RADOVIĆ: ŽETONČIĆI, UHLJEBI I PARAZITI

RADOVIĆ: ŽETONČIĆI, UHLJEBI I PARAZITI

11. studenoga, 2019.

 

 

Teško onima koji postavljaju zakone nepravedne i koji pišu nepravdu

(Isaija, 10:1-2)

Piše: Saša Radović

Ova 2019. godina je totalno „suha” po neophodnim reformama Vlade za bolje sutra, ali se nakon 29 godina zatupljivanja puka manipulacijama, spinovima i lažima vlasti – javljaju prve zrake nade za neki pomak. To je pobuna na širokom planu, ne zbog opće prisutne neimaštine i siromaštva – nego zbog konstantnog puta unatrag i vrijeđanja mislećeg sloja Hrvata. Pobuna deklarirana štrajkom učitelja i profesora daleko nadilazi sve dosadašnje štrajkove, prosvjede, peticije ili referendume. Nisu u ovom vrlo suptilnom kolopletu interesa u pitanju samo direktni subjekti – štrajkači, nego svijest i podsvijest cijelog hrvatskog corpusa. Naime, traženje većih plaća i većeg ugleda u obrazovanju nije pravi razlog spomenutog štrajka. Iza brda se valja mnogo jači spiritus movens, pokretač općeg revolta hrvatskih građana. Mislećem sloju Hrvatske jasno je kuda vodi Vlada i prenapuhani balon birokracije vlasti, a polako iz dubina podsvijesti i ostali shvaćaju – da svjetska znanost lomi sve okvire i grabi u bolju budućnost, a Hrvatska zaostaje i ulazi u sumorni krug onih na začelju ne samo Europe nego i šire.

U takvom ozračju prodavanja magle, trajnog bespuća hrvatske zbiljnosti i pesimizma, interesantno je da nema nikakvih istraživanja razloga zbog čega klizimo u ponor nestajanja. Uzroci se kriju „kao zmija noge” i odbacuje se svaki pokušaj racionalnih istraga, no svima su kristalno jasni ulazni podaci našeg pada po svim gospodarskim i moralnim parametrima – zločinačka privatizacijska pljačka, korupcija i kriminal u svim ćelijama vlasti, pohlepa, arogancija, bahatost državnih dužnosnika, nepravda i panični bijeg vitalnog puka u inozemstvo. Krije se podatak da nas je znatno manje od četiri milijuna i da nam broj rapidno opada. Ukratko; Hrvatska je najzaostalija i najsiromašnija u Europskoj zajednici, od svih iza bivše Željezne zavjese u posljednjih 15 godina imamo najmanji prosječni rast BDP-a u posljednjih 15 godina….

Prijetnjama s Gornjeg grada kaznama za verbalni delikt, klevete ili „govor mržnje” suzbija se istraživanje razloga općeg sloma hrvatskog društva. Dakle, tabu tema, zabrana demokratske kritike, žalobni povratak na priče iz kamenoloma na Golom otoku. Možemo i smijemo samo razmišljati i sumnjati. Pa razmislimo, sumnjajmo i upitajmo se – zašto je to tako?

Staklene noge

Vlast čije staklene noge drži grupa izdajnika svojih stranaka, odbačenih i potkupljenih (žetončići!) – momentalno bi pukla kao mjehurić od sapunice da nema dva moćna zaštitnika;

1.)  Balon birokracije napunjen stotinama tisuća uhljeba i parazita. S njihovim glasovima i glasovima članova njihovih porodica vlast ne može izgubiti izbore. Ako ipak to nije dovoljno vlada će našim milijunima ili oprostom od zatvora kupiti još desetak žetončića. No, takva obrana djeluje samo površinski na interesnim temeljima što ne mora biti dugoročna garancija.

2.)  Druga jača, dubinska obrana uvučena je u strukturu vrha vlasti i ima dvostruko djelovanje. Zanemarujući sveopću korupciju i kriminal Katolička crkva podržava pljačkaše domovine i s tisuća propovjedaonica šalje imperativne poruke o biranju HDZ-ovih kandidata u izbornim kampanjama.

Drugi oblik djelovanja je dugoročan s ciljem; proizvesti poslušnog i poniznog Hrvata, apsolutno podložnog dogmi; ”Bogu Božje, caru carevo” (Matej 22, 17-21).

To znači; Crkvi milijarda kuna godišnje i oslobođenje od nameta i poreza – vlasti; namete, poreze, poslušnost puka i bezuvjetnu vlast!

Postizanje ovog perfidnog cilja počinje neobveznim vjeronaukom u vrtićima i školama. Međutim, to „neobvezno” nije stvarno neobvezno nego tvrda prisila. Ukoliko dijete ne želi ići na vjeronauk stigmatizirano je ono samo kao i njegovi roditelji. Ako nije katolik ili barem deklarirani katolik – Hrvat nije pravi Hrvat ni domoljub. Takvim nepodobnim roditeljima ne sviđa se što dijete mora sjediti u hladnim prolazima između učionica ili u dvorištu dok čeka da završe satovi vjeronauka. A, ne sviđa im se ni katekizam koji osmim razredima služi kao literarni hodogram kroz nauk Katoličke crkve gdje je – ateizam opisan kao ‘ideologija’ koja je odgovorna za nacističke zločine i Auschwitz.

Marginaliziranje pa i progon onih koji misle drukčije odvija se punih 28 godina u Hrvatskoj.

