HOLOKAUST JE PRODRO U UNIVERZUM

HOLOKAUST JE PRODRO U UNIVERZUM

4. studenoga, 2012.

 

 perel

Shlomo Perel u razgovoru za portal Tjedno

Razgovarali: Maja Petrić i Rikard Frgačić

U  Kulturnom centru “Shalom” u Zagrebu u srijedu 17. listopada  u organizaciji Hrvatsko – izraelskog društva gostovao je Shlomo Perel iz Izraela, a  Ratimir Martinović, likovni umjetnik izložio je slike iz ciklusa „Impresije s Žitnjaka“. Izložbu je otvorila Jasminka Domaš uz nastup pjevačkog zbora „Mihael Montiljo“.

Nakon projekcije skraćene verzije filma „Europa Europa“ u trajanju od 45 minuta, razgovor  s uvaženim gostom iz Izraela je vodila i prevodila s hebrejskog gospođa Sonja Makek Bar-Sela. Perel često putuje i razgovara širom Europe o svojim iskustvima i doživljajima iz Drugog svjetskog rata.

Tom prigodom ekskluzivno smo razgovarali s gospodinom Perelom.

Koji je povod Vašeg gostovanja u Hrvatskoj?

-Pozvao me prof. dr. Željko Uvanović s katedre za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku da ispričam svoju životnu priču studentima germanistike. Kao uvod  prikazan je film „Europa Europa“ isto kao i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na katedri za judaistiku te u Kulturnom centru „Shalom“ Hrvatsko – izraelskog društva u Zagrebu.

POSJET JASENOVCU

Jeste li posjetili još neke gradove u Hrvatskoj?

-Osim Osijeka i Zagreba posjetio sam još Slavonski Brod te Spomen park i muzej Jasenovac.

Kako ste zadovoljni odjekom Vaših predavanja u Hrvatskoj ?

-Održao sam tri predavanja i na svima je vladao izuzetno veliki interes slušateljstva za moja iskustva iz Drugog svjetskog rata.

Kakav uspjeh je imala Vaša knjiga i potom film koji je po njoj snimljen  u Europi do sada?

-Knjiga, film i moje usmeno izlaganje o životnim situacijama koje sam prošao, mojim iskustvima i doživljajima, ostavljaju uvijek  izuzetno dubok emocionalni utisak te kod mladih ljudi bude svijest o onome što povijest jest. To me ispunjava velikim zadovoljstvom.

Planirate li objaviti još koju knjigu ?

-Da, već sam počeo raditi na svojoj drugoj knjizi, ali tek sam na početku. 

Smatrate li da je danas Holokaustu posvećena dostojna pozornost ?

-Tijekom moje dvadesetogodišnje aktivnosti na području poučavanja o Holokaustu  i borbe protiv poricanja Holokausta mogu ustvrditi da se ovoj tematici danas posvećuje dostojna pažnja i poštovanje. Već dulje vrijeme ona pripada svjetskoj povijesti i prodrla je u univerzum.

PALESTINSKI DEMOGRAFSKI BUM

Kako procjenjujete aktualnu situaciju na Bliskom Istoku ?

-Zbog masivne izgradnje naselja na okupiranim područjima Palestinaca za vrijeme premijera Netanyahua rješenje s dvije države postalo  je nemoguće. Država dvaju naroda zbog demografskih razloga nije zamisliva jer tada Izrael gubi karakter židovske države, a Arapi postaju većina. Sada u svijet odaslatu diverziju, taktiku za skretanje pozornosti „opasnost Iran“ svjetska javnost neće zadugo prihvaćati kao rješenje.

Prema Vašem mišljenju koje bi bilo prihvatljivo rješenje za izraelsko-palestinski problem?

-Napuštanje okupiranih područja i povratak na međunarodno priznate granice iz 1967.godine.

Kako Vam se dopada Hrvatska ?

-Hrvatska mi se jako dopala. Također, pojedine tamnije strane hrvatske povijesti iz vremena II svjetskog rata postale su mi jasnije.

Planirate li ponovno posjetiti Hrvatsku ?

-Ukoliko budem ponovno pozvan u Hrvatsku, vrlo ću se rado odazvati. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. gustirna
    #1 gustirna 8 studenoga, 2012, 21:02

    holokast nad zidovima prodro u univerzum.holokast nad kannaicima prodro u bibliju.holokast nad poljacima nigdje.holokaust nad rusima (medju glavnim krivcima zidovi) nigdje.holokaust nad hrvatima nigdje.holokaust nad crncima od strane belgijanaca nigdje.holokaust nad indonezanima od strane holandjana nigdje……….zasto je to tako gospodine perel .

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code