EMPORIUM INFORMATIKA U DORH-u ODRŽAVA RAČUNALA

EMPORIUM INFORMATIKA U DORH-u ODRŽAVA RAČUNALA

14. listopada, 2012.

 

marko
Cure li tako informacije u medije?

Piše: Mihovil Tomić

Mladen Bajić je na poslu sve bolji i bolji. Kad bi dobio još tri mandata, sigurno bi postigao ono što u proteklih deset godina nije uspio. Više puta smo iznosili široj javnosti nepoznate podatke o njemu. Pisali smo o njegovim flertovima s kolegicama u ustanovi gdje je šef, spominjali smo studentsku ljubav s jednom Crnogorkom i izvanbračnu kćer, što nikada nije demantirano. Također smo jedini pisali kako je bio kandidat za suca u Haagu, kao i o rodbinskim vezama s predsjednikom  Josipovićem.

Konstatirali smo kako je Mladen Bajić kradljivac društvenog ugleda potrebnog za posao koji obavlja. Uoči saborske rasprave o radu glavnog državnog odvjetnika  donosimo još nekoliko zanimljivih podataka, koje idu u prilog tvrdnjama o sumnjivim moralnim karakteristikama čovjeka koji vrši tu dužnost. 

POGURAO GA MLADEN BUJAS

Najvažniji detalj u usponu Mladena Bajića je razdoblje pri Vojnom tužiteljstvu u Splitu. Osoba koja je najzaslužnija za tadašnji Bajićev uspon je pokojni Mladen Bujas. Do rata u Hrvatskoj bio je šef KOS-a za Dalmaciju, a na početku rata prelazi na hrvatsku stranu i bio je ključna osoba za tijek i razvoj obavještajnih događaja u Domovinskom ratu. Koliko je pokojni Bujas bio opasan za bivšu JNA govori podatak da ga je bivša ratna mornarica dva puta topovima gađala s razarača Split usidrenog u bračkom kanalu. Bujas je tada iz operativnih razloga imao na raspolaganju 15 stanova u Splitu i nikada nije proveo noć  na istom mjestu. Mladen Bajić cijelo vrijeme rata skrivao se pod skutima i šinjelom Mladena Bujasa i nejasno je kako je dobio Spomenicu Domovinskog rata, te druge medalje jer naprosto nije ni osjetio miris baruta. O Lori nećemo ovog puta.

Naši  izvori napominju da je Bajiću praktički Bujas bio profesionalni i politički mama i tata. Bujas je umirovljen nakon Domovinskog rata u činu brigadira  i to nakon žestokog sukoba s admiralom Leticom, a umro je ovog ljeta o čemu su izvijestili mnogi mediji, a vijest o smrti se našla i na službenim stranicama NATO-a. Nažalost, iako je Bujas jako zadužio Hrvatsku, novoosnovana državotvorna vlast nakon 1991. godine nije mu nikada do kraja vjerovala.  

Mladen Bujas je živio povučeno i skromno u dvosobnom stanu u jednom od splitskih vojnih nebodera sa suprugom,  profesoricom  geografije. Bio je šarmantna i duhovita osoba, a neobično je ličio na zgodnog Alana Delona. U teškim imovinskim prilikama nezaposlena kćer mu je kao profesorica glazbenog odgoja svirala orgulje u matičnoj crkvi Ivana Grubišića, danas saborskog zastupnika.

JOŠ 1992. ZNAO KAKO RADI SANADER

Mladen Bujas dao je prva saznanja Mladenu Bajiću o krimi profilu Ive Sanadera još daleke 1992. Godine, budući je Sanader bio HDZ-ova veza u Splitu za prikupljanje donacija iz inozemstva za obranu Hrvatske.  Jedan takav kofer s „lovom“ u kojem je bilo, prema Bujasovim tvrdnjama, oko ondašnjih „pola milje deutsh maraka“ nikada nije proslijeđen dalje od Sanadera, već ga je tadašnji intedant splitskog HNK zadržao za sebe. Dakle, Mladen Bajić je daleke 2003.vrlo dobro znao tko je došao na vlast i na čelo Vlade Republike Hrvatske. Mladen Bajić je cijelo proteklo vrijeme dovodio hrvatske građane, ali i EU, u zabludu.

