RADOVIĆ: VIRUSOLOGIJA DONIJELA SIMPATIČNOG MINISTRA ZDRAVSTVA

RADOVIĆ: VIRUSOLOGIJA DONIJELA SIMPATIČNOG MINISTRA ZDRAVSTVA

25. ožujka, 2020.

 

Gle, vi niste ništa, i djelo vaše nije ništa koji vas izabra, gad je.

(knjiga proroka Isajije, gl. 41/24)

Piše: Saša Radović

Užasavamo se virusa, posebice vrste SARS-CoV-2 koje zovemo jednostavno, coronavirusima. Oni proizvode bolest, nazvanu COVID-19 za koju nema lijeka.

Jesmo li se uopće upitali, što su ti virusi? Što su ta moćna stvorenja koja ovih dana drmaju svijetom i ulijevaju nam strah u kosti?

Odakle virusima ta velika snaga? To je samo nekoliko gena umotanih u proteinski omotač – stvorenje kojemu ljudska oholost čak ne priznaje ni da živi. Jer, kažu znanstvenici, virus nema metabolizma: sve dok ne uđe u stanicu, virus je mrtav poput kamena, metala ili prašine na cesti. Po svemu poznatome – bez žive stanice virus ne bi nikako mogao umnožiti svoje gene, ne bi mogao prenijeti dah života na svoje potomstvo (ma što “potomstvo” značilo) i ostvariti najveći i jedini smisao života: održati vrstu, ostati kao vrsta živ.

Iako je ljudski rod sasvim različit od virusa ima i dodirnih točaka. Razumom i inteligencijom osvojili smo najhladnije predjele na planetu, najtamnije morske dubine i prodrli smo tamo nije stigao ni jedan drugi živi stvor – u prazni i beživotni svemirski prostor.

A virus? Jedan gen, djelić staničnoga kromosoma odvojio se od svoje stanice i ušao u sve stanice živoga svijeta: virus je u čovjeku, životinjama, biljkama, u fitoplanktonima pa i u stanicama bakterija, nametnika u drugim živim bićima. Po nekom čudnom računu – virusi nisu ništa slabiji od nas. Možda čak i jači!

Ostaje nevjerojatan zaključak; mi sa svojim svemoćnim razumom stojimo nemoćni pred tim polumrtvim „zrnom prašine” koje nema ni traga mozgu ili razumu, ali je obdareno nevjerojatnom, nepojmljivom mudrošću. Virusi su nam nanijeli mnogo zla, milijune žrtava, a mi ih ne možemo pobijediti. Lijek protiv virusa nije pronađen.

Naš” virus, po nekim izvorima, stvoren je spajanjem virusa SHC014-CoV iz pluća kineskih šišmiša s čovječjim virusom SARS što je rezultiralo mogućnošću tog novog virusa da prodire u organizam čovjeka. Moguća je pojava snažne pneumonije (upale pluća) i smrti.

Čuda

SARS-CoV-2 hara svijetom, plaši nas i ubija, ali u tom silnom zlu ima i zrno dobroga, barem u Hrvatskoj. Dogodila su se dva čuda i jedna dobra nada!

U vremenu ove gadne epidemije coronavirusa i do savršenstva razvijene korupcije, nepotizma, klijentelizma i stvaranja golemog balona uhljeba; rodijaka, kumova, prijatelja u Hrvatskoj – upalila su se neka žmirkava svjetla u tvrdoj tami naše svakidašnjice. Dogodilo nam se to sada – kad smo zaista došli do samog ruba, do kritične točke kad više ne ide! Pokradene su milijarde i sve je manje resursa koji se još mogu pokrasti. Za prehranu prevelikog balasta neradnika – više nema dovoljno proizvodnih radnika. Radnici i stručnjaci otišli su i odlaze! Zbog toga prenapuhani balon onih koji ne proizvode ništa, mora puknuti! Nepreglednu, pregolemu masu neproizvodnih; upravu (državnu i lokalnu), birokraciju, uhljebe, umirovljenike, umjetnike, pisce, glumce, sportaše, razne glasnogovornike, tajnike, savjetnike, svećenike, šamane, „životne trenere” i ostale šarlatane – neće imati tko nahraniti.

