BESPRAVNA GRADNJA U ISTRI ODNIJELA PET FLOTA RAFALEA

BESPRAVNA GRADNJA U ISTRI ODNIJELA PET FLOTA RAFALEA

13. prosinca, 2021.

 

 Bespravni graditelji su dobro stojeći sloj, neki su vrlo bogati, a vrlo su rijetki iz redova siromašnih. U kolopletu korupcije, kriminala i politike – u uredima, ali i na bogatim večerama, kolaju plave i bijele koverte. Zbog toga vlast godinama ignoriranjem brani divlju gradnju i eskalaciju devastacije netaknutih, zaštićenih prostora, mora i otoka. Nema nikakvih zakonskih sankcija. U Istri i Hrvatskoj su razoreni parkovi prirode, obala i šume. Skoro svi (u Istri su to uglavnom Slovenci, ali i naši) bespravni graditelji iznajmljuju svoje objekte

Tekst: Građanska incijativa Premanture

Prijave Građanske inicijative Premanture; općinske, županijske i državne strukture godinama su spremane u ladice. Konačno je Ured pučke pravobraniteljice zatražio odgovore od Državnog inspektorata. Izvršeni su uvidi inspektora sa zaključkom da u parku prirode Kamenjaku i u zaštićenom području općine Medulina ima oko 300 bespravnih objekata. Uglavnom, krenulo je – krajem studenog odvijala se vrlo dobra diskusija o bespravnoj gradnji u Hrvatskom saboru.

Na svjetlo dana izašlo je pitanje: “Hoćemo li zbog korupcije u državnoj i lokalnoj upravi i dalje tolerirati bespravnu gradnju i izgubiti daljnjih 500 milijarda kuna?” To je pet puta skuplje nego naša nova flota Rafalea!

Dobro stojeći soj

Glas istre objektivno je obavještavao javnost i činilo se da se ovoj ekološkoj i kriminalnoj pošasti zatvaraju vrata.

Ali!!!

Nekoliko riječi istarskog župana Miletića sa sastanka s načelnikom Općine Medulin Ivanom Kircem bile su potvrda da će borba s kriminalnim lobijem bespravnih graditelja biti teška. Zbog crnog kapitala kojeg decenijama dijeli među sobom, političko-kriminalni lobi pokušava zaustaviti napad na divlju gradnju. Sustav je poznat; želi se dobiti na vremenu, odgađati, umrtviti aferu “500 milijarda” i uvesti je u mirne vode nečinjenja ničega protiv bespravne gradnje. Izjava Miletića da protiv bespravne gradnje treba “još snažnije, zajedničko djelovanje” (nakon tri decenije nikakvog djelovanja), išla je u tom pravcu. Nije spomenuta silna materijalna šteta, ni šteta turizmu jednoj od kapitalnih značajki našeg gospodarstva. Nije rečeno da je razlog tomu korupcija, jer bez korupcije bespravna gradnja ne može egzistirati.

Bespravni graditelji su dobro stojeći sloj, neki su vrlo bogati, a vrlo su rijetki iz redova siromašnih. U kolopletu korupcije, kriminala i politike – u uredima, ali i na bogatim večerama, kolaju plave i bijele koverte. Zbog toga vlast godinama ignoriranjem brani divlju gradnju i eskalaciju devastacije netaknutih, zaštićenih prostora, mora i otoka. Nema nikakvih zakonskih sankcija. U Istri i Hrvatskoj su razoreni parkovi prirode, obala i šume. Skoro svi (u Istri su to uglavnom Slovenci, ali i naši) bespravni graditelji iznajmljuju svoje objekte. Neplaćanje doprinosa, PDV-a, neplaćanje davanja od stotina tisuća bespravnih noćenja stranih i domaćih turista, utaje poreza i dr. – odnijelo nam je stotine milijarda kuna.

Uzdrmani političko-kriminalni lobi panično traži put kako zaustaviti ovaj iznenadni prodor u svijet bespravne gradnje, njihovog isplativog businessa. Počelo je telefonskim pozivima po shemi; “pustimo to sada, ima vremena, sredit ćemo to do daljnjega i slično.” Na lokalni nivo gurnuta je laž da bespravna gradnja nije kazneno djelo. Priču, da je kazneno djelo samo gradnja na pomorskom dobru, prihvatili su s oduševljenjem naivni poslušnici lokalne vlasti – bez provjere zakona. Bilo bi lijepo da za prekršajno (a ne za kazneno!) djelo, divlji graditelj plati kaznu od par tisuća kuna i nastavi iznajmljivati svoju vikendicu uz more.

KAZNENA DJELA PROTIV OKOLIŠA

KAZNENI ZAKON

(NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21)

                                            Članak 212.

Tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nadamo se da će vrlo brzo, jer su dokazi pred nama, barem jedan protupravni graditelj biti uhićen i osuđen po gore citiranom Kaznenom zakonu Republike Hrvatske. Tim činom protupravna gradnja bi naglo stala u cijeloj Hrvatskoj, a golemi broj “divljih” neprijavljenih turista preselili bi se iz bespravnih objekata u hotele i legalne kampove. Samo u jednoj godini zarada u turizmu bila bi veća za par milijarda kuna.

Tražimo provođenje zakona i potpunu transparentnost javnim, redovnim izviješćima; o broju bespravnih objekata, o broju plaćenih i zatvorskih kazna, o uklonjenim bespravnim objektima i o nelegalno legaliziranim bespravnim objektima.

Nadamo se da će Vlada, Hrvatski sabor i Pravosuđe zaustaviti svaki pokušaj kriminalnog backgrounda u zaustavljanju rješenja afere “500 milijarda” na općinskom, županijskom i državnom nivou.

Nadamo se korjenitom rješenju bespravne gradnje. NE! kao do sada po uzrečici, “vrijeme liječi sve rane”. NE! desetljećima dugim istraživanjem. NE! zaključcima kako nema dokaza. Dokazi o bespravnoj gradnji su tu, pred nama, nagrđuju okoliš, čine štete i sramota su svima nama. Ne mogu se skriti, iako bi to mnogi željeli.

Dosta čekanja

Građanske inicijative, Udruge za zaštitu prirode i Eko grupe pokušat će uključiti i Udruge branitelja u obranu Hrvatske. Golemi dio nas dragovoljaca i branitelja nije želio ovakav kaos u svojoj Domovini. Nama je dosta čekanja!

Nadamo se da neće morati, i za borbu protiv divlje gradnje u zaštićenoj prirodi, u pomoć doći Europski sud?!

Premantura, prosinca 2021. T       

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code