Sada u  jeku najavljene rasprave u Saboru svjedoci smo korupcijske afere koja potresa DORH a u čijoj glavnoj ulozi se nalazi zamjenica glavnog državnog odvjetnika i njezin sin, inače student medicine s poteškoćama u polaganju određenih ispita. Prije otprilike godinu dana, u središtu identičnog, ali bizarnijeg korupcijskog skandala u DORH- u nalazio se pak sin njegovog prvog zamjenika, koji je u policijskoj uniformi drsko poslao žrtvu na bankomat da mu donese „naknadu“ za oprost prometnog grijeha.

Međutim, ono što je puno opasnije za Republiku Hrvatsku od ova dva navedena slučaja je sam Mladen Bajić i njegova direktna povezanost s Markom Vojkovićem, inače osumnjičenikom u nekoliko otvorenih istraga. Naime, jedna od devet registriranih Vojkovićevih tvrtki istog početnog naziva „Emporion“, točnije „Emporion-Informatika“, vrši poslove održavanja i nabave informatičke opreme za DORH i Uskok na području cijele Hrvatske. Dakle, Vojković prilikom vršenja usluga njegove tvrtke ima moguć pristup najtajnijim podacima o istragama,  osobama i svjedocima, zaštićenim svjedocima i njihovim iskazima, te ostaloj važnoj dokumentaciji. Samim  time postoji i zastrašujuća sumnja da koristi i raspolaže s podacima zanimljivim za treće osobe. To se posebno odnosi na podatak da svakodnevno određeni mediji  povezani kako s Bajićem, tako i s Vojkovićem  dobivaju izvornike iz tajnih istraga na sveopće čuđenje njihovih obrana i optuženih u otvorenim procesima.

MUP SVE PRATI

Hoće li Marko Vojković uskoro  iz pravnog oblika osumnjičenika postati optuženik vrlo brzo će se vidjeti. Prema našim informacijama visokopozicionirani operativni odjel MUP-a na spomenute istrage utrošio je golema financijska sredstva i gotovo nekoliko godina truda, ali je politički opstruiran u finalizaciji i konačnom podnošenju kaznene prijave.

Osim Vojkovića, u ovaj „balkanski“ krimić s Emporionom, Adriatica-netom i dubrovačkom turističkom tvrtkom Atlas uključena je cijela galerija likova s prebivalištem od Zagreba preko Dubrovnika pa sve do Vatikana.

Nije potrebna velika količina  inteligencije da se povežu i lociraju osobe koje imaju dodirnih točaka s ovim skandalom i da se dobije odgovor na pitanje tko je Vojkoviću sve to omogućio. Stoga i ne čudi više nikoga u javnosti objavljena vijest kako su nedavno Vojković i Bajić zajedno bili na molitvenom doručku kod Obame. Ali čini se da ovdje više ni molitva ne može pomoći… Bilo bi dobro vidjeti jesu li zajedno putovali putem Vojkovićeve agencije  Adriatica-net?

Budući da zakonski nema poluge za smjenom Bajića dok mu traje mandat (iako ga ne štiti imunitet), već je to moguće samo u trenucima podnošenja godišnjih izvješća. Čini se da je ovo jedina ali i ozbiljna prilika za vladajuće na čelu sa SDP-om i Zoranom Milanovićem  da temeljito preispitaju tko im sjedi u glavnoj stolici u Gajevoj 30 u Zagrebu. Osim toga, možda će to biti i prvi glavni zadatak novoimenovanog ravnatelja SOA-e. Čini nam se da bi se ovim problemom trebao pozabaviti saborski Odbor za nacionalnu sigurnost kao i Odbor za suzbijanje korupcije.

Povezujući sve konce ovog skandala, politička ali i svaka druga odgovornost Vojkovićevog kućnog prijatelja – predsjednika Josipovića je neupitna i to bi mogao biti mogući početak postupka njegovog opoziva.

