S ANOM I VLADOM NA ETNOFESTU U NEUMU

S ANOM I VLADOM NA ETNOFESTU U NEUMU

25. kolovoza, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

DSCN0591

Zahvaljujući ogromnom estranom iskustvu Jurice Pađena i Tomislava Šojata, te njihovom osjećaju za pjesmu, festival je uspio preživjeti. Svakako treba naglasiti da je Neum grad koji voli glazbu, što se godinama vidi na svakome izdanju festivala kad publika ispuni gledalište na plaži ispred hotela Zenit. Nije to samo dolazak na besplatnu predstavu. Etnofest u Neumu ima svoju publiku, koja voli Etnofest i godinama ga prati

Tekst i fotografije: Dražen Stjepandić

Vrijeme je poslužilo i ove godine. Kiša je pala tek u ponedjeljak ujutro kad su se posljednji gosti razilazili s terase restorana ispred hotela Zenit, na kojoj se tradicionalno održava završna fešta. Uobičajeno nakon što Mario Sedmak odjavi festival i poželi nam da se nađemo i slijedeće godine, izvođači i gosti sjate se na obližnjoj terasi ispod borova. Posljednjih godina uz Marija Sedmaka festival je vodila Tea Kuzmanić iz Splita. Lijepa plavuša, rođena Splićanka kajkavskoga prezimena. Vrlo zahvalna informatorica novinarima senzacionalističkog i tabloidnog pristupa.

Etnofest u Neumu ove 2016. je prigodnim riječima, jednako kao i prošle godine otvorio načelnik Općinskog vijeća Neum Živko Matuško. Među uglednicima u prvom redu ispred festivalske pozornice kao i prošle godine sjedio je uvaženi predsjednik HDZ-a BiH gospodin Dragan Čović. Politički uglednici se redovito nađu i na fešti nakon festivala. S njima za stolom obično sjedi Mate Bulić.

Ana i Vlado kao pravi par

Prvi po popularnosti od hercegovačkih pjevača je ove godine je prvi i nastupio u službenom dijelu festivalskog programa. Otpjevao je pjesmu “Ne pjevajte o mom kraju” autora Dražena Zečića. Od manje poznatih domaćih snaga mislim da je najbolji prijem kod publike imala skladba “Ona samo ona ” sa stihovima “ona u Neumu ima dosta apartmana…” u izvedbi Ineta Tadića (I.Tadić-I.Tadić-D.Pandža).

Livio Morosin je jedini izvođač koji je nastupio na svim prethodnim festivalima. Ove godine izveo je autorsku skladbu “Rovinjska polka”, na tragu njegovih “Tri naranče” i “More dimboko”, koje se gotovo smatraju narodnim.

Prije festivala mediji su najveću pozornost dali Siniši Vuci i pobjedniku ovogodišnjeg Beeg Brathera Romanu Obalinoviću koji su s KUD-om Filip Dević izveli skladbu “Čekaj nas škare” (S.Vuco-S. Vuco/R. Obilinović-S.Vuco), teško je donositi sud na prvo slušanje, ali meni se ta skladba učinila ispraznom dernjavom jednako kao što to često zna biti i Big Brother. Spomenimo i da je nakon Big Brthera Vuco počeo tražiti novac za intervjue, a novine su pisale da je u ljubavnoj je vezi s Rinom Dehni.

Ivana Banfić se po drugi put pojavila u Neumu. Izvela je pjesmu “Ranjena” (A.Pecotić-A.Pecotić-H.Čustović) i s pravom može očekivati nešto u smislu povratka među traženija domaća imena.

Prije dvije godine kada se prvi put pojavila u Neumu sestra Lidije Bačić napisao sam da je Dora Bačić zanimljiva pojava sa zanimljivom pjesmom “Trofej”. Ove godine na Etnofestu pojavila se s novim imageom, dugokosa u minici, skladnih pokreta na sceni i pjesmom “Znatiželjna” koju sama potpisuje uz aranžersku pomoć legenedarnoga Fedora Boića. Smatram da je sestra poznatije Lidije trenutno jedna od najljepših pjevačica domaće strade. Neotkrivena, neeskplodirana sex bomba. Bilo bi mi žao da ne dođe do eksplozije, odnosno da je svekolika hrvatska javnost ne upozna. U Neumu proteklog vikenda Dora Bačić je sjajila zvjezdanim sjajem. Mislim da će to uskoro biti slučaj kao s Thompsonom ili Anom Rucner. Siguran sam da će se Etnofest uskoro hvaliti da joj je prvi pružio veću priliku.

