RADOVIĆ: INSTITUCIJE BRANE PLJAČKU VEĆ TRI DESETLJEĆA

RADOVIĆ: INSTITUCIJE BRANE PLJAČKU VEĆ TRI DESETLJEĆA

25. studenoga, 2021.

 

Piše: Saša Radović

Članak 212.

Tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(Narodne novine br. 125 07.11.2011 Kazneni zakon)

Kamenjak, najjužniji rt u Istri najljepši je park prirode u ovom dijelu Europe. Kristalno more, borove šume i preko 30 vrsta zaštićenih orhideja, uklapaju se u lijepu priču zbog koje stižu na Kamenjak tisuće automobila iz cijelog svijeta. I plaćaju ulaz 80 kuna, po sezoni desetak i više milijuna. Priroda nas je obdarila, ali nije sve tako zeleno i ružičasto u tom romantičnom ozračju. U ljepoti mora i sunca imamo i sedamdesetak koliba, sklepanih od starih dasaka, rđavih limova i prljavih cerada. Doduše, ima i zidanih vikendica uz more, dakako bespravnih, u kojima se boravi inkognito, neprijavljeno. Ne plaćaju se nikakvi komunalni i ini doprinosi koje inače plaća svaki siromašni umirovljenik. Neke od tih divljih vila na Kamenjaku iznajmljuju se, također anonimnim, misterioznim gostima. Slučajne kupače, vlasnici bespravnih objekata tjeraju s njihove “privatne” obale.

 Milijarske krađe

Što je sa članom 212. Kaznenog zakona Republike Hrvatske? – upitat će netko.

Odgovor je moguće sročiti u jednoj rečenici: “Taj zakon se ne provodi.” Međutim, pravi odgovor je znatno širi. Hrvatska Interesna (kriminalna!) Zajednica stvorila je jednostavan i učinkovit alat – NEČINJENJE! Iako je nečinjenje u slučajevima krađe, pljačke i zločina nezakonito – institucije Republike Hrvatske su nečinjenjem branile pljačku svoga naroda puna tri desetljeća. Policija, DORH i sudovi vrlo su učinkoviti u slučajevima krađe kokoši iz susjedovog dvorišta, ilegalnoj prodaji kino karata ili u provalama kioska za cigarete. Ali, za one milijunske i milijardske krađe i provale – rješenje je nečinjenje. Najnoviji je i eklatantan primjer rada USKOK-a u slučaju “Softver.” Predmet se gurnuo u ladicu – i zaboravio! Slijedila je sramota za Hrvatsku i za sve nas – Softver se probudio tek na inicijativu Europe.

Osim Gabrijele, u istom krugu vrte se i kuščevići, rimacice, marići, vidoševići i stotine drugih. I Plenković koji brani to društvo do grla uvaljeno u prljavu močvaru zla koje je razorilo Hrvatsku. Izjava jednog hrvatskog tajkuna, znakovita je i konkretna: “Naša Mafija i Cosa nostra iz Sicilije rade po starim zakonima omerte. Šute, ne izdaju, lopovi i pljačkaši čuvaju leđa jedan drugome.”

Kamenjak kao simbol bezvlađa

Vraćajući se na segment bezvlađa Općine Medulin, Istarske županije i državnog aparata, može se zaključiti da je bespravna gradnja na Kamenjaku klasičan primjer nečinjenja. Iako je članak 212. Kaznenog zakona star deset godina, bespravna gradnja uz obalu u zaštićenom parku prirode – buja i danas. Ni jedna takva bespravna gradnja na Kamenjaku kao ni tisuće bespravnih gradnja na cijeloj jadranskoj obali i u cijeloj Hrvatskoj – nisu dotaknute tim famoznim Kaznenim zakonom. Nikada, nitko nije suđen ni kažnjen ni jednim danom zatvora za kazneno djelo protupravne gradnje.

Istra je na samom vrhu bezvlađa u graditeljstvu. Zbog toga je smiješna i žalosna izjava istarskog Župana Miletića, da “nam neće mediji rješavati” kaos u prostoru. Zaboravlja da su u sektoru kaznenih djela bespravne gradnje – jedino novinari dali inicijative poštovanja zakonitosti te da su institucije šutnjom i svojim nečinjenjem kršile zakon. Čini se da bi i istarski župan rado nastavio s nečinjenjem, po ustaljenom sustavu bezvlađa i bespravne gradnje u Istri. Kao što je ovdje činjeno sva tri desetljeća Hrvatske neovisnosti.

  1. bilo je mnogo nas dragovoljaca i branitelja Hrvatske. Hoće li se 2021. konačno pojaviti prvi dragovoljac; načelnik, gradonačelnik, župan ili ministar koji će Kaznenim zakonom, člankom 212. braniti razorene prostore Jadrana, šume i zaštićene parkove prirode? Ima na raspolaganju stotine pravomoćnih rješenja o uklanjanju bespravnih objekata. Može krenuti danas.

Male je vjerojatnost da hoće, ali “nada umire posljednja.”

Priče o “postignućima”, lažna obećanja i stalna odgađanja samo su zlokobna NEČINJENJA, karcinomi Republike Hrvatske. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code