PROSTOR NASELJEN 50 TISUĆA GODINA PRIJE KRISTA

PROSTOR NASELJEN 50 TISUĆA GODINA PRIJE KRISTA

6. lipnja, 2015.

2. Naslovnica knjige Privlaka 2

Povjest Privlake na 700 stranica u nakladništvu “300 godina Za dar”

Napisao: Ivan Raos

Privlaka 2 zapravo je petnaesta knjiga povjesnica ovog veličajnog hrvatskog književnika koja je nastavak dosadašnjeg njegovog brižnog i zanovjetnog opisivanja tog područja uvelike i s njegovim osobnim spoznajama i izvidima bitnima za mjesta okolice Zadra i čitave Zadarske županije.

Nedavno smo izvjestili čitatelje o objavljivanju prvog sveska knjige Privlaka 1 iz serijala Kroz Ravne kotare i Bukovicu autora Tomislava Marijana Bilosnića, iako od tad nije prošlo niti mjesec dana, međutim evo izišla je i druga (nastavak) knjiga o Privlaci naslovljena Privlaka 2 objavljena kao i prva u nakladništvu Udruge 3000 godina Za dar.

Bilosnić je do sad objavio u tri različite biblioteke svoja povjesna istraživanja (Povjesnice, Troja, mit i zbilja, Kroz Ravne kotare i Bukovicu), koje je satkao u više od trideset monografskih knjiga ili putopisnih povjesnica, koje su zaista privlačile ne samo hrvatske čitatelje, kako u tuzemstvu, tako i inozemstvu. Među svekolikoj tuzemnoj čitalačkoj javnosti poglavito su se isticali stručni hrvatski kulturski znatiželjnici koji bi u svojim radovima i osvrtima pa i u knjigama kritički javno izražavali svoju oveću znatiželju i zanimanje za Bilosnićevim povjesnicama, baš kao Hrvatska Dijaspora i razasute iseljeničke hrvatske zajednice u mnogim državama svijeta, čak i inozemni čitatelji, bilo u obližnjim pa i u najvećim državama svijeta.

Pet ranohrvatskih crkvi

Bilosnić više od pola stoljeća putešestijajućići Privlakom tijekom svog života opazio mnogo logičkih spoznaja i detalja koje u ove dvije knjige s posebnim svojim izričajem iznosi na vidjelo, autorski primjetno i raspoznajno obradio je zanimljivu i vrlo bogatu i vrjednu privlačku baštinu kulture, zalazeći u nju s više razina naročito i kroz Zoranićevu pripovijest o prijetvoru Prislavke i Sokolara. Koja počima od prvog u povijesti poznatog zabilježenog imena Privlake, potom govori o prostoru naseljavanom pedeset tisuća godina prije Krista, paleolitskih stanovnika privlačkoga zlatnog nalaza kojeg bi kulturski bilo moguće povezati s nalazima Troje, antičkog doba bogatog s vilama rusticama, privlačkog križa iz 6. stoljeća, seobe naroda i pojave Hrvata, susreta s kršćanstvom, pet ranohrvatskih crkava, srednjovjekovlja hrvatskih vladara, banova, kraljeva i kneževa s posjedima u Privlaci, mletačke okupacije, turskih najezda, francuskog i austrijskog posvajanja, pa sve do modernoga doba, i ovodobnih današnjih dana, uz to obrađujući glagoljicu, školstvo, svećenstvo, poljoprivredu, ribarstvo, sabunjarstvo, vinarstvo, kulturu, etnografiju, običaje, graditeljstvo, turizam, stanovništvo, autohtone obitelji, leksikografiju, toponimiju, kao i druge pojave života i interese privlačkoga čovjeka, Bilosnić sve to u svojim povjesnicama zauvijek otkida od zaborava. Bilosnić pristupa pažnjom putopisca koji otkriva s više razina slojevito sve slojeve života tijekom duge povijesti Privlake koju je blizina mitskog Nina duga stoljeća držala u sjeni.

Malo poznate povijesne činjenice

Dok knjiga Privlaka 1 sadrži tekstove koji su prikaz povijesti ovog mjesta počevši od 50.000 godina prije Krista do izgradnje Crkve sv. Marije u Privlaci 1715. godine. Knjiga Privlaka 2 sastavljena je od tekstova u kojima se fokusira onaj dio privlačke povijesti koji datira od doba austrijske vladavine do današnjih dana ovodobne Hrvatske. Tekstovi koji su oznanjeni u knjizi Privlaka 1 i Privlaka 2 prethodno su bili objelodanjeni i objavljeni u serijalu „Kroz Ravne kotare i Bukovicu“ u Zadarskom listu.

Sve u svemu pojavljivanje ovih dragocjenih knjiga o Privlaci veliki je Bilosnićev prinos popularizaciji Privlake, podrška i povjernje njezinim stanovnicima i žiteljima čitavog zadarskog područja, ali i vrjedan doprinos povijesti, kulturi, i hrvatskoj turističkoj kulturi.

Riječ je uopće o prvoj takvoj knjizi koja kroz autorske povjesnice, povijesne reportaže i medaljone obrađuje mnogima do sad nepoznatu povijest mjesta Privlaka. Povjesnice o Privlaci vrlo je pregledno novoobjavljeno (dojmljivo) djelo u kojima vrsni književnik znalački izražava s argumentima svoje spoznaje o Privlaci i širem zadarskom području kao jednom djela Hrvatske, uvelike su bitne za hrvatsku kulturu, pismenost i povjesnicu, a koje njezinog autora Tomislava Marijana Bilosnića pokazljivo potvrđuju književnim velikanom hrvatske ovodobnice i, kojima sam sebe zasluženo nanovo uvjerljivo dokazuje kao ugledniji, dinamičniji i ozbiljeniji hrvatski književnik, slikar i novinar koji je vještim autorskim umjećem na više od 700 stranica oznanio mnoge do sad malo poznate povijesne činjenice o ovomu mjestu smještenom u rajskomu zavičaju nedaleko od Zadra, što sve potkrjepljuje ilustrirano biranim fotografijama, zemljovidima i arhivskom građom.T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code