RADOVIĆ: ZATAŠKAVANJE AFERE OD 500 MILIJARDI

RADOVIĆ: ZATAŠKAVANJE AFERE OD 500 MILIJARDI

24. siječnja, 2022.

 

Piše: Saša Radović

Premijer Plenković ušao je u 2022. s tri nova postignuća; obnovom stana Frke, zatim je EP izračunao da Hrvatska gubi 60 milijardi kuna godišnje kroz korupciju. Treće postignuće je šteta od 500 milijarda kuna koju je prouzročila tolerancija kaznenih djela bespravne gradnje. Da se to dogodilo u Sjevernoj Koreji, vjerojatno bi i Kim Jong Un dao ostavku. Ali, mi živimo u Hrvatskoj.

Mega afera “500 milijarda” otvorena je izvidom Državnog inspektorata u Općini Medulin 27. svibnja 2021. Zaključeno je da na zaštićenoj šumovitoj obali i u parku Kamenjaku ima oko 300 bespravnih objekata. U sljedećih sedam mjeseci izgrađeno je još nekoliko bespravnih objekata, a učinjeno nije ništa od strane nadležnih služba. To znači da nečinjenje, odgađanje i zataškavanje kaznenih djela bespravne gradnje koje se po Kaznenom zakonu kažnjava zatvorom (članak 302., st. 2., KZH) konstantno nanosi nove štete Republici Hrvatskoj (nama svima). Kad priču raširimo na napadnutu cijelu jadransku obalu i otoke, te na atraktivne lokacije u svih 429 općina u Hrvatskoj – tolerancija korupcije (nema bespravne gradnje bez korupcije), devastacije i razaranja tijela naše Domovine čini stalne štete koje se mjere stotinama milijarda kuna.

Koruptivne strukture

Građevinska mafija udružena s koruptivnim strukturama čini sve da se ova mega afera zataška i konačno zaboravi. Za sada uspijeva, korumpirani mediji šute. No, tako  veliku gomilu kuna, eura ili dolara teško je pokriti da se ne vidi.

Strani i naši uzurpatori i dalje neometano kradu i razaraju najvrjednije resurse naše Domovine. Neometano grade ovaj vikend i sve vikende i devastiraju eko i bio sustav našeg najvrjednijeg prirodnog i gospodarskog resursa. Do danas su bespravnom gradnjom, uzurpacijom zaštićene obale i posebno, pomorskog dobra prouzročili štetu Hrvatskoj od preko 500 milijarda kuna. Sutra će biti još više, niknut će još pet ili više divljih vikendica. Bez prigovora, bez kazna, bez prijava za kazneno djelo (članak 212. KZH).

Za revelantne podatke o mega aferi “500 milijarda” autor koristi dio razgovora s Ivanom, članom Građanske inicijative Premanture, koja je otvorila Pandorinu kutiju bespravne gradnje.

Ivan: Počelo je od vrha Istre iz parka Kamenjaka jedne od deset najljepših europskih destinacija. Taj park i šumoviti obalni pojas općine Medulin, netaknut tisućama godina, napala je divlja horda slovensko-hrvatskih bespravnih graditelja. Posječeni su divovski borovi, probijeni su šumski putovi do mora gdje je niklo preko 300 bespravnih objekata za bespravni turizam bez ikakvih doprinosa Republici Hrvatskoj.

Građani Premanture (naselje na ulazu u park Kamenjak) godinama su uzalud pokušavali probuditi Općinu i Građevinsku inspekciju. Jedini učinak je bio; postava nekoliko tabla o zabrani gradnje koje su odmah “nestale”. Do iduće inspekcije nicale su nove vikendice. I to je sve!

Autor: Izgubili ste nadu, zar ne?

Ivan: Nismo. Snimili smo dronom video koji se i danas vrti na Youtube. Nakon gomile dopisa i videa o bespravnoj gradnji u parku Kamenjaku od strane građana, Ured pučke pravobraniteljice pokrenuo je Državni inspektorat te je ustanovljeno oko 300 bespravnih objekata na Kamenjaku i na medulinskoj obali. Trebalo je još šest mjeseci da na teren krajem 2021. stigne i Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata, Ispostave u Puli. Inspektorica je vjerojatno popila kavu u kafiću u Premanturi i požurila natrag u Pulu u topli ured. Nas je obavijestila da nije utvrdila povrede iz popisa nadležnosti Inspekcije zaštite okoliša.

Autor: Je li inspektorica bila na terenu?