BURAN TJEDAN

Čini se da će radni tjedan u Saboru biti prilično buran i neizvjestan. Bajić, iako ideološki naslonjen na predsjednika Josipovića, ne može u ovom slučaju računati na njega već treba podršku SDP-a i njihove ruke u zraku u trenutku  glasovanja za prihvaćanjem DORH- ova Izvješća.  Nije to jednostavna politička igra gdje bi osobe poput Ingrid Antičević Marinović ili “pčelice Maje” , kako je u SDP-u inače zovu, mogle lobiranjem ići u prevagu glasova potrebnih Mladenu Bajiću već to mora odlučno presjeći prvi čovjek SDP-a. Naročito na okolnost budućeg vrlo neizvjesnog monitoringa Hrvatske od strane EU u području pravosuđa , a gdje spada i gospodin Bajić.

 Neovisno o ishodu Bajićeve  trenutačne političke i profesionalne budućnosti u diplomatskim krugovima već duže vrijeme kolaju vijesti kako će ulaskom Republike Hrvatske u EU u ljeto 2013. godine on sa sigurnošću biti smijenjen. Upravo na toj činjenici Zoran Milanović bi trebao poantirati i poslati EU jasnu poruku na način da smijeni s pozicije glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i prekine taj nepodnošljivi zadah iz njegovih usta koji se širi cijelim DORH- om i pratećim institucijama. Pitanje je samo koga SDP u ovom trenutku ima kao mogućeg kandidata za to vrlo važno mjesto u pravosudnom mozaiku da se ne dogodi još gora situacija od postojeće, naročito kada već imamo cijeli niz javnih istupa pravosudnih djelatnika i odvjetnika koji na ovaj ili onaj način usmjeravaju javno mnijenje na ovaj događaj od kojih bismo posebno napomenuli nedavno gostovanje na javnoj televiziji bivšeg državnog odvjetnika Republike Hrvatske, Krunoslava Olujića.

JOSIPOVIĆ KAO I SANADER KONTROLIRA SVE MEDIJE

Ćini se da je predsjednik Josipović vrlo uspješno razgranao hobotnicu po uzoru na bivšeg premijera Sanadera, a poveznicu s obje osobe čini upravo glavni pravosudni nadzornik – Mladen Bajić, a i povijest  se očito ponavlja. Josipovićeva moć proizlazi iz umreženosti sa svim jakim centrima moći: medijskim, obavještajnim, političkim, gospodarskim, u odličnim je vezama sa svim moćnicima od T-coma i  HRT-a do šefova USKOKA i policije. Naš portal već je izvijestio da su Glavni državni odvjetnik i predsjednik Republike Hrvatske – rođaci.

Povrh svega, također ne treba zanemariti i moguću javno iskazanu nepodnošljivost na relaciji Zoran Milanović, kao prvog čovjeka SDP-a i Ive Josipovića, kao predsjednika Republike. U tom kontekstu može se također iščitati i moguća upitna buduća podrška predsjedniku Josipoviću od strane SDP-a kao i njegov čudan i vrlo lagan zaokret u desno kao mogućoj opciji za buduće predsjedničke izbore, koje po mnogim ozbiljnim političkim analitičarima neće nikako moći dobiti. Drugi razlog gubljenja, odnosno neizlaska Josipovića na predsjedničke izbore moguća je vijest o njegovoj bolesti. Naime, spušteni očni kapak  obrazložen pod šifrom «blagi konjuktivitis» nije istinit. Predsjednik ima neuroloških problema koji se manifestiraju na nemogućnost kontrole mišića oka, te je to razlog sve veće i duže prisutnosti dr. Miranda Mrsića u krugu Ive Josipovića. Zato se kao probni balon već naveliko spominje mogući drugi predsjednički kandidat. T

