dragan Čović ima sa plavim poljem i zlatnim koračajućim lavom koji u desnici drži mač.

Možda mi je nešto promaklo u školovanju, ali mi se čini kako su lavovi zbilja rijetka bića u Hercegobini. Ili sa jednoglavim crnim orlom uzdižućih krila, koji je zlatno naoružan, i koji u kandžama drži poskoka. Ili s tigrom koji simbolizira hrabrost. A pogotovo bih volio znati što ovaj bivši komunist i deklarirani! Jugosloven ima sa crvenim latinskim križem.

Bože sačuvaj…. nema nam spasa, bojim se. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code