ROĐENDAN GOSPOĐE ANKICE

ROĐENDAN GOSPOĐE ANKICE

23. srpnja, 2017.

 

Nekadašnja istinska prva dama Republike Hrvatske, uvažena i iznimno cijenjena gospođa Ankica Tuđman (r. 24. srpnja 1926. u Zagrebu) slavi – rođendan.

Želimo joj puno zdravlja, dug život i – sreće!

Zajedno sa svojim suprugom, prvim hrvatskim predsjednikom i vojskovođom dr. Franjom Tuđmanom, uvijek je bila na braniku hrvatske Domovine. No, iako je na određeni način manje-više bila u „sjeni“, njezine zasluge i na političkom polju nisu male. Bila je ogromna podrška dr. Tuđmanu, kao što je danas svojim sinovima i kćeri. Kad je 2006. objavila knjigu „Moj život s Francekom“ među ostalim je napisala da je najveći „problem“ u njihovu braku bila Hrvatska, koja se čvrsto utaborila između njih. “Otkad te znam – istaknula je – Hrvatska ti je bila i ispred i iznad svega. Kad bi se mogle zbrajati kruške i jabuke, rekla bih da ti je bila ispred svih nas, pa čak i ispred unuka koje jako voliš…“.

Ankica Tuđman je osoba koja je stvarala povijest, odnosno koja je godinama iz neposredne, prisne blizine bila svjedokom svega onoga što je vezano uz ime dr. Franje Tuđmana, ali i hrvatske države. Prošla je Scile i Haribide. Ona je žena – „iskovana iz kamena“. Zahvaljujući njezinom angažmanu doznali smo štošta iz rada i života njezina supruga, kojeg nikada nije željela napustiti čak ni u vrijeme diktature Josipa Broza Tita, kad su ga dva puta hapsili i trpali na robiju. Osobito su joj se urezale riječi prvog hrvatskog predsjednika – „Hrvati će opet morati uzeti pušku u ruku. A to znači da ćemo opet morati ginuti za svoju zemlju“ – rekao je dr. Tuđman, (a gđa. Ankica zapisala), bez kojeg još dugo Hrvatska ne bi bila slobodna, samostalna i demokratska država.

Osnovala je (1991.) i Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske – „I jednom kunom možemo pomoći“ . Dosad je zahvaljujući njezinom plemenitom djelovanju (kao i brojnih sponzora) uspjela pomoći velikom broju ljudi, kako onima siromašnim, tako i onima koji su tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata izgubili nekog od članova svoje obitelji. Također je pomagala i mnogim bolnicama, dječjim vrtićima, školama…

Priredila je i uredila knjige „Hrvatsko ratno znakovlje“.

Hvala Vam, gospođo Tuđman.

Sretan Vam rođendan!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anna
  #1 Anna 24 srpnja, 2017, 13:51

  Sretan rođendan gospođo Tuđman!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Hrvoje
  #2 Hrvoje 24 srpnja, 2017, 09:43

  Pridružujemo se čestitka. Sve najbolje, draga gđa. Ankice!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 23 srpnja, 2017, 19:37

  Tko je se još i sjeća.
  Ostarit ću neću znarti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code