17 komentara

Uskoči u raspravu
 1. KURIR
  #1 KURIR 2 studenoga, 2012, 12:56

  Sve se češće piše o utjecajnim poznanstvima uhićenog poduzetnika Igora Mlinara, kojeg u policiji nazivaju “kurirom mafije” i kod kojeg je pronađena veća količina dokumentacije iz tajnih istraga. Javnosti je manje poznato Mlinarevo prijateljstvo s Markom Vojkovićem, vlasnikom tvrtke Emporion bliskim predsjedniku Ivi Josipoviću. Osim toga, Mlinar i Vojković poslovno surađuju cijeli niz godina. Kao vlasnik tvrtke Veterinarija u čijem je posjedu svojevremeno bila zgrada u Planinskoj 2 zbog koje se ovih dana sudi bivšem premijeru Sanaderu, Mlinar je Vojkovićevom Emporionu iznajmio poslovni prostor. “Emporion d.o.o. softver division” i danas je registriran na adresi kontroverzne nekretnine koja je u međuvremenu prešla u ruke mesara Stjepana Fiolića, a potom postala vlasništvo vlade RH. Vojković je zauzvrat Mlinarevoj Veterinariji, koja je u međuvremenu otišla u stečaj, pružao usluge svog informatičkog servisa. (Izvor : index.hr)

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. odoh
  #2 odoh 2 studenoga, 2012, 08:29

  cini se da je netko imao dovoljno gradjanske hrabrosti a novinari iskustva i profesionalizma da objave ovakvu vijest. cini se,takodjer da kako kaze predsjednik vlade- tjerali lisicu a istjerali grizlija…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Miletic-Drucker
  #3 Miletic-Drucker 30 listopada, 2012, 18:24

  vrlo intrigantan tekst s puno informacija . cini se da netko ima krticu ili umjetnu muhu na zidu s ugradjenim mikrofonom u dorhu i na pantovcaku.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Citat
  #4 Citat 23 listopada, 2012, 15:08

  U vasem orginalnom tekstu nedostaje jedan mali detalj tj.dio o Slobodnoj Dalmaciji.Za informaciju o tome u nastavku danasnja vijest s portala Index : „Važno je na napomenuti kako je nakon Sanadera koji se povukao 2009. godine i poraza Jadranke Kosor na izborima 2011. godine na vlast došla Vlada Zorana Milanovića. Na čelo policije dolazi Ranko Ostojić donedavni Pavićev zaposlenik i član Uprave Slobodne Dalmacije. Ministar pravosuđa postaje Orsat Miljenić koji je zastupao EPH u više slučajeva. U prosincu 2010. godine inauguriran je novi predsjednik Hrvatske Ivo Josipović koji ne krije da je u vrlo bliskim prijateljskim odnosima s Markom Vojkovićem pokretačem Adriaticaneta i partner Ninoslava Pavića. Od 2002. godine na čelu Državnog odvjetništva nalazi se Mladen Bajić, a ni jedna od ovih informacija ne upućuje da bi slučaj Slobodne Dalmacije mogao dobiti epilog.“

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. blogger
  #5 blogger 18 listopada, 2012, 13:41

  Prestrasno je kad ti narodni zastupnik usred parlamenta i pred 4,5 miliona gradjana zemlje i pred cijelom svjetskom javnoscu kaze da se sam javis u Remetinec…

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Neurolog
  #6 Neurolog 17 listopada, 2012, 14:52

  Neurološku bolest koju opisujete u tekstu poznata je pod medicinskim nazivom MYASTHENIA GRAVIS. Navodno se dosta raširila na osobama koje su primile cjepivo protiv svinjske gripe.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. vjernik
  #7 vjernik 17 listopada, 2012, 08:23

  stvarno je ova moralno u komi kad pop mazne 10 miliona iz crkvene skrabice i zbrise s komadom…

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. S.D.
  #8 S.D. 17 listopada, 2012, 08:12

  Nikada S.Dalmacija neće postati predmetom istražno-kaznenoga postupka USKOK-a niti Državnoga odvjetništva. Privatizacija splitskoga dnevnika obavljena je, naime, pred nosom nadležnoga M.Bajića,Splićanina, koji je iz najveće blizine pratio pravno-finacijsku operaciju.Odluku je donio drugi Splićanin, I.Sanader, tadašnji premijer, još u doba kada je famozna jahta ‘Malo vitra’ u lokalnom jedriličarskom klubu, kojim je Bajić predsjedavao, bila poznata pod nazivom ‘Utiha’.U Slobodnoj uvijek može ostati proizvodnja CD-a i DVD-a,koja korespondira s interesom HDS formaliziranog kroz ZAMP,  blisko veznog za aktualnog predsjednika Josipovića i njegove nerazdvojne S.Vojković. Tako je Adriatica.net, poduzeće iz istoga prijateljskoga fundusa Vojkovićevih, poslužilo kao medij za ‘provjetravanje novca’,kako se to kaže u žargonu uličnoga kriminala.Dakle, novac ulazi u tvrtku dok svi gledaju, da bi na koncu izišao u trenutku javne nepažnje. Izvor : http://www.portaloko.hr

