RADOVIĆ: ESKALACIJA NASILJA NAJAVLJUJE VEĆE NEVOLJE

RADOVIĆ: ESKALACIJA NASILJA NAJAVLJUJE VEĆE NEVOLJE

2. rujna, 2019.

 

“Tada pusti Gospod na Sodomu i na Gomoru, dažd od sumpora i ognja.

I zatre one gradove i svu onu ravan, i sve ljude..”.

(Post. 18,16-18)

Piše: Saša Radović

Utjecajni njemački javni servis Deutsche Welle navodi podatke hrvatskog MUP-a o neuobičajeno visokom broju vijesti o teškim kriminalnim djelima. Hrvatski mediji preplavljeni su ubojstvima, razbojništvima, silovanjima i premlaćivanja s nanošenjem težih ozljeda. S obzirom da je MUP, ministarstvo daleko vjerodostojnije od korumpiranog pravosuđa, nema razloga za sumnju u podatke.

Ona „slabija” kaznena djela kao provale u stanove, prodavaonice, krađe, dilanje droge, tuče i masovne tuče ne treba ni spominjati. „Obična” obiteljska nasilja, malo batina ženama i djeci, također su uobičajeni hrvatski folklor. „To se događa u obiteljima” – lakonski je izjavila bivša ministrica Nada Murganić.

Kaznenih djela u prvih sedam mjeseci 2019. godine, u usporedbi s istim razdobljem lani: 31.580 slučajeva prema 29.653. S obzirom na to isto razdoblje, ove godine počinjeno je 25 posto više ubojstava. Do kraja godine možemo očekivati blizu 55.000 kaznenih djela što je oko 10 posto više nego lani.

Ovih se dana pretoplog ljeta 2019. medijska hajka prebacila s brutalnih ubojstava i milijardskog kriminala (afere; Agrokor, Uljanik…) te sramotne korupcije u vladi RH i u Hrvatskom saboru (bivši ministri, kupovanje zastupnika, Bandićevi žetončići i dr.) – na manje zloćudna nasilja. Svakodnevno čitamo i gledamo tučnjave, premlaćivanja, seksističke uvrede lijepoj novinarki Mateji ili navodni „napad” pred PMF fakultetom na ministricu Divjak. U prvi plan su gurnute glasne vijesti o silnim fizičkim napadima i premlaćivanjima Srba. Podignuto na međunarodni plan – čini se da će rat „tenkovima i traktorima” između Zagreba i Beograda početi već noćas ili sutra. Tresu se brda – rađa se miš! Miloradu Pupovcu članu bande lopovske koja se nakrala i napljačkala hrvatskih resursa – pridaje se previše pozornosti zbog priglupih i bezobraznih izjava. I on i njegova obožavana Srbija, vječni su gubitnici – ne vrijede dovoljno ni za negativne komentare. Srbi nikada u svojoj povijesti nisu dobili ni jedan rat – jedina junačka djela iz prošlosti su im hajdučki napadi iz potaje i pljačke nezaštićenih putnika. Njihov najveći novovjeki junak Slododan Milošević (“niko nesme da vas bije”) neslavno je završio u Haagu kao ratni zločinac.

Zlobnici mogu konstatirati da nam s Gornjeg grada opet šalju jedan od mnogih spinova da se sakriju tajne o razlogu bijednog BDP-a od 2,5 posto – da nas prelaze svi oko nas na brdovitom Balkanu, da Bugarska ima BDP 4 posto, Rumunjska i više… Da sve manje proizvodimo, da nam radnici i stručnjaci bježe, da ostaje samo prenapuhana i sve veća horda uhljeba i parazita zaposlenih u javnom sektoru!!! Sramotna je činjenica da imamo najviše ministara u EU iako smo među najmanjim državama. Pred nama je i nova recesija – vjerojatno potpuni raspad našeg posrnulog gospodarstva. I još je jači panični stampedo Hrvata u bolje…

Međutim, ako hladne glave, bez natruha zlobe ili bijesa koji se danonoćno budi u svekolikom puku – raščlanimo komponente eskalacije nasilja u Hrvatskoj, može se zaključiti da porast nasilja nije spin Gornjeg grada nego zloslutna najava mogućih nevolja.