Ana Rucner ove godine nije nastupila na Etnofestu, u Neumu je bila samo kao pratnja Vladi Kalemberu. Inače Ana i Vlado u Neumu, bez obzira što su rastavljeni, uvijek izgledaju kao pravi par. Tako je bilo i ove godine. Vlado u Neumu uvijek odsjeda u apartmanu hotela Zenit, kaže da ga uređenost toga apartmna podsjeća na dane kad je bio mlad. Zajedno s Anom i Vladom bio je njihov sin Darijan. Vlado je na Etnofestu ove godine nastupio kao Srebrna krila s pjesmom “Ja sam čovjek s grijeha tri” (V. Kalember-Ž.Pavičić-H.Grčević).

Anu, Vladu i Darijana sam zatekao na piću na terasi ispred apartmana u kojemu je odsjeo. Pridružio sam se sa svojom pratnjom. Ovaj puta pričali smo o povijesnim temama, Džingis Kanu, Omerpaši Latasu… Poslije smo se sreli i u Fontani, ribljem restoranu koji mi je upravo preporučio Vlado, kao najboljem u Neumu.

Bez izravnog prijenosa

Medijska prezentacija Etnofesta je svake godine pristojna. Uz portal Tjedno koji je među prvima najavio ovogodišnje izdanje festivala brojni portali su kasnije objavili najavu, BH izdanje Večernjeg lista prisjetilo se prethodnih festivala, a sarajevsko Oslobođenje u broju od nedjelje 21. kolovoza posebno je istaknulo nastup Amira Kazića u Leja s njegovom autorskom pjesmom “Ne barkaj me, ne barkaj”. BH Večernjak nakon festivala nije zaboravio napomenuti tko je sjedio u prvom redu.

Festival ove godine nije prenošen u izravnom prijenosu od 20 i 30, nego je puštena snimka od 22 i 45 do 1 sat iza ponoći na BHT 1. Direktor Šojat mi je rekao da je to tako bilo dogovoreno ranije, čak se nadao da će možda u finalu igrati Hrvatska.

Zahvaljujući ogromnom estranom iskustvu Jurice Pađena i Tomislava Šojata, te njihovom osjećaju za pjesmu festival je uspio preživjeti. Svakako treba naglasiti da je Neum grad koji voli glazbu, što se godinama vidi na svakome festivalskom izdanju kada publika ispuni gledalište na plaži ispred hotela Zenit. Nije to samo dolazak na besplatnu predstavu. Etnofest u Neumu ima svoju publiku, koja voli Etnofest i godinama ga prati.

Etnofest je čudo

Od 2004, kad me Jura Pađen prvi put pozvao u Neum da pratim festival za Arenu, rijetke su godine kada nisam bio na festivalu, promatrao sam ga iz svih pozicija, iz gledališta, kraj obižnjega šanka, za stolovima u kafiću uz plažu, iza festivalske pozornice, s prozora hotela, s plaže, kod kuće ispred televizora… I zaista mogu reći Neum voli svoj festival, voli glazbu i uopće me ne čude dobri rezultati toga grada u turizmu jer za turizam uz sunce i more treba ponuditi i zabavu.

Televizija festivalima daje dodatnu komponentu. Lijepo je vidjeti reportažna kola BHT-a i kran kako nosi kameru iznad gledališta uz prirodno plavetnilo koje na gledalište prelazi s mora, pa sve izgleda kao da je obasjano nekom plavičastom svjetlošću s nekoga velikoga ekrana. Etnofest u Neumu je je jedini od važnijih festivala s mora koji se događa uz more. I to je jedna od kvaliteta festivala, a publika s kontinenta ljeti voli takve prijenose.

Velike stvari se znaju događati na granici, granice nisu samo da razdvajaju nego i da spajaju. Koliko Hrvata sluša ne samo BH estradnjake, nego i izrazite srbijanske narodnjake? Ovaj festival je sada čudo, a može biti daleko veće. Uostalom u Neumu, za koji tvrdim da voli glazbu, u suprotnom ne bi iznjedrio tako zanimljiv festival, dok šetate pored terasa uz more mogu se čuti srbijanski narodnjaci, Zana, “Igra rock’n’roll cela Jugoslavija”… Na nekim terasama do kasno trešte narodnjaci. Ne bi taj narod imao ništa protiv da se nešto od toga pojavi i na Etnofestu.

Uglavnom, Etnofest u Neumu je i ove 2016. godine bio odlična glazbena priredba. T

akreditacija_neum_2016 PRIPREMA2

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jure
  #1 Jure 4 rujna, 2016, 07:30

  Zar toliko prostora jednom pola stoljeća promuklom vinu na usnama i odavno ocvaloj trećerazrednoj gudačici? O Niki iz Dubrovnika malo podataka, o trećem dijelu trokuta, četverokuta…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Joso
  #2 Joso 26 kolovoza, 2016, 17:33

  hm, rogonja kalember…

  Odgovorite na ovaj komentar

<