PUPOVCU SE MOŽE SUDITI ZA RUGANJE S HRVATSKOM

PUPOVCU SE MOŽE SUDITI ZA RUGANJE S HRVATSKOM

9. kolovoza, 2016.

 

Milorad Pupovac se ruga hrvatskim braniteljima, ruga se Ustavu Republike Hrvatske i ruga se državnim organima koji bi ga trebali progoniti, kao što su to trebali nakon njegovih istupa nebrojeno puta dosad, ali se od ovakvog DORH-a to jednostavno ne može očekivati. U čl. 349. Kaznenog zakona jasno stoji „Tko javno izvrgne ruglu…. Republiku Hrvatsku…. kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine“

Napisao: Vjekoslav Krsnik

Posljednji događaji na relaciji Beograd-Zagreb ukazuju na eskalaciju velikosrpske politike koja se vodi na više frontova, kako na službenoj tako i na medijskoj razini, što ukazuje da se radi o dobroj smišljenoj kampanji s ciljem diskreditiranja ne samo službene politike Republike Hrvatske nego dovođenja u pitanje njezinog političkog karaktera.

Na događaje u Hrvatskoj srbijanska politika reagirala je nizom prosvjednih nota koje je Hrvatska uredno primala sve dok to nije prevršilo svaku mjeru. U svim tim notama zajedničko je bilo grubo miješanje u unutarnje stvari Republike Hrvatske, što po diplomatskim standardima znači pogoršanje odnosa s drugom državom. Po ustaljenom modelu srbijanske politike balkanskog tipa prvo se prema susjednoj državi prikaže lijepo lice, kako se može tumačiti susret i potpisana deklaracija između Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. A onda je iz Beograda uslijedila paljba prema Zagrebu počevši s odbijanjem da se u skladu s uvjetima za pregovore Srbije s Europskom unijom ukine sporni zakon o regionalnoj jurisdikciji za hrvatske branitelje po kojemu Srbija smatra da još uvijek postoji komunistička Jugoslavija. Svaki događaj u Hrvatskoj, kao što je sudska rehabilitacija blaženog Alojzija Stepinca, obnavljanje procesa protiv nepravomoćno osuđenog Branimira Glavaša, podizanje spomenika Miru Barešiću u njegovom rodnom mjestu, uporaba povika „Za dom spremni“ izazvali su grube miješanje srbijanske diplomacije u unutarnje stvari Republike Hrvatske s najgrubljim uvredama koje su izrekli vodeći čelnici srbijanske Vlade, uključujući premijera Vučića i ministra vanjskih poslova Dačića.

Mediji u Hrvatskoj

Na sve to Hrvatska je odgovarala mlako, ostavljajući to u nadležnost isključivo ministru vanjskih poslova, premda se radi o kampanji koja grubo ugrožava integritet i dostojanstvo Republike Hrvatske. Najčudnije je i zabrinjavajuće u svemu tome je da se na tu sustavnu agresivnu kampanju uopće nije oglasila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je po Ustavu zajedno s Vladom zadužena za vođenje vanjske politike. I to naravno nije sve, jer se u tu propagandnu ofenzivu Beograda zdušno uključila velikosrpska „peta kolona“ u Hrvatskoj predvođena već notornim čelnikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem. Pri tome treba podsjetiti da je Milorad Pupovac predstavnik tek manjeg dijela zajednice srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, jer je na posljednjim saborskim izborima dobio sam oko 12 posto glasova u toj manjinskoj skupini, ali ima proporcionalno obrnuti tretman u tzv. hrvatskim medijima koje bolje nazvati mediji u Hrvatskoj, jer su sva vodeća sredstva priopćavanja uključena u tu velikosrpsku propagandnu ofenzivu uključujući i glavni javni servis HRT-a kojega plaćaju hrvatski porezni obveznici.

