JALOV REFERENDUM I JALOVA HRVATSKA

JALOV REFERENDUM I JALOVA HRVATSKA

3. prosinca, 2013.

 

Za i protiv Custom

Pedeset milijuna više nema, a ostalo je sve isto

 

 

Piše: Saša Radović

Dekadencija jezika redovito prati opći pad svake nacije. Hrvatski jezik rapidno propada, paralelno s represijom Markovog trga, s Linićevim haračima i s kolapsom svekolikog hrvatskog puka. Jezik sve više odražava opće stanje, u jezik nam se uvlači mnoštvo jalovih i nepotrebnih poštapalica; znači, naravno, u principu, ovaj, na neki način, jednako tako, dakle, je l’, ono, super, hajmo reći, u biti… Najgora i najružnija od svih poštapalica, „ovoga“ ugnijezdila se u sve pore društva i u sve razgovore. U medijima TV prednjači u iskrivljavanju i jalovosti jezika, purgerski naglasak na drugom slogu redovit je u svim emisijama, osim kod nekoliko voditelja vijesti. Loše je i to što ni školovani glumci koji bi trebali razvijati kulturu govora – ne znaju govoriti! To baca tamnu sjenu i na Akademiju dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.    

Poštapalice, jalov, nezgrapan i nepravilan jezik ne čine nikakve direktne materijalne štete, no nedvojben su predznak hrvatske jalovosti u svim kapitalnim elementima društva. Kako vrijeme odmiče, jezik nam je sve nečistiji, a država jalovija.

 

JALOVA DRŽAVA

U samoj srži države, u svim mehanizmima vlasti imamo nevjerojatnu gomilu jalovosti i neučinkovitosti. Predimenzioniranoj vladi RH i broju od 15 ministara s glomaznom i preskupom popratnom logistikom, uzor je jalovi istočni susjed Srbija s 18 ministara. Bolje bi bilo da su nam uzori; Švicarska sa sedam ministara ili Mađarska s osam. Obje ove zemlje imaju dva puta više stanovnika od Hrvatske. Slijedi Hrvatski sabor s totalno neučinkovitim, prekobrojnim zastupnicima (151 zastupnik, umjesto znatno manje!). U prilog tomu dovoljna je TV slika s polupraznim zastupničkim klupama pri sjednicama. Zatim slijede monstruozni brojevi jalove hrvatske lokalne uprave; 21 županija, 127 gradova i 429 općina. Pregolema gomila parazitske administracije učinkovita je samo u žderanju državnog buđeta i u korupciji. No, vlada RH ne želi „skratiti“ te prekobrojne institucije jer imaju važnu funkciju; stranačko uhljebljene i zapošljavanje rodjaka i prijatelja.

Linić i vlada RH razmišljaju o novim haračima – ne o bačenim milijardama za svoje jalove mehanizme vlasti.

Jalovost u privredi i gospodarstvu nove Hrvatske krenula je od 1990. i do danas konstantno eskalira. Kriminalci su svoje, u bescjenje „kupljene“ tvornice i druge vrijedne hrvatske resurse – pretvorili u ruševine. Spomenici tog prvotnog razdoblja „stvaranja države“ ostaci su tvorničkih zidova, zarđalih željezničkih tračnica i jalova, neobrađena zemlja na kojoj raste korov. Učinkovito je bilo samo bogaćenje podobnih pojedinaca.

Linić i vlada RH razmišljaju o novim haračima – ne o konfiskaciji imovine tih zločinaca koji su opljačkali Domovinu.

 

Današnja jalovost

Današnja jalovost posljednja je stuba do konačnog i skorog kraha, do onog trenutka kad nam Linić dođe iz Amerike praznih džepova, kad više ne bude imao što založiti ili prodati. Po segmentima svakidašnjice možemo zaključiti da jalovost svakodnevno eskalira i privodi nas kraju. Umjesto da jednom Sanaderu, Zagorcu, Vidoševiću, Polančecu i nizu drugih, imovina odmah bude oduzeta, vode se dugogodišnji, jalovi sudski procesi. Dovoljno je upitati sve te bajne tajkune za porijeklo imovine. Ako nema relevantnog dokaza o porijeklu imovine – treba je odmah oduzeti. Nisu svi hrvatski pravnici toliko jalovi da ne znaju sročiti presudu ili obično rješenje o oduzimanju nezakonito stečene imovine. Čak su i Srbi, koji nam ni u čemu ne bi trebali biti uzor – u tom smislu bolji od nas. Uzeli su teške milijune eura svojim lopovima.