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. sfddds
  #9 sfddds 16 listopada, 2012, 14:19

  Yastupnik HDSSB-a je danas iyjavio u Saboru > ‘Da je ovo normalna država, Bajića bi uhitili’.
  Pametnome dosta…

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. SDPOVAC
  #10 SDPOVAC 16 listopada, 2012, 14:04

  [quote name=”Trotter”]Vau… konačno ćemo imat plavušu na Pantovčaku!
  Ne kužim zašto Ingrid nazivaju pčelicom?[/quote]

  PA ZATO JER SLIJECE S KU… NA KU…… JADAN BANDIC JE NADRAPAO ZBOG NJE JER JE BJEZAO OD POLICIJE NE ZBOG ALKOHOLA NEGO ZATO STO MU JE ONA BILA U AUTU!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. SLIKOM NA SLIKU
  #11 SLIKOM NA SLIKU 16 listopada, 2012, 06:36

  Za razliku od kukuriku demokrata ali i „pijaniste“ s Pantovčaka,evo što o dizanju ruku u Saboru kaže Don I. Grubišić u jučerašnjem intervju portalu Dalmacija News a prenose ostali mediji:„Odluke u Saboru,na žalost,se donose dizanjem ruku i ne glasuje se u interesu pojedinca i naroda, nego isključivo onako kako klub pojedine stranke nalaže. Iznenađenja nikada nema,oporba je uvijek protiv onoga što vladajući predlažu, a vladajući sve podržavaju što Vlada predloži.Nismo se svrstali ni uz vlast ni oporbu.Ali,ako su nas sjeli u zadnju klupu, a tek prošli tjedan nam donijeli slušalice da normalno možemo pratiti sjednicu,možda nešto i značimo.Kako sam više puta isticao,mi ne živimo ni u pravnoj ni u pravednoj državi.U sadašnjem odnosu snaga u Saboru,ne možemo puno promijeniti, ali moramo upozoravati na ono što bismo trebali činiti jer sve čemu svjedočimo u dosadašnjem radu parlamenata,radi se zapravo o nastavku komunističkog ustroja.Nekada si bio poslušan jednoj partiji,a danas stranci.”

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. copy paste
  #12 copy paste 16 listopada, 2012, 00:54

  Evo što globalno kaže regionalni predsjednik u intervju Politikinom zabavniku zvanom Jutarnji list od 14.10.2012. :

  Koje je vaše mišljenje o radu Glavnog državnog odvjetnika? Sigurno znate kako mnogi smatraju da gospodin Bajić kalkulira i pazi da ne optuži visoke dužnosnike dok su na vlasti.
  – Mislim da Državno odvjetništvo, time i Glavni državni odvjetnik vrlo dobro rade svoj posao. Broj predmeta protiv nekada visoko rangiranih dužnosnika velik je, mnogi su uglednici na meti USKOK-a, a uspjeh u predmetima, broj osuđujućih presuda, iznimno je visok. Naravno, uvijek želimo bolje i više. Možda bih, da sam još profesor a ne predsjednik, sa stručnog aspekta postavio poneko pitanje u određenim predmetima. Kao predsjednik, političar, zadržat ću se na globalnoj, pozitivnoj ocjeni.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. gustirna
  #13 gustirna 15 listopada, 2012, 12:41

  nije nikakva tajna da je drug bajic bio od rane mladosti okruzen drugovim iz udbe i kosa. prema pisanju hrvatskog lista ti likovi su bili dragi gosti u stanu njegovog oca.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Trotter
  #14 Trotter 15 listopada, 2012, 11:34

  Vau… konačno ćemo imat plavušu na Pantovčaku!
  Ne kužim zašto Ingrid nazivaju pčelicom?

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Tetec
  #15 Tetec 14 listopada, 2012, 22:15

  Kaj nije Sevin pornić procurio na internet na istu foru?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code