REGISTAR BRANITELJA UKINUTI, A MATIĆA KAZNENO GONITI

REGISTAR BRANITELJA UKINUTI, A MATIĆA KAZNENO GONITI

29. ožujka, 2016.

registar-branitelja-9ae4dd5cec2e69706839c18c9950de1b_view_article

Gdje su toliko najavljivane brojke, odnosno imena i prezimena tzv. lažnih branitelja? Tko je sve i zbog čega od 2012. naovamo „skinuti“ iz registra? Koliko je registar imao članova prigodom njegova javnog objavljivanja, a koliko ima danas? Zbog čega nije tiskan kao publikacija, pa da svatko može vidjeti čija se imena nalaze na tom kontraverznom popisu?

Napisao: Mladen Pavković

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) javno poziva ministra branitelja Tomu Medveda da s interneta ukloni Registar hrvatskih branitelja, koji je postavio SDP-ov ministar bez branitelja Predrag Matić još krajem 2012. godine. Taj registar sadrži popis svih građana Hrvatske koji su kao pripadnici Hrvatske vojske, policije i raznih drugih postrojbi sudjelovali u obrani Republike Hrvatske od velikosrpske agresije. Većina Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i sami branitelji, u početku su uglavnom bili za to da se nešto takvoga javno objavi, jer su smatrali da će se na taj način vrlo lako otkriti tko je bio istinski, a tko lažni branitelj, tko je bio dragovoljac, a tko mobilizirani, i tome slično. Nije svejedno i ne može biti, ako je netko branio Hrvatsku od 1991. ili je pak mobiliziran 1994. ili 1995., pa i godinu dana kasnije. Također smo postavljali pitanje: zbog čega u registru nema dr. Franju Tuđmana ili Gojka Šuška, koji su bili tijekom čitavog rata na čelu pobjedniče Hrvatske vojske?

Prevarena hrvatske javnost

Sam Matić je tvrdio da je na popisu najmanje 150 tisuća „lažnih“ branitelja. Međutim, kroz sve ove godine otkako se registar može pogledati na web-stranici ne može se saznati gotovo „ništa“, osim da su izjednačeni dragovoljci Domovinskog rata s mobiliziranima. Osim toga, gdje su toliko najavljivane brojke, odnosno imena i prezimena tzv. lažnih branitelja? Tko je sve i zbog čega od 2012. naovamo „skinuti“ iz registra? Koliko je registar imao članova prigodom njegova javnog objavljivanja, a koliko ima danas? Zbog čega nije tiskan kao publikacija, pa da svatko može vidjeti čija se imena nalaze na tom kontraverznom popisu? Naime, svojedobno je bivši „slučajni“ predsjednik Vlade Milanović izjavio da su pretežno neškolovani bili u ratu, pa je onda i za pretpostaviti da se većina takvih i ne zna služiti računalom (i na to su mislili!). Ovo su samo neka od pitanja i razmišljanja upućena bivšem ministru bez branitelja. Dakle, kako god okrenuli, Matić je prevario (da, prevario!) hrvatsku javnost i hrvatske branitelje, prije svega time da će se objavom registra znati prava istina o ljudima koji su bili najzaslužniji za stvaranje hrvatske države (što je bio i cilj), ali, kao što se vidi, na kraju je od svega ispao „cirkus“, ali i pitanje: kome i čemu služi ovako tiskan Registar branitelja?

Registar ratnih profitera

No, kad se već javno objavio i takav kakav jeste, očekivali smo da će bivša „slučajna“ Vlada, prmjerice, objaviti i registar ratnih profitera, ali i drugih koji su živjeli u Hrvatskoj, a borili se za Jugoslaviju i tome slično.

Matić je prigodom javnog objavljivanja registra izjavio da je to „najčasniji popis“, a tek kasnije da je u njemu i „hrpa“ lažnih branitelja. Objava ovog popisa poslužila je njemu i samo njemu za osobnu promociju. Sad je došlo vrijeme da se polože računi. Ako je registar javan, zbog čega se i dalje kriju podatci o onima koji su status branitelja i stradalnika stekli krivotvorenom dokumentacijom i tko im je potpisivao te „papire“?

Dakle, ovakav registar branitelja treba maknuti, a javno objaviti registar lažnih branitelja, pa da svi znamo s kim smo svih ovih godina imali posla.

A Matić, Matić mora kazneno odgovarati u čije je ime i za koga objavio ovaj popis, koji (namjerno) nije ispunio svoju svrhu. (Ali nečiju, na žalost, ipak jeste!).T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code