EU JE TREBALA BITI SREDSTVO, A NE CILJ

EU JE TREBALA BITI SREDSTVO, A NE CILJ

23. prosinca, 2012.

 

Mirela web VladeRH

Ni ova Vlada ne zna što hoće
S Mirelom Holy razgovarao: Dražen Stjepandić

Nagrada HHO-a Miko Tripalo, koju je dobila za ovu godinu, najbolji je dokaz pozitivnog image-a Mirele Holy na domaćoj političkoj sceni. Dok je njen krvnik donedavni PP Radimir Čačić gotovo zaboravljen, doktorica Holy punim jedrima plovi po nemirnim političkim vodama.

Umeđuvremenu pokazalo se da je smjena doktorice Holy bila tipična podmetaljka i da je po pitanju strateških projekata u resoru ekologije i zaštite okoliša bila upravu, te da nije samo stranački, odnosno partijski, komitetski projekt, nego visoko obrazovana i informirana osoba s jasnim stručnim, ideološkim i etičkim stavovima. Nažalost, s većim ugledom u drugim, negoli vlastitoj stranci.

Još jedna od  kadrovskih  grešaka Zorana Milanovića, koji je teško  griješio  u oba pravca i kad je postavljao i kad je s visokih položaja smjenjivao.

Intervju za portal Tjedno, drugi u ovoj godini, doktorica Holy se spremno odazvala i na njen zahtjev napisan je dopisnim putem. 

         Kako zdravlje?

-Može bolje, ali može i gore. Ne smijem biti nezadovoljna s obzirom na činjenicu da već godinama bolujem od dijabetesa I tipa.

Koliko Vam znači nagrada HHO-a Mika Tripalo? Što mislite o Miki Tripalu, Vaš odnos prema hrvatskom proljeću? Što mislite o ostalim dobitnicima nagrada HHO-a?

-Sretna sam što je HHO ove godine nagradu Miko Tripalo odlučio dodijeliti meni iako sam se iznenadila kada mi je prof. Banac to javio. S obzirom na činjenicu da sam prije par dana proslavila 41. rođendan te da sam relativno kratko u visokoj politici, smatrala sam da sam, pa recimo, premlada za ovu nagradu. Ali, nisam baš samozatajna i skromna osoba pa, priznajem, bilo mi je drago što su odabrali baš mene. Znam da su mi nagradu odlučili dodijeliti najviše zbog mog ministarskog djelovanja, pa i zbog ostavke, ali se problematikom ljudskih prava bavim duže vrijeme pa se nadam da je odluka HHO bila motivirana i time. Naime, prva sam osoba u Hrvatskoj koja je doktorirala na neku feminističku temu, aktivno se zalažem za prava svih diskriminiranih, manjinskih skupina, posebice seksualnih manjina iako to nije politički oportuno zbog velikih predrasuda koje mnogi i mnoge u društvu imaju prema LGBTQ zajednici.

Miko Tripalo je bio hrabar i iskren političar koji je radio u javnom interesu, zalagao se za demokratizaciju društva i civilne vrijednosti, ne samo kao sudionik MASPOK-a ili Hrvatskog proljeća kako je to razdoblje sam nazvao, već i tijekom cijelog života i zbog toga njegovo političko djelovanje smatram izuzetno pozitivnim i ponosna sam što sam dobila nagradu koja nosi njegovo ime. Čestitam Ivani Parađiković i ocu Jovanu koji su ove godine također dobili nagrade HHO i sudeći prema obrazloženjima HHO-a nagrade su osvojili zasluženo.

 

  MEDIJSKA MAGIJA    

  Kako ide knjiga „Komunikacijske strategije magije?“ Na koju ste magiju mislili crnu ili bijelu?

-Sonja i ja smo jako zadovoljne reakcijama na knjigu pa nas je to ohrabrilo da napišemo zajedno još jednu knjigu. Upravo dogovaramo koncept naše nove knjige, ovaj put o medijima i politici, i veseli me naša suradnja. Mislile smo na komunikacijsku magiju, kako i sam naziv knjige govori. A ta magija može, kao i svaka druga magija, biti ili crna ili bijela. Mi podučavamo  bijeloj komunikacijskoj magiji.

Jeste li vjernica? Slavite li Božić?

-Nisam vjernica, ali s roditeljima kitim božićnu jelku i jedem šunku i francusku salatu na božićno jutro.

 

CILJEVE BRKAMO S NAČINIMA PROVEDBE

Prokomentirajte sadašnju situaciju na domaćoj političkoj sceni. Što Vi kao stručnjakinja za zaštitu okoline od smeća kažete na kreditni „status smeće“, dodijeljen Hrvatskoj?