Umjesto konfiskacije nezakonito stečene imovine, Milanović, Linić i Bajić i dalje štite pljačkaše Domovine. Uvode konfiskaciju imovine onima koji su je pošteno zaradili – ali nisu platili sve njihove harače. Novim porezima napadaju one koji svoju imovinu mogu opravdati, da mogu poštediti svoje zločince, ratne i pretvorbene profitere koji mirno šeću parkovima svojih vila. Linić panično izbjegava priupitati za porijeklo imovine (a i za porez!) svoga prijatelja Kalema s kojim provodi ljeta na jahti i novogodišnje noći u Dubaju. Milanović ne komentira ljubljanski kredit svoga brata Krešimira. O Bajiću je promašaj potrošiti bilo kakvu riječ ili slovo.

Država i u provedbi ove akcije, zapljene imovine poreznih neplatiša (umjesto pljačkaša!), ponovno dokazuje svoju jalovost. Oduzimat će luksuzna vozila, skupe jahte, čak i radne strojeve – država neće imati milosti. Tko ne plati porez, oduzet će mu imovinu! Oduzete vrijedne pokretnine, država planira prodati na licitacijama. Čini se učinkovito, ali je kao i sve ostalo – jalovo! Odmah su se pojavili problemi organizacije, skladištenja, održavanja, prodaje… Trebat će osnovati povjerenstva, nove agencije, treba oformiti nekoliko centara za sabiranje zaplijenjenih pokretnina… i tako u nedogled! Oduzimat će onako kao što oduzimaju opljačkanu imovinu Sanaderu, Vidoševiću… jalovo, polako, neučinkovito – ili nikako.

I na kraju treba spomenuti referendum 1. prosinca 2013. godine. Pobjeda Inicijative „U ime obitelji“ slijedi hrvatski trend – jalova je, jer ne proizvodi nikakav stvarni učinak. Danas sve ostaje kao što je bilo jučer. LBG grupacija nema ni manja ni veća prava, kao što nemaju ni ostali. No, Inicijativa nije bila u potpunosti uzaludna. Konkretan rezultat bačenih je „u ništa“ pedesetak milijuna kuna, ali i ono što nije bilo definirano referendumom. Iskazana je građanska netrpeljivost Milanovićeve arogancije i jalovosti hrvatske vlasti.

Poštapalice ne prave materijalnu štetu, ali oštećuju narodno, nematerijalno, kulturno blago – jezik! Poštapalice nemaju nikakvu funkciju u govoru, jer ne znače ništa – jalove su! Baš kao i zemlja u kojoj nastaju i šire se! Ako želite izmjeriti jalovost naše Domovine, poslušajte razgovor osoba u tramvaju ili na špici. Čut ćete mnogo; ovoga, naravno, ono, hajmo reći, znači, u principu… Mnogo riječi, malo rezultata!

Anno Domini MMXIII. T

 

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. data
  #1 data 5 prosinca, 2013, 23:06

  Nekrofilija je, po Erich-u Fromm-u, poslijednji stadij u razvoju sadizma.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Brdar
  #2 Brdar 5 prosinca, 2013, 17:40

  Interesenatno je kako je udbaska svlacionica prije hrvanja na Referendumu postala preko noci – udbaska plackaonica. Udbasi su stranim zavojevacima sluzili kao tarac za pranje podova, a mi ih sad upotrebljavamo kao – stare krpe za glancanje parketa. Nije jasno zasto su se toliko uplakali. Koji ti je vrag, Sasa, sta radis u tom drustvu ozaloscenih cmizdravaca???

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. ZAVNOH
  #3 ZAVNOH 5 prosinca, 2013, 10:14

  Jalova vrijednost je naci-fašizam, poražen u 2. svjetskom ratu, a ne antifašizam na čije su apologete, recidivi naci-fašizma, opet nasrnuli. I “takve” se ne smije ovdje nazvati smećem jer “moderatura” to vidi kao “nepristojno”.
  Zbogom, ovom portalu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. splićo
  #4 splićo 5 prosinca, 2013, 09:36

  nije jalov narod……referendum je uspio….problem su jalove vrijednosti – potkupljivost – zastupnika Hrvatskog sabora

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code