Vodeći velikosrbin u Hrvatskoj

Milorad Puipovac je tako sebi uzeo za pravo da sudjeluje u antihrvatskoj manifestaciji u Srbiji uoči proslave „Oluje“, što graniči s činom nacionalne izdaje i ne samo to nego je u povodu kninske proslave doslovno izjavio: “Tamo ne bi trebao biti nitko kome je stalo do ove zemlje, nitko pristojan, nitko kome je stalo do Ustava Republike Hrvatske i do zakona i do čestitih ljudi i njihovoga doprinosa borbi, miru i slobodi u Hrvatskoj”. On proziva sve sudionike veličanstvene proslave obljetnice Vojnoredarstvene operacije „Oluja“, a sam je dan prije sudjelovao u Srbiji na manifestaciji na kojoj su izrečene brojne uvrede na račun „Oluje“ i Republike Hrvatske u kojoj je zastupnik u Saboru. Spomenutom izjavom Milorad Pupovac se ruga hrvatskim braniteljima, ruga se Ustavu Republike Hrvatske i ruga se državnim organima koji bi ga trebali progoniti, kao što su to trebali nakon njegovih istupa nebrojeno puta dosad, ali se od ovakvog DORH-a to jednostavno ne može očekivati. U čl. 349. Kaznenog zakona jasno stoji „Tko javno izvrgne ruglu…. Republiku Hrvatsku…. kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine“. Tko je uopće Milorad Pupovac da ocijenjuje s pozicije vodećeg velikosrbina u Hrvatskoj karakter proslave „Oluje“. Još je gora stvar da se njegovim izjavama daje veliki prostor u vodećim medijima koji sinkrono sudjeluju u najnovijoj velikosrpskoj propagandnoj kampanji. Pupovčevim provokativnim izjavama pridružuje se još jedan velikosrbin Rade Šerbeđija, također jedan od onih koji sišu sredstva iz Državnog proračuna njegovim ekskluzivnim fesivalom na Brijunima. On je u posljednjem broju „Nacionala“ optužio da se u Hrvatskoj kroz Hasanbegovića promoviraju nacističke ideje, što je naravno notorna laž izrečena iz ustiju umjetnika koji je svojim djelovanjem na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku stao iza fašističke politike Slobodana Miloševića. I kao šlag na tortu u ovoj kampanji bivši predsjednik Republike Ivo Josipović dao je u intervju beogradskom pročetničkom dnevniku „Kurir“ u kojemu se i dalje zalaže za popustljivost prema istočnom susjedu, kakvu je provodio zajedno s bivšim srbijanskim predsjedniko Borisom Tadićem.

Ne treba imati iluzija o tome da će sadašnja propagandna velikosrpsaka ofenziva stati. Štoviše može se očekivati njezina eskalacija, jer je očito da je to samo dio nove agresivne politike Beograda u kojemu su bivše komuniste na čelu sa Slobodanom Miloševićem zamijenili deklarirani četnici Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, zaduženi za provedbu Memoranduma 2 SANU kako bi se sa Srbije otklonila odgovornost proizašla iz svih ratova koja je ona povela na prostoru bivše Jugoslavije. Valja imati u vidu da će ta kampanja imati odraza i na predizbornu kampanju koja će se idućih mjesec i po dana voditi u Hrvatskoj, pa u tome, budući da je politika Zorana Milanovića na liniji s Ivom Josipovićem, novi predsjednik HDZ-a mora pokazati državničku ne samo mudrost nego i odlučnost, ne dozvoljavajući Srbiji da svojom antihrvatskom kampanjom ugrožava stabilnost u ovom dijelu Europe. T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. banković
  #1 banković 21 kolovoza, 2016, 03:22

  KOLEKTIVNA SCHIZIPHRENA PARANOIA
  Prije sto godina svijet je gorio u paklenoj vatri srbijanske granmzivosti. Oni su počinili Sarajevski atentat i prouzročili svo zlo svijeta u zadnjih sto godina. I još nisu shvatili onu pametnu uzrečicu Bosanca: Sve se plaća, sve se vraća. Umjesto da se vrate u svoju zemlju, u svoju kuću i u svoju kožu pa se pozabave teškim problemima, oni siju mržnju protiv Hrvata koji su u Domovinskom ratu obrambenom strategijom privukli simpatije cijelog svijeta. Strah od neizvjesnosti u budućnosti kod Srba dolazi od nepostojanja skupnog pamćenja: oni postoje čoporativno poput krda divljih svinja i napadaju samo nejače pozivajući jake ovoga svijeta da im u tome pomognu. Teško bi bilo shvatiti tu kolektivnu amneziju u kojoj ih trese schizopgrena paranoja da nas Isusova vjera nije poučila da je SOTONA lažov i ubojica – naopak čovjek.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. egzeget
  #2 egzeget 19 kolovoza, 2016, 06:25

  Po članovima 6 do 8 “Dušanova zakonika”, una području Pravoslavne vjere koju je predvodio Patrijarh kojeg je imenvaop ‘car Dušan’, propisana je obveza uništenja katoličanstva progonima, mučenjima, sakaćenjima i ubijanjem pripadnika katoličke vjere, iako su svi Nemanjići, do Stefana Dušana bili – katolici istočnog obreda kojima je papa poslao insignije za krunjenje za kralja Raške – Stefana Prvovjenčanog. To je ustvari bila izudaja vjere otaca i prakticiranje satanizma te nove religije po ‘Dušanovu zakoniku’.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. basinac
  #3 basinac 10 kolovoza, 2016, 20:55

  Da li je Pupovac lagao kad je govorio o pokrstavanju 11 000 srpske djece u Hrvatskoj po katolickom obredu ili su to tadasnji mediji krivo interpretirali njegovu izjavu ??????

