RAT ANKETAMA

RAT ANKETAMA

22. travnja, 2021.

 

Tomislav Tomašević kroz službenu kampanju mogao proći neokrznut. Rovovska, a vjerojatno i prljava bitka vodit će se za ono drugo mjesto koje vodi u sljedeći krug natjecanja, a tu bi presudnu ulogu mogli imati neodlučni birači, kojih je 12,9%.

Kandidata zeleno-lijevog bloka stavili smo u sraz samo s njegovim protukandidatima koji su u 1. krugu dobili više od pet posto. Pritom treba uzeti u obzir da se broj neodlučnih i onih koji ne bi glasali u 2. izbornom krugu kreće između najmanje 7 i najviše 15 posto. Međutim, ni u jednom slučaju ne mijenjaju konačni rezultat.

U srazu Tomislava Tomaševića protiv HDZ-ova Davora Filipovića – Tomašević pobjeđuje sa 61,8% prema Filipovićevih 21,3%. Sličan rezultat bi bio i kad bi se u drugom krugu našla oba kandidata ljevice. Tomašević osvaja 52,5%, a SDP-ov Joško Klisović 21%.

Kad bi u drugom krugu bili Tomašević i Miroslav Škoro – Tomašević postaje gradonačelnik s 64,8% potpore. Škoro dobiva trostruko manje – 18,4%. Anketa pokazuje da nikakva prijetnja Tomaševiću nije ni Bandićeva nasljednica. Za Jelenu Pavičić Vukičević glasalo bi 23,3%, a za Tomaševića 59,1% birača. I u slučaju druge žene, omjeri se znatno ne mijenjaju. Rezultat bi bio: 26,5% za Vesnu Škare Ožbolt, a 57% za Tomaševića.

Stranke lijevo od centra mogle su imati većinu u Skupštini

Koliko god pobjeda izravno izabranog gradonačelnika bila uvjerljiva, bez većine u Skupštini ne može gotovo ništa. Da su se stranke od centra lijevo pametnije predizborno udruživale, HRejting pokazuje da bi skupštinsku većinu osigurale na izborima. Ovako bi o vlasti mogla presuđivati u Zagrebu do savršenstva dovedena politička trgovina. Manevarski prostor za poslijeizborne saveze na ideološkoj, svjetonazorskoj ili programskoj osnovi HRejting baš ne ostavlja.

Izborni prag u Zagrebu prelazi samo pet političkih opcija. Vodeća je zeleno-lijeva koalicija s 28,7%. Slijede dvostruko slabiji HDZ s 13,4% i SDP s 13%. Uz njih u Skupštinu bi ušli još samo Domovinski pokret (7,1%) te stranka pokojnog Milana Bandića (5,4%).

Najbliže izbornomu pragu su: Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt (3,8%) i Most (3,6%). Podaleko ili predaleko od praga nižu se: savez Glasa i Demokrata (2,1%), Fokus (1,5%) i Obnovimo Zagreb (1,0%). Manje od 1% potpore Zagrepčana imaju: Radnička fronta (0,8%), Živi zid (0,6%), koalicija Hrvatski suverenisti – Neovisni za Hrvatsku (0,6%) te Agrameri (0,4%).

Sve navedeno umnogome bi mogli promijeniti neodlučni birači (16,3%) kad bi postali odlučni i izašli 16. svibnja na izbore.

Istraživanju je za Z1 televiziju provela javnosti slabo poznata agencija Akter public, na uzorku od 2.750 birača u Zagrebu u razdobolju od 23. ožujka do 13. travnja. U tekstu navode da je anketa provedena na najvećem uzorku birača dosad.

Neslužbena je informacija da iza te agencije stoji jedan od ključnih ljudi Domovinkog pokreta, a telefonske brojeve anketiranih, potvrdile su nam tri osobe koje su nazvali, prikupljali su i preko Pevex kartica.

Po toj anketi Tomislav Tomašević ima 31,06 posto glasova, Miroslav Škoro je drugi sa 14,75 posto podrške. Na trećem je mjestu SDP-ov kandidat Joško Klisović s 11,20 posto glasova.

Na četvrtom je mjestu Jelena Pavičić Vukičević s 7,4 posto glasova, a iza nje je Vesna Škare Ožbolt koja bi po ovom istraživanju dobila 6,3 posto glasova. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Proton Loans
    #1 Proton Loans 7 svibnja, 2021, 08:40

    Ovim ćemo obavijestiti širu javnost da trenutno dajemo zajam ljudima kojima je potrebna financijska pomoć po niskoj kamatnoj stopi od 3%. Ako ste zainteresirani za prijavu zajma, kontaktirajte nas za više informacija putem: E-mail: [email protected] ili Mobile / Whatsapp: +1 (204) 410-2623

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code