Spomenuta su čuda. Kakva čuda, upitat će netko? Coronavirus SARS-CoV-2 učinio je nemoguće – nakon 30 godina u Republici Hrvatskoj vladajuća gomila dužnosnika i uhljeba prvi puta pokazala je neku vrstu brige za svoje građane. Od 90′ do dana današnjega hrvatska vlast gledala je samo u jednom pravcu – samo i isključivo na svoju osobnu korist! Nikada, ni u jednom trenu, ni jedan političar na vlasti nije pokazao ni trunku empatije za svoj narod, opljačkan do kosti od tih istih političara.

Prisjetimo se nedavnih nastupa premijera Plenkovića. Namrštenog lica, arogantno i bahato davio nas je deluzijama o svojim „postignućima”, iako čvrsto držimo sva zadnja mjesta među državama EU. U faraonskom stilu provodio je ono što je i govorio („mogu što hoću”), poklanjao naše vile biskupima (vila Idola u Puli…), dijelio naše milijune DORH-u „da istraže bolje Agrokor” (kao da nemaju plaće). I tako dalje!

I sada, preko noći, taj isti Plenković govori normalnim tonom, pokazuje normalno, ljudsko lice pa i tragove neke empatije za svoje podanike. I nekoliko drugih dužnosnika pokazuje tragove brige za svoj puk, što se čini nevjerojatnim. Pravo čudo! Virusi nam čine velika zla, ali eto ima imaju i dobru stranu. Možda jednom postanemo normalna država?

Drugo čudo kao rezultat zlokobnog coronavirusa SARS-CoV-2 je novi ministar zdravstva. Sjajan čovjek i veliki stručnjak Vili Beroš zamijenio je nesposobnog bivšeg ministra poznatog po idiotskoj izjavi „da jedan svećenik vrijedi više nego 20 liječnika” što je frapiralo cijeli Svijet. Čudo se dogodilo što je taj veliki Čovjek (s velikim „Č”), Beroš postao prvi i jedini HDZ-ov ministar koji je svojim radom osvojio simpatije cijele normalne Hrvatske. To se dogodilo prvi puta u tri desetljeća povijesti Republike Hrvatske.

Nada

Osim ova dva čuda SARS-CoV-2 nam je poslao i jednu nadu, doduše stidljivu i malo vjerojatnu! Nadamo se da će vladajuća struktura, uz silnu presiju zlih virusa i restrikcije svega i svačega, shvatiti da treba preživjeti. To znači; što prije riješiti se golemog dijela gore spomenutih neproduktivnih i jalovih – najprije u vlasti, a zatim i drugdje! Manje ministarstava, ureda, agencija, kazališta, predstava, izložba, koncerta, narodnih veselica, grandioznih proslava ovoga i onoga, jalovih godišnjica, nagrada, manje preskupih sportskih i vjerskih manifestacija, restorana, kafića…!

Treba početi danas; od jalovih, neproduktivnih 20 ministarstava (najviše u Europi, a možda i u svijetu po broju stanovnika) treba ukinuti najmanje 10 (Njemačka s 83 milijuna stanovnika ima 14 ministarstava). To znači odmah ušteda od oko 3.000 uhljeba s masnim plaćetinama u golemim zgradama, i s ogromnim brojem najskupljih vozila. Da tih deset suvišnih ministara i njihove tisuće administrativaca kupe lišće po parkovima – bili bi korisniji nego danas. I odmah treba nastaviti s eliminacijom ostalih nepotrebnih uhljeba i parazita.

Potaknuti coronavirusom SARS-CoV-2 izgubit ćemo mnogo, ali možemo i uštjedjeti milijarde koje smo olako bacali kroz prozor. I možda isplivati iz ove močvare živog blata, zla i nepravde u kojoj živimo.

Anno Domini MMXX. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Mujo Basinac
  #1 Mujo Basinac 26 ožujka, 2020, 17:23

  STEFAN LANKA najbolje rayotkriva prevaru sa virusima.
  Moyete ga gledati na You tube.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mujo Basinac
  #2 Mujo Basinac 26 ožujka, 2020, 17:18

  Kad im je Kujundyic odbio sudjelovati u ovom globalistickom korona cirkusu,odmah su mu nabili aferu i potjerali ga,dabi ovaj mali od kuyine to odmah prihvatio i sad imamo to sto imamo unistenje gospodarstva.
  Globalisti vjeybaju politiku straha i ide im dobro.
  E moj narode !

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Rom
  #3 Rom 26 ožujka, 2020, 17:12

  Nema, bre ni jadan s običnu gripui. Ovu godina gripa će se preseli u Kinu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. žrdina
  #4 žrdina 25 ožujka, 2020, 21:46

  Ima li netko običnu domaću gripu neka se javi.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code