-Gospodarska situacija je teška i kreditni rejting u statusu smeća otežat će već i sada komplicirano ekonomsko stanje. No, iako to zvuči ofucano, smatram da svaka kriza jest i prilika i nadam se da će Vlada imati mudrosti i hrabrosti ovu poteškoću pretvoriti u prednost. No, da bismo postali ekonomski uspješno društvo prvo moramo vrlo precizno i mjerljivo znati što hoćemo jer bez toga nećemo nikada pronaći najbolji put do ostvarenja tog cilja. Nažalost, čini mi se da već više od petnaest godina, odnosno otkako smo pobijedili u ratu i postali samostalna država, ne znamo odgovoriti na to pitanje, a ciljeve često brkamo s načinima za realizaciju nekih parcijalnih ciljeva, poput primjerice ulaska u EU, što ne može biti cilj, već samo sredstvo.

Što bi da ste ostali na ministarskom položaju napravili po pitanju rafinerije u Bosanskom Brodu? Imate li neki savjet za kolegu aktualnog ministra?

-Insistirala bih na provedbi dogovora koji je postignut na sastanku održanom u travnju ove godine u Slavonskom Brodu kada sam se kao ministrica zaštite okoliša i prirode sastala s predstavnicima i predstavnicama BiH vlasti te vlasnicima rafinerije u Bosanskom Brodu. Tom je prilikom od strane sviju strana prihvaćeno da emisije H2S-a i benzena dolaze iz rafinerije te je  dogovoreno da će rafinerija upoznati hrvatsku stranu s dinamikom modernizacije rafinerije, da će biti postavljena još jedna mjerna postaja u Slavonskom Brodu te da će biti postavljene mjerne stanice u rafineriji. Rafinerija je obećala da će modernizacija rafinerije biti završena 2015. godine. Činjenica je da se problem ne može riješiti preko noći, ali građani i građanke Slavonskog Broda moraju biti informirani o svim koracima koje poduzima Vlada RH kako bi zaštitila njihovo zdravlje i interese.

 

PRESUDA ČAČIĆU

Gdje Vas je zatekla vijest o ostavci PP-a Radomira Čaćića i što ste tada prvo pomislili?

-U Saboru, u Klubu SDP-a. Pomislila sam kako je temeljni zakon prirode i svijeta – ravnoteža. Nadam se da je obitelj Liptak našla barem nešto mira u ovakvoj presudi.

Što mislite o promjeni kandidata SDP-a za gradonačelnika Grada Zagreba Davora Bernardića i guranju u izbornu utrku ministra Rajka Ostojića?

– Mislim da se unutarstranačka pitanja trebaju rješavati u stranci, a ne u medijima.

Što mislite o socijal-demokratima koji građanstvu stalno ukidaju stečena socijalna prava?

-Treba razlikovati socijalna prava od privilegija. Država može potrošiti samo onoliko koliko uprihode porezni obveznici. Mislim da se u Hrvatskoj premalo razmišlja o pravima ljudi koji rade u realnom sektoru. Bez reda, rada i discipline nikada nećemo postati uređena i pravedna socijalna država koja štiti one kojima je to stvarno potrebno.

Koliko je sadašnja Vlada Zorana Milanovića u Hrvatskoj kompromotirala ideju socijal-demokracije i lijeve opcije?

-Kao članica stranke ideološka pitanja pokušavam raspraviti unutar stranke s kolegama i kolegicama, a ne putem medija.

Živite s foto-reporterom, nekada ste u novinama radili kao lektorica, pišete knjige, možemo li najaviti neki Vaš medijski angažman?

-Jedan sam Vam već najavila, projekt na kojem radim s kolegicom Sonjom Hodak. Nadam se da ćemo ga realizirati tijekom 2013. godine.

Kako napreduje Vaš dječji roman, hrvatski Harry Potter, kako su ga nazvali?

-Radim na njemu. U tijeku su korekcije. Nadam se da ću ovaj projekt završiti tijekom siječnja.

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. MALI ZELENI
  #1 MALI ZELENI 30 prosinca, 2012, 17:34

  Hrvatska politika, koja je u prvoj polovici godine pokazivala namjere uključivanja u projekt “Horizonti”, od lipnja je – kad je mjesto ministra preuzeo Mihael Zmajlović – ostala nijema.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Žićbo
  #2 Žićbo 28 prosinca, 2012, 10:26

  U ovoj zemlji, neprijatelji se drže blizu, ali prijatelji još bliže…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code