Ivan: Da je izvršen uvid samo nekoliko stotina metara od tornja na trgu prema Kamenjaku i obalom prema Medulinu inspektorica bi našla preko 300 bespravno izgrađenih objekata sklepanih od dasaka, rđavih limova, cerada, ali i vikendica izgrađenih od betona i opeke. Činjenice su; “da je bespravna gradnja kazneno djelo” i “da bez korupcije nema bespravne gradnje.” Inspekcija zaštite okoliša nije vidjela – ili nije htjela vidjeti?!- zbijena naselja potleušica na zaštićenom području jadranske obale i panjeve posječenih borova uz obalu zbog pristupnih putova do mora. Takva divlja, neorganizirana naselja nanose silnu štetu turizmu, nagrđuju i devastiraju prostor i obalu. Nemaju; sanitarne čvorove, vodu, struju ni ostalu infrastrukturu. Fekalije se zakopavaju u teren ili idu u more. Ti “divlji” objekti su i kriminalna djela, nitko ne zna tko tamo spava i živi, ni mi, ni policija, ni Općina Medulin, ni Turistička zajednica Medulin.

Prijave protiv institucija

Autor: Printao sam Zakon o zaštiti okoliša i pročitao ga. Inspekcija zaštite okoliša je dužna, u okviru svojih nadležnosti obavljati inspekcijski nadzor pravnih i fizičkih osoba nad primjenom ovog Zakona te štititi cjelovito očuvanje kakvoće okoliša, očuvanje bioraznolikosti i krajobrazne raznolikosti te georaznolikosti, racionalnog korištenja prirodnih dobara i energije na najpovoljniji način za okoliš, kao osnovni uvjet zdravog života i temelj koncepta održivog razvitka (članak 3. Zakona o zaštiti okoliša). A bespravna gradnja najveći je zagađivač i neprijatelj prirode.

Ivan: Nakon ovog segmenta rada “institucije koje NE rade svoj posao” Građanska inicijativa Premanture prijavila je: 1.) Državni inspektorat – Ispostavu Pula, 2.) Općinu Medulin i 3.) Javnu ustanovu Kamenjak za kaznena djela neprijavljivanja počinjenja kaznenog djela bespravne gradnje. Predviđa se zatvorska kazna za službene osobe (članak 302. st.2. KZH).

Slijedom gornjeg Republika Hrvatska dužna je svakoga tko gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina (članak 212., KZH).

Autor: Šteta od 500.000.000.000 (petsto milijarda) čini se “nemogućom misijom.” Je li to moguće?

Ivan: Tu ne treba viša matematika nego samo četiri osnovne računske radnje. Izrada nacrta bespravnih objekata i izgradnja plaćaju se na “crno”, nema računa, PDV-a, komunalnih naknada za pristupne puteve i infrastrukturu, nema poreza, nema plaćanja TV, nema plaćanja odvoza smeća. Na bespravnim objektima vrijednim sto, dvjesto tisuća ili milijun kuna, Hrvatska je pokradena za velike svote. Osim toga svi ti objekti se iznajmljuju, stotine tisuća noćenja ukradeno je od legalnih hotela i kampova. Naplaćuje se u kešu, nema nikakvih davanja za bespravne graditelje. U Hrvatskoj ima nekoliko stotina tisuća bespravnih objekata. Ako to pomnožimo s godinama i s desetljećima – to su milijarde. Tomu treba priključiti trajnu štetu učinjenu devastacijom i razaranjem obale. Ogoljela šuma, upropaštena obala i kanalizacijski ispusti u more tjeraju tisuće turista iz Hrvatske. Bistri Jadran više nije bistar. Park Kamenjak posjeti 2000 pa i više automobila dnevno u sezoni i plati 80 kuna za ulaz. Oni se vraćaju u Europu i svijet s ružnim saznanjima.

Autor: Veliki je problem za pošteni dio hrvatskih građana što “institucije” ne rade svoj posao. Što više, namjernim nečinjenjem ohrabruju kršitelje zakona da i dalje čine kaznena djela.

Ivan: Refleksije s terena u svezi akcija Građanske inicijative Premanture su vrlo negativne. Nečinjenjem i “neakcijom” nadležnih u Općini Medulin, Istarskoj županiji i u državnom aparatu počinje proces “zataškavanja” mega afere “500 milijarda”. To je proces neodgovaranja na naše prijave i apele i čekanje da se sve zaboravi. Režimski mediji šute. Pokraj vrlo učinkovitog Kaznenog zakona Hrvatske pokušava se i dalje amnestirati kaznena djela bespravnih graditelja. Samo jedno uhićenje (Članak 212. KZH) rezultiralo bi rušenjem desetaka vikendica od strane samih vlasnika. Nekoliko uhićenja zaustavilo bi rast bespravne gradnje.

