KORUGA: INTENZIVNA FIRŠTOVA ISPITIVANJA ZVUČNOSTI ZAGREBAČKOG KVARTETA

KORUGA: INTENZIVNA FIRŠTOVA ISPITIVANJA ZVUČNOSTI ZAGREBAČKOG KVARTETA

5. lipnja, 2024.

 

Piše: Igor Koruga

Završni koncert Zagrebačkog kvarteta u Velikoj dvorani Novinarskog doma održao se u subotu 1. lipnja 2024. godine, od 20 sati, pred poluispunjenom dvoranom poklonika žanra i pretplatnika kojima iz godine u godinu stidljivo raste broj. Bio je to njihov šesti koncert na kojemu su se u dva djela tumačile tri skladbe, po običaju jedna domaćeg autora, jednostavačni Festivo Nenada Firšta (1964), te dvije povijesne, četverostavačni Gudački kvartet u G-duru, op. 18, br. 2, Ludwiga van Beethovena (1770-1827) i također četverostavačni Prvi gudački kvartet u e-molu, Iz moga života, Beřdicha Smetane (1824-1884).

Istaknuto violončelo

Napisano za Gudački kvartet Sebastian i praizvedeno na Osorskim glazbenim večerima 2020. godine, Firštovo je energično i intenzivno djelo obilovalo harmonijskim materijalom, i to u smislu nenadanih i raznovrsnih suzvučja, širenja i skupljanja harmonijskog sadržaja, ponekad do pojedinačnosti i/li do unisonosti, no sve sa svrhom ispitivanja zvučnosti četveroglasnog gudačkog ansambla. Upravo takva skladba bila je optimalna priprema za Beethovenov rani kvartet u G-duru, većim dijelom u Haydnovom stilu. Kvartet koji je vjerojatno bio treći zapisan, započeo je s dvije iznenađujuće jednostavne teme prvoga stavka (Allegro), šarmantno provedene, preoblikovane i na koncu rastavljene u njegovom fascinantnom razvojnom dijelu. Materijal se gradio i raspadao, a u nekoliko točaka moglo se i impresivnije istaknuti violončelo (Martina Jordana) koje je, nakon nekoliko šaljivih odlomaka, s velikim pozivom trebalo najaviti okupljanje razvedenog trija gudača. Bajkovita ideja o istraživački nastrojenim glazbenicima nastavila se i u sljedećem, lirskom i intimnom stavku (Adagio cantabile) u kojem se radilo o dojmu vjenčanja, ili pak neke druge svečane ceremonije. Tijek je bio pomalo neobuzdan, ali dobrodušan i zabavan, u oštrom kontrastu linearno postavljenih glazbenih ideja, sve do posljednjeg glasa i poznate lirske teme, opet u violončelu. Scherzo (Allegro) je donio buru i emocije, dok je finale (Allegro molto, quasi presto) otvorio samo jedan glas, naravno violončela, s opetovanim pozivom svima na glazbeno imitiranje, preskakanje i jurnjavu do završnog akorda.

Dolazak Martina Krpana

Nakon Beethovena, uslijedio je još jedan skladatelj čiji je život obilježio gubitak sluha. Njegova oba kvarteta bila su napisana u stanju potpune gluhoće, dakle nakon 1874. godine, kada je podnio ostavku s mjesta umjetničkog ravnatelja Kraljevskog pokrajinskog češkog teatra u Pragu. U svom prvom, Z mého života, doista je dirljivo opisao taj strahotni prekid sa čujnim svijetom. Za vrijeme njegova tumačenja čak nije bilo bitno poznavati detaljnu strukturu djela, baziranu na elementima pripovijedanja. Jer, moglo se zbilja samo prepustiti jednostavnom ozračju, umnogome obilježenom Schubertovom tradicijom, odjecima u harmoniji, odnosno statičnom i zamišljenom glazbom otvaranja i snažnim ispadima u nastavku prvoga stavka (Allegro vivo appassionato), gdje je bio čujan i Smetanin osobni glas. Češki je skladatelj kasnije koristio i učestalu praksu glazbe devetnaestog stoljeća, povezanu sa snažnim, dramatičnim prizvucima, transformacijama i sastavljanjima tema od ranije, propadanjima, prigušenim raspoloženjima i gubitničkim raspoloženjima. Naposlijetku se više nije imalo što za reći, ili komentirati, osim ponešto o Zagrebačkom kvartetu, ansamblu koji je nakon dolaska violinista i umjetničkog voditelja Martina Krpana nesumnjivo stvorio novi zvuk, prožet jasnoćom pojedinačnih dionica, njihovih prožimanja i mimoilaženja, što je svakako pohvalno. Međutim, tu vrijedi iznijeti i jednu nadu vezanu uz budućnost kvarteta i njegovu veću usredotočenost na homogeni zvuk, kakve god kvalitete u početku, koji je u svome nastanku obilježio sve vrhunske domaće i strane četveročlane ansamble. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code