Gomilanje bijesa

Ostaju pitanja; Je li Hrvatska postala nesigurna zemlja? Ako jest, smijemo li o tome govoriti, pisati…? Možda će nam zbog nasilja pobjeći turisti! Zašto se nasilje širi po Lijepoj našoj?

Razloga ima mnogo, ali temeljni razlog ovog porasta zla je – nepravda! Ne treba biti psihijatar, psiholog pa ni previše pametna osoba da shvatimo činjenicu; gomilanje nepravda bez kazna i prisilnog zaustavljanja tih nepravda stvara reakciju bijesa i želje za akcijom sprečavanja tih nepravda. Taj bijes, ma koliko ga potiskivali – vrije u našoj svijesti, a možda i jače, u podsvijesti. I kad tad izbije van fizičkom manifestacijom; smrknutim licem, namjernim razbijanjem čaše ili udarcem šakom po stolu. Kod osoba s bolesnom mentalnom konstelacijom i agresijom – manifestacije su često zločinačke.

I neprilično kažnjavanja nepravda (nasilja, pljačke, krađe, uvrede, prevare i dr.) stvara spomenuto gomilanje bijesa. Iako su možda loši primjeri premlaćivanja mladih djevojaka (Daruvarac i boksač Višić!) – koji puta po mišljenju mnogih, ni zatvorska kazna nije dostatna. Iako nije civilizacijski prihvatljivo – i Daruvarac i Višić itekako zaslužuju da im netko jači od njih slomi kosti i zube prije zatvorskih kazna. Mojsijev zakon; „oko za oko i zub za zub” nije samo religijska konstanta, nego iskonska i nepovrediva pravda.

A, zatim; kapitalno pitanje u Hrvatskoj! Je li ikome (osim bande lopovske!) prihvatljiva kazna guljenjem krumpira jednom Čobankoviću? I je li mu trebalo konfiscirati sve što je drpio svima nama, odnosno državi Hrvatskoj? Ne treba dalje nabrajati stotine pa i tisuće sličnih nepravda u Hrvatskoj koje su se taložile i danas se talože u kolektivnom bijesu našeg naroda bez obzira na naciju, vjeru ili spol. Sve dok jednom ne pukne, dok puni gnojni čir ne eruptira – na štetu svih nas uključujući i bandu lopovsku. Hrvatski puk ne može se suprotstaviti stogodišnjem iskustvu (od Oktobarske revolucije 1917.) naših komunista s jednom rukom na srcu, a s drugom u džepu. Na demokratske javne prosvjede ili peticije, pljačkaši Domovine posprdno se smješkaju. Nema sumnje da bi na svaki znak jačeg građanskog neposluha, ili pokušaja konfiskacije nezakonito stečene imovine – izašli kordoni specijalaca s dugim cijevima. I tenkovi, ako treba!

Međutim, Gornji grad uspavan u priglupoj igri partizana, ustaša i četnika ne shvaća da otpor na nepravde može priječi granice racionalnog i da erupcija nagomilanog bijesa može biti pogubna.

Ako vlada RH nastavi ignoriranjem korupcije i kriminala moguć je, figurativno rečeno, „sumporni oganj s neba” (Knjiga postanka, 18,16-18) i nestanak naše nacije s ovih prostora. Pobjeći će svi, u „jezeru sumpornom i ognjenom” ostat će samo bolesnici i gladni umirovljenici. Naše iduće generacije učit će najprije njemački, engleski ili švedski – a možda nikada hrvatski jezik.

Bajke s Gornjeg grada

U svezi nasilja koje se proteklih dana događalo u blizini Knina, Viškova, ali i drugdje, premijer Plenković je između ostalog izjavio: „Najvažnije je da je policija reagirala brzo i da su pronađeni počinitelji tih nedjela. Sustav funkcionira dobro. To su bila djela individualnih osoba, a ne odraz bilo kakve politike ili klime u društvu.” U dijelu teksta kao uspjeh navodi se i „jačanje institucija i članstvo u Sjevernoatlanskom savezu i članstvo u Europskoj uniji.”