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. bracko
  #4 bracko 10 kolovoza, 2016, 19:17

  Puno se toga moglo i moze, ali busije u svim porama hrvatske drzavne vlasti su zauzeli oni kojima odgovara bas to : urusavanje hrvatske drzave i opstojnosti. Cast ministru Kovacu , ali svi ostali su zatajili na celu sa predsjednicom, koja tako naivno nasjeda na srbo-cetnicke trikove i potpisuje sa njima nesto bez ikakvih objasnjenja hrvatskom narodu, a da za dan iza toga Hrvatska bude popljuvana uzduz i poprijeko od strane tih istih i svih srbijanskih medija. Do kada cemo imati ovakve politicare – amatere kojima je najvaznije da postupaju po uputama iz Brisla, Londona i Wasingtona, a ne gledaju koji su interesi od vitalne vaznosti za hrvatsku drzavu i naciju! Pa dosta je tog vrludanja “gusaka” u magli, a sto je ponizavajuce jest od koga se dozvolimo ponizavati ? Od srpske cetnicke klatezi koja na vlasti i koja je rehabilitirala cetnistvo Draze Mihajlovica i Nedica. Eto sa tima i takvima “potpisujemo” nemuste dogovore, istog trena popljuvane i ne treba se stoga cuditi Pupovcu na njegovim cetnickim performansama!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. FRANO
  #5 FRANO 9 kolovoza, 2016, 16:32

  POŠTOVANI KRSNIK,ODI U GUZICU GDJE TI JE SADA PRAVO MJESTO.SRAMOTA ME ČUTI A KAMOLI PROČITATI DA SE ,KRSNIK ,NOVINAR ,SA 40 GODINA ISKUSTVA NISI NAUČIO MISLITI.
  PA KAD PROČITAH OVAJ NASLOV, DA PUPVCA SE MOŽE OPTUŽITI JER SE RUGA HRVATSKOJ,ONADA ZAISTA JE TEBI NE VIŠE MJESTO U GUZICI ,NEGO U ROPOTARNICI LJUDSKE SRAMOTE ,JE POKAZUJEŠ SVIJET KOJA SE GNIJEZDI NA STUPNJU ČULNE IZVJESNOSTI A NJEN RAZUM, SPREMAN NOGAMA GAZITI KORIJE HUMANOSTI. ODI KRSNIK NA KAVU ILI KOD MENE NA VJERNAUK.SRAM ME !!!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 19 kolovoza, 2016, 13:28

   KRSNIK RADI SVOJ POSAO, A FRANO SE ČUDI ŠTO NIJE BIO U GUZICI. PA FRANO BI MU TREBAO OBJASNII KAKO SE MUDRIJAŠ OSJEĆA U GUZICI JER FRANE JE TAMO PROVEO CIJELI ŽIVOT KAO PANTLJICARA PA TAKO NAUČIO ZAĐTO GOVNAR SMRDI KRSNIK, PO FRANI, NE ZNA DA SE U GUZICI NAJVIŠE ŠTETE NAPRAVI ONOME TKO TE SVOJIM TIJELOM HRANI A TI GA, POPUT FRANE, JEBEŠ I JEDEŠ.

   Odgovorite na ovaj komentar
 6. hrvatska do drine
  #6 hrvatska do drine 9 kolovoza, 2016, 14:35

  četnici bi napali da imaju muda ali boje se civilizirane nove traktorijade.pupovca četnika svakako represivni aparat mora uhapsit i osudit na makar 10 godina robije i to skupa sa njegovon slavicon

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Jura
  #7 Jura 9 kolovoza, 2016, 08:24

  Svaka rič na mostu.Bravo Krsnik.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. ive
  #8 ive 9 kolovoza, 2016, 07:19

  četnicima kako u srbiji tako i u hrvatskoj treba hebati mamu po knjizi kamasutra

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code