PRVI USTAŠKI LOGOR NE ZANIMA NIKOGA

PRVI USTAŠKI LOGOR NE ZANIMA NIKOGA

5. svibnja, 2020.

 

E, da bi prikrili laži o ovom logoru, kroz koji je navodno prošlo oko 5600 ljudi, (ali ni za to nema pouzdanih dokaza), pojedinci su smislili „teoriju“ kako su mnogi stradali iz ovog logora, ali ne u –logoru!?

Ni na spomen ploči prigodom ulaska u logor nigdje ne piše da je tu netko ubijen, (da jeste, bila bi tu njihova imena), a lokalni političari (SDP-a) i lokalni povjesničari ovdje povremeno dovode iz škola djecu i tumače im nešto čega nije bilo. Čak i polažu vijence i pale svijeće za „sve ubijene u logoru“, koji prema nekim svjedočanstvima nije imao ni – ogradu

Napisao: Mladen Pavković

Tijekom travnja 1941. u Koprivnici je osnovan PRVI ustaški logor – Danica, koji je djelovao do 1942.

Na tom mjestu danas je Spomen područje o kojem skrbi Muzej Grada Koprivnice.

Međutim, ovih dana svi ponovno pričaju o logoru Jasenovac. Kako to da ni jednog, ni lijevog ni desnog, hrvatskog državnika, političara i politikanta, a još manje Srba, Židova i ostale, koji ne propuštaju ni jednu obljetnicu Jasenovca, ali i drugih ustaških logora, nikada nije bilo ovdje da, ako ništa drugo, a ono upozore na navodna velika ustaška zvjerstva, ubijanja i štošta drugo i u ovom prvom koncentracijskom ili bolje rečeno sabirnom logoru iz NDH?

Logor bez ograde

Unatrag pedesetak godina hrvatski (?) povjesničari su pisali kako je na mjestu ovog logora ubijeno 30 tisuća ljudi, pa su onda, kao na tržnici, neprestano smanjivali tu brojku, dok nisu došli do svega tri (3), ali ni za to nema valjanih dokaza!

Viši kustos Muzeja Grada Koprivnice i predsjednik Ogranka Matice Hrvatske (MH) prof. Dražen Ernečić u medijima često ističe da ovaj logor uopće nije bio na mjestu gdje je postavljena spomen ploča i gdje povremeno znaju „zalutati“ neki posjetitelji, već da je prava istina da je logor bio tamo gdje je već godinama nekakva radionica Podravke.

Još ga nitko nije demantirao, a i njegove kolege povjesničari prelaze preko toga, kao – „to nije važno“!

E, da bi prikrili laži o ovom logoru, kroz koji je navodno prošlo oko 5600 ljudi, (ali ni za to nema pouzdanih dokaza), pojedinci su smislili „teoriju“ kako su mnogi stradali iz ovog logora, ali ne u –logoru!?

Ni na spomen ploči prigodom ulaska u logor nigdje ne piše da je tu netko ubijen, (da jeste, bila bi tu njihova imena), a lokalni političari (SDP-a) i lokalni povjesničari ovdje povremeno dovode iz škola djecu i tumače im nešto čega nije bilo. Čak i polažu vijence i pale svijeće za „sve ubijene u logoru“, koji prema nekim svjedočanstvima nije imao ni – ogradu!

Na ovom prostoru nekada je stajala i željeznička lokomotiva koja je navodno vozila zatvorenike od koprivničke željezničke postaje do logora, ali početkom devedesetih prošlog stoljeća prebačena je u Zagreb, na Glavni kolodvor. Tko je to učinio i zašto još do danas nije jasno. Ali, neka istraživanja su pokazala da to uopće nije ta lokomotiva, što je još jedna u nizu laži oko ovog logora, za koji je istina jedino to da je postojao i da su u njemu bili logoraši.

Sve ostalo je rekla-kazala.

Partizan s puškom

Čudi nas stoga da predsjednik države (prije predsjednik Vlade RH) nikada nije došao u ovoj logor, iako su u Koprivnici gotovo čitavo vrijeme na čelu „crveni“, odnosno SDP-ovci.

Bojimo se da Milanović dođe i vidi „lažnu“ ploču da bi rekao da je „treba maknuti i negdje baciti“!

Nu, tu nikada nisu došli ni Pupovac, Mesić, Habulin, Goldstein, Pusić i njima slični, iako čitave godine obilaze šume u kojima su bili logori ili u kojima su nekakvi partizansko-komunistički spomenici.

Zašto, zašto, zašto?

A da sve bude još smiješnije u ovaj logor koprivnička vlast je početkom 90-tih godina iz centra grada dopremila veliku partizansku skulpturu „Izvidnica“ (1955.), autora ak. kipara Ivana Sabolića, pa ispada da partizan s puškom i dalje čuva i pazi ovo još uvijek neistraženo područje! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code