RADOVIĆ: POSLJEDNJI ČAVAO

RADOVIĆ: POSLJEDNJI ČAVAO

13. svibnja, 2020.

 

„…ne primaj mita, jer mito zasljepljuje oči mudrih, a ugrožava stvar pravednih”

(5. Mojsijeva 16:19)

Piše: Saša Radović

Sredinom svibnja 2020. vlada je zakucala posljednji čavao u lijes Hrvatske. Početak rasapa svih pozitivnih kriterija ove vlade ocrtao se već početkom mandata amnestijom milijardskih pljačka Domovine u Agrokoru, Uljaniku i 3. maju. Lopovi nisu kažnjeni, nisu im konfiscirane nezakonito stečene vile, i golemi kapital. Slijedilo je utapanje ministara u močvari nemorala i korupcije u aferi Četiri ministarstva (3 ministra i ministrica). Ni ovdje vile i mercedes nisu konfiscirani, a na sramotu svih nas – ti bivši ministri postali su zastupnici u Hrvatskom saboru.

Nakon 15 (slovima;petnaest) odlazaka ministara iz takve horror vlade, ovih dana Plenković povlači kapitalan potez – odabirom nove Državne odvjetnice, Zlate Hrvoj Šipek. Ta gospođa iz Bajićeve radionice programom i izjavama sugerira kontinuitet amnestiranja korupcije, a samim tim i totalno raseljavanje Hrvata i nestanak Hrvatske.

Njezin program, a posebice izjava da se protiv korupcije ne može boriti kaznama kristalno jasno odražavaju lik i djelo (nedjelo!) Mladena Bajića – njegovo okretanje glave od 97% nezakonitih privatizacija koje su Domovinu ogolile do kosti i povukle nas na dno. Programirano „nečinjenje”, Bajića i njegovih štićenika Cvitana i Jelenića, a sada je jasno i nove Državne odvjetnice, osiguralo je Hrvatskoj status države u kojoj političko-kriminalni lobi može raditi što hoće. Dovoljan je mig s Gornjeg grada i DORH zatvara oči i uši. Tisuće kaznenih prijava pretvaraju se u pepeo i završavaju na deponijima za smeće. Tu i tamo, vlada nagradi takav rad, što djelatnicima DORH-a uz plaću dobro dođe (pet milijuna – u aferi Agrokor…).

Pokradene milijarde, korupcija, klijentelizam, lažne stručne spreme, izborne manipulacije sa stotinama lažnih listića i niz kriminalnih djela bogaćenja elite – u većini slučajeva postaju samo sukob interesa, a nikako kaznena djela. O konfiskaciji nezakonito stečene imovine ne možemo ni sanjati iako je to opći i nezaobilazni temeljni, pravni imperativ. Čak i Srbija, koja nam ni u čemu ne može biti uzor, oduzima opljačkano svojim kriminalcima. Od naših „najvećih”; Sanadera, Vidoševića, Todorića, Borgovaca i niza drugih – Hrvatska nije oduzela ni jednu lipu! A, s novom Državnom odvjetnicom, po svim naznakama  – neće biti ni pokušaja!

Izbori

S obzirom na to da slijedi proglašenje izborne pobjede HDZ-a u srpnju 2020., a ne pošteni izbori s uređenim biračkim spiskovima – sve ostaje „po starom”. Sve je cementirano po starom, premijer je odabrao „staru Bajićevu škola nečinjenja”, a po programu nove Državne odvjetnice; po starom ostaje „u trajnom fokusu DORH-a”; organizirani kriminalitet, procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina, ratnog profiterstva te kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, govora mržnje te kaznenih djela protiv gospodarstva…

Ako zaista ostaje „u trajnom fokusu DORH-a” – onda je to zaista – ništa (nečinjenje kao i do sada)!!!

U programu se ističe progon još dvaju kaznenih djela. I to ona protiv nasilja u obitelji, odnosno nasilja prema djeci te kaznena djela počinjenim na štetu okoliša i zdravlja.

Od svega što razara tkivo Republike Hrvatske čini se da je najinteresantniji progon prilikom obiteljskih i bračnih svađa koji se skoro stalno pojavljuje i u mojoj obitelji, a vjerujem i u većini ostalih obitelji. Stalno se borim sa suprugom, jer ona hoće turske sapunice, a ja nogometne utakmice… A, gledaju se – sapunice!

Iz gornjeg slijedi da se nastavlja kontinuitet korupcije što nedvojbeno garantira gospodarskim kolapsom. Uz dosadašnji, dokazano neučinkovit model političke ekonomije u Hrvatskoj i bezakonje (nečinjenje – amnestija korupcije) sigurna nam je permanentna kriza i propadanje društva. Ukoliko nam – nakon coronakrize – u kratkom roku ne uspije gospodarski oporavak (a to je nemoguće uz korupciju!), slijedi novi masovni egzodus nezaposlenog stanovništva Hrvatske – daleko brži nego do sada. Takav put u ništa, put je u democid (nestajanje ljudi bez obzira na naciju, vjeru i spol).
Na kraju ove žalosne sage o posljednjem čavlu u lijesu Hrvatske treba dodati još jedan novi biser u pregolemi, prenapuhani balon birokracije, uhljeba i parazita. Nova Državna odvjetnica bi još malo više uhljebila Hrvatsku; zalaže se za osnivanje posebnog državnog odvjetništva koje bi se bavilo samo za postupanje i zastupanje RH pred sudovima Europske unije, u arbitražama te pred stranim sudovima. Novi uredi, brdo administracije, vozni park preskupih limuzina s vozačima, čistačice, zaštitari…

Je li nam potrebno još bacanja milijuna kroz prozor? Lijepa naša, zapravo Najzaostalija i najsiromašnija naša u EU – prije svega treba nahraniti ono svako peto hrvatsko dijete koje je gladno.

Pitanja

Ostaju pitanja; Što je s onih 97% nezakonitih privatizacija? Kad će prva lipa, od stotina milijarda opljačkane imovine koju su Hrvati stvarali generacijama – biti konfiscirana i vraćena Hrvatskoj državi? Dokle će bivši ministri „uvaljeni u pekmez do grla” sjediti u časnom Hrvatskom saboru?

I zadnje pitanje; kad će DORH prestati s okretanjem glave od mega afera koje lome Republiku Hrvatsku?

Anno Domini MMXX.  T                                              

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. žrdina
  #1 žrdina 13 svibnja, 2020, 18:03

  Znaju štakoti da im se yugojazbina raspala zato što se nije više imalo što za glodat,
  pa to rade i dalje u domu Hrvatskom jer nije bilo deratizacije. Nadaju se istom rezultatu
  i raspadu Hrvatske.
  SVAKA JUGOSLAVENSKA TVOREVINA JE NEGACIJA HRVATSKE !
  SVAKI JUGOSLAVEN OBILJEŽEN JE HUDOM JAMOM I PONOVIO BI JE KO ŠTO MU I OTAC JE.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code