PAVKOVIĆ: NA 12 GODINA KAO STANIŠIĆ I ŠAMATOVIĆ JE OSUĐEN I VELJKO MARIĆ

PAVKOVIĆ: NA 12 GODINA KAO STANIŠIĆ I ŠAMATOVIĆ JE OSUĐEN I VELJKO MARIĆ

1. srpnja, 2021.

 

Piše: Mladen Pavković

U Haagu su 30. lipnja 2021. osuđeni  Jovica Stanišić i Franki  Simatović zbog teških ratnih zločina koje su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinili 1991. (ali i kasnije) svaki sa po 12 godina zatvora. U četiri točke optužnice tereti ih se za zločine protiv čovječnosti: progone, ubojstva, nehumana djela i drugo, a po jednoj točki za kršenje zakona i običaja  ratovanja – ubojstva.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti MUP-a Srbije, a Simatović njegov zamjenik.

Neusporediva težina zlodjela

Međutim, hrvatski  branitelj-dragovoljac Veljko Marić osuđen je na Višem sudu u Beogradu također na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991, na području Grubišnog Polja. I to bez jednog jedino dokaza (o tome sam s nizom dokumenata objavio dva izdanja knjige „Veljko Marić- nisam kriv“, Tonimir, 2014.).

Za navodno ubojstvo Slijepčevića Marića su teretili i iz Državnog odvjetništva u Bjelovaru, što mu je bila otežavajuća okolnost.

Dakle, Marić je „isti“ kao Jovica i Franki, samo što se težina njihovih djela ne može nikako usporediti.

Na suđenju u Haagu sudac je srpskim zločincima „pola sata“ čitao nedokazane krivnje,  dok Marić u Beogradu nije imao olakšavajućih okolnosti!

Nije prošlo dugo

Na sve moguće načine smo se borili da se Marića iz srpskog zatvora prebaci u jedan hrvatski, što se na kraju i dogodilo. Nu, kad su ga dopremili u hrvatsku robijašnicu nije prošlo dugo, a on je u jednom trenutku izjavio: „Kad bih mogao radije bih odslužio kaznu u Beogradu!“

Bilo bi dobro i poželjno da  neki pravnik ipak objasniti o kakvom se pravosuđu radi, odnosno težinu kazne, ovih dva slučaja?

Neki u svijetu već dobivaju i veće kazne zatvora za bludne radnje koje su navodno počinili prije 10 ili 20 godina (bez svjedoka)! T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Marija Magdalena
  #1 Marija Magdalena 19 srpnja, 2021, 12:20

  Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. CASIO
  #2 CASIO 15 srpnja, 2021, 15:14

  OVO JE JEDNO ĐUBBRE OD PORTALA.PRIKRIVANJE I IZVRTANJE ISTINA ILI POLUISTINA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code