Atak na podsvijest

Da bi bolje razumjeli ovaj atak na djecu i roditelje treba spoznati jedan od najučinkovitijih djelovanja na podsvijest – hipnotično djelovanje. Najbolji učinci hipnotičnog djelovanja postižu se kod djece od 5 godina i nadalje dok još nisu uspostavljeni otpori u primanju informacija – drugim riječima, dok sumnja u nedokazano još nije razvijena ili je nema. U tom najosjetljivijem i najranjivijem razdoblju odrastanja hrvatski vjeroučitelji biblijskim pričama, dijametralno suprotnim znanstvenim činjenicama, provode ispiranje dječjih mozgova. Stalnim ponavljanjem molitvenih mantra učvršćuje se ovaj oblik hipnoze i religijske dogme trajno ulaze u podsvijest. Trajno je narušen i vrlo važni čimbenik sumnje i slobode otpora.

U svim našim školama suprotnost religije i znanosti dovodi do kaosa u glavama djece. Jedan od evidentnih primjera napada na zdrav razum djece je udžbenik povijesti za peti razred osnovne škole;

„Kad je Jahve, Bog, sazdao nebo i zemlju, još nije bilo nikakva poljskoga grmlja po zemlji, još ne bijaše niklo nikakvo poljsko bilje, jer Jahve, Bog, još ne pusti dažda na zemlju i nije bilo čovjeka da zemlju obrađuje. Ipak, voda je izvirala iz zemlje i natapala svu površinu zemaljsku. Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša.”

Nedopustiva agresija

U sekularnoj državi Republici Hrvatskoj takva agresija i moralno i ustavno je nedopustiva! Pri tomu se  isključuje svaka kritika same religije, posebice kršćanstva kao većinskog opredjeljenja u Hrvatskoj. Treba razmišljati samo o krivim temeljima hrvatskog školstva u segmentu vjeronauka u vrtićima i školama. Odgoj u kojem su nametnute bilo kakve i bilo čije vjerske dogme protivan je Ustavu RH, gdje se člancima 40. i 41. jamči odvojenost vjerskih zajednica od države te javno očitovanje i drugog uvjerenja.

Zbog nedvojbenog porasta religijskog fundamentalizma Hrvatska se okreće prošlosti. Znanosti je Katolička crkva uvijek pružala tvrd otpor i zbog toga obrazovanje opterećeno „neobveznim” vjeronaukom ide u krivom smjeru. Odgojen u stalnom sukobu znanosti i religijskih dogma veliki dio mladih Hrvata misli da je Zemlja ravna i da je Eva postala od Adamovog rebra. I da treba slijepo i ponizno slušati bajke o poštenju u HDZ-a i o Plenkovićevim uspjesima na sigurnom putu u svjetlu budućnost.

Dril s propovjedaonica gurnuo je mlade generacije u konzervativizam obožavanja nacije, nepovjerenja prema drugom i manjinskom, i isključivanja liberalnih vrijednosti. Mladenačka energija koja bi trebala biti pokretač napretka i pobune prema svim negativnim skretanjima raspršila se u jalovoj poniznosti. Po istraživačkom projektu zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja i Zaklade Friedrich Ebert 2018. godine naši mladi ravnozemljaši padaju u sve intenzivniju retradicionalnost. Imaju konzervativnije stavove od njihovih djedova i baka. Takav mladi naraštaj nije u stanju držati korak s razvijenim demokracijama u Europi i u svijetu.

Jedan od ključnih uvjeta napretka Hrvatske je vraćanje vjeronauka tamo gdje mu je mjesto – u crkve! Ujedno bi državni budžet uštedio 300.000.000 kuna godišnje koje dajemo za vjeroučitelje. U paničnom otporu tomu HDZ-a i desne ultra konzervativne stranaka i grupacije pozivaju se na Vatikanske ugovore. Odgovor je da nikakav ugovor ne može biti jači od Ustava RH i da ni najkatoličanskije države (Italija, Španjolska i dr.) ne plaćaju tako visok danak Vatikanu kao siromašna Hrvatska.

Vraćajući se na štrajk učitelja i profesora, ili bolje reći na opće nezadovoljstvo svekolikog hrvatskog puka, svaka prognoza naše jeseni 2019., osim Vakuline prognoze vremena – potpuno je neizvjesna. Ukoliko se štrajk proširi i na neke druge segmente javnih služba ili još šire, može biti pokretač spomenutih neophodnih reforma koje Vlada ne provodi. A te, više nego neophodne reforme treba početi u samom vrhu vlasti, najprije ukinuti barem desetak ministarstava, jer 20 ministara plus premijera (Švicarska ima 7 ministara!) – nema ni jedna članica EU, pa ni one s 60 ili 80 milijuna stanovnika. Zatim Hrvatskom saboru treba oduzeti licencu za kupnju i prodaju zastupnika, drugim riječima riješiti sindrom potkupljivih saucha i žetončića. Slijede; pravosuđe, županije, općine… I tako dalje!

Na kraju ovog bespuća hrvatske stvarnosti možemo zaključiti da naš premijer i vrijedni ministri umjesto reforma rade punom snagom na „najvažnijem” poslu, predsjedavanju Europskom unijom. Nama, građanima s dna Europske unije to predsjedanje ne znači, baš ništa! Ne trebaju nam igre – treba nam kruha! Ali, to „eliti” nije važno.

Hoće li možda štrajk učitelja i profesora te eventualno više štrajkova – biti zaista prva zraka nade za neki pozitivni pomak? Mislim da neće! Tvrda kora K&K (korupcija i kriminal), a samim tim i nepravda pokrila je sve pore našeg društva. Čini se da je jedina zraka nade – bijeg u Irsku, Kanadu ili još dalje…

 

Anno Domini MMXIX.  T                                          

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. žrdina
    #1 žrdina 11 studenoga, 2019, 22:28

    Sjeme što u hudu jamu živo zatrpano, izniklo je.
    Hoće hrast biti il tek trave vlat, prije trn kog vas je strah.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code