Autor: Je li razlog inercije i štićenja bespravnih graditelja činjenica “da bez korupcije nema ni bespravne gradnje?”

Ivan: Naravno da jest! No, s obzirom na to da je konačno otkrivena tajna zataškavanja, nerad nadležnih institucija i temeljni razlog eskalacije bespravne gradnje (korupcija) – pokušajmo se nadati da ipak ima zrno savjesti u Hrvatskom saboru i vladi RH. Samo te dvije najveće institucije mogu pokrenuti polumrtvi DORH, zaspale sudove i inertne nadležne službe za zaštitu od kaznenih djela bespravne gradnje.

Autor: Dakle, misliš da se mega afera “500 milijarda” neće zataškati?

Ivan: Ove nevjerojatne, ali istinite podatke poslali smo svima; Hrvatskom saboru, vladi RH, velikim strankama, istaknutim oporbenjacima, TV, medijima, predsjedniku RH, predsjedniku Sabora. I DORH-u, dakako. Pa ne mogu valjda svi zatvoriti oči ili reći da ne znaju ništa. Ovo je javna tajna, gdje su dokazi pred očima svih građana. Bespravni objekti, kao ni spomenuta gomila crnog novca, ne mogu se pokriti plahtom.

Autor: Hvala, Ivane. U ovoj zaostaloj i nesretnoj Hrvatskoj, u svemu na zadnjim ili predzadnjim mjestima u EU, moraju se dogoditi korjenite promjene. Mnogi od nas 1991. izborili smo promjene puškom. Nadam se da će predstojeće neminovne promjene proći mirno i kulturno i da ćemo se riješiti jalove politike postojećih struktura. Dakako i desetaka tisuća uhljeba i parazita koji su plaćeni da ništa ne rade.

Anno Domini MMXXII.   T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable..
  #1 Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable.. 17 studenoga, 2023, 19:23

  Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {[email protected] }

  Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno gledano, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac ne dajući mi ništa zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi je potreban i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za kredit baš kao što mi je rekla, prijavio sam se s njima putem e-pošte: ([email protected]), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam kredit u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila ([email protected]). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Dragana Letić
  #2 Dragana Letić 27 kolovoza, 2023, 10:48

  HVALA BOGU DA SAM KONAČNO DOBIO SVOJ KREDIT SA KAMATOM OD 3%.
  ZOVEM SE DRAGANA LETIĆ MAJKA SAM 3 DJECE RADIM KAO MEDICINSKA SESTRA U ZAREBU I IMAM 40 GODINA.
  MOJA PRIČA POČINJE OVAKO, TREBAO MI JE ZAJAM POČETKOM OVE GODINE I BIO SAM PREVAREN NA MREŽI. ODLUČIO SAM POKUŠATI JOŠ JEDNOM I KONAČNO SAM DOBIO ZAJAM OD GĐE VLADIMIRE FRANKE. LEGITIMNI ZAJMODAVAC KOJI MI JE POMOGAO S KREDITOM, KAKO MI GOVORIMO, BOŽIĆNI ZAJAM JE DOSTUPAN I MOGU HRABRO REĆI DA JE OVO STVARNO I LEGALNO JER SAM TAKOĐER DOBIO SVOJ BOŽIĆNI ZAJAM OD NJE. ONA JE PRAVA BOŽJA ŽENA I IMAM 100% JAMSTVO DA I VI MOŽETE DOBITI SVOJ ZAJAM OD NJE. KORISTIM OVU PRILIKU DA PODIJELIM SVOJE SVJEDOČANSTVO I DA SVI ZNAM DA OVE GODINE POSTOJI IZLAZ KAKO MOŽETE DOBITI JEDNOSTAVAN ZAJAM OD FINANCIJSKOG ULAGANJA GĐE VLADIMIRE FRANKE.LJUBAZNO JE KONTAKTIRAJTE ZA SVE VRSTE KREDITA PUTEM E-MAILA: {[email protected]}

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. kostresh
  #3 kostresh 2 ožujka, 2022, 04:02

  bespravna gradnja kazete!?
  a kako bi izgledalo da podmetnem koju “Putinovu” petardu?
  bil’ to bilo bezpravno rusenje?
  pravni lijek: nema kazne za bespravnu gradnju po tome nema kazne niti za bespravno rusenje tocka

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code