Iz ovih izjava izvučenih iz konteksta možemo zaključiti da naš politički vrh – ili eskalaciju nasilja „želi gurnuti pod tepih” ili je uopće ne razumije! Ne akceptira aksiom, „kad nepravda postane zakon – otpor postaje dužnost” i onaj neosporni revolt i bijes mase na svakodnevne nepravde. I da oni proizvode taj bijes. Iz dubokih mekih fotelja u izobilju i s privilegijama svih vrsta, politički klan ne vidi da sustav ne funkcionira dobro nego katastrofalno. Pogledajmo samo vrh – četiri jahača Apokalipse, četiri simbola korupcije i kriminala koji se iz vlade sele u Hrvatski sabor ponovno na masna primanja, beneficije i ostale „unosne posliće”. To je sramota za sve nas; za dragovoljce, branitelje i za cijelu naciju! Vile uz more s bazenima, jahte i „gabrijelini mercedesi” ostaju u njihovom vlasništvu. To svakog normalnog Hrvata, Nizozemca, Indijca ili Kineza mora natjerati na povraćanje. I još k tomu dodajmo da je više nego sigurno da slijepi i gluhi DORH neće naći „nikakve optužujuće dokaze”, a ako ih i nađe, sudit će se kao i Čobankoviću. Ili će možda eventualni sudski procesi – ući u zastaru.

Smiješna i tragična krilatica „da sustav funkcionira dobro” samo je u glavama goleme horde državne i lokalne uprave. Što veća masa novih i novih uhljeba – sigurnija je izborna pobjeda bande lopovske. No i to je vrlo kratka staza. Kad posljednji autobus pređe našu granicu s posljednjim radnicima i stručnjacima – tisuće i tisuće uhljeba pomrijet će od gladi kao napušteni kućni ljubimci. Neće im imati tko dati pasje ili mačje krokete. Ni čašu vode.

Ima toga i mnogo manje kanceroznog – na primjer; vlada se zauzima za veće plaće i mirovine! A, to „u prijevodu” glasi; dužnosnicima povećanje od dvije ili tri tisuće, a onima koji gladuju s mirovinom ili minimalcem – 60 ili 70 kuna. I grč u želucu, zatomljeni bijes, škrgut zubima… Društvo onih iznad oblaka ne može shvatiti da gladnog Hrvata uopće ne zanima ni demokracija ni neovisnost, a još manje jačanje institucija i članstvo u Sjevernoatlanskom savezu i članstvo u Europskoj uniji. To zanima jedino bruxelleskog gospodina Plenkovića i uski krug njegovog klana.

Ova kratka i egzaktna elaboracija jasno govori da je temeljni razlog eskalacije nasilja u Hrvatskoj – ozračje pogubne politike i samim tim klime u državi zaraženoj općom nepravdom. S obzirom na to „da samo mijena na tom svijetu stalna jest” možemo i moramo se nadati brzoj promjeni. Beznađe za koje politički marketing kaže da ga šire mediji mora se promijeniti u opravdani i konkretni revolt na nepravde. I pored propasti svih civilizacijskih norma koju nam proizvodi aktualna vlast – Hrvatska je još uvijek civilizacijska. Umjesto pobjede naroda nedemokratskim akcijama što apsolutno treba izbjeći – mora pobijediti pravda na svim predstojećim izborima. A s tim i trajni odlazak vinovnika hrvatske katarze, siromaštva i svih zadnjih mjesta u EU.

Dok ne bude kasno!

Anno Domini MMXIX.  T                                              

 

 

 

 

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Maria Guadalupe
  #1 Maria Guadalupe 7 rujna, 2019, 02:13

  Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
  Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. URUTU
  #2 URUTU 4 rujna, 2019, 16:09

  JE, JE U “SVEZI”. JEBALA TE SVEZA BLESAVA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Tomo Kirin
  #3 Tomo Kirin 3 rujna, 2019, 17:16

  TU NE TREBA NIKAKAV KOMENTAR, JER JE SVE TOČNO TAKO.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code