KORUGA: ZBOR HRT-a JE NAŠA NAJBOLJA VOKALNA SKUPINA

KORUGA: ZBOR HRT-a JE NAŠA NAJBOLJA VOKALNA SKUPINA

18. rujna, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

Piše: Igor Koruga

Život nije lak, čak niti nama Zagrepčanima. Zanos o predstojećoj socijalnoj, gospodarskoj, moralnoj i kulturnoj izgradnji, koju već desetljećima poslušno uvozimo sa Zapada, naizgled nudi nepregledne mogućnosti ljudima željnim novih odgovornosti. Europski novac samo što nije tu, međutim, pitanje je hoće li nam on donijeti novi osjećaj slobode, sreće, ili će stvoriti još jedan oblik dogmatizma. Pitanje je, samo, što nam je uopće važno? Da mogu, dodijelio bih našoj zemlji neizmjerne bespovratne novce, otvorio bih, ekskluzivno, samo za nas, bespuća globalizacijskih tržišta, nesuvisle profite i odmore izvan Sunčevog sustava. Pripitomio bih posljednju divlju životinju, kako nas ne bi uznemiravala, ostaklio bih nacionalne parkove i oranice, klimatizirao bih gradove i klorirao more. Ljudi bi se, tada napokon, u posvemašnjoj dokolici i bezbrižnosti, u potpunosti otuđili jedni od drugih. Slijedili bi potom nezamislivi razdori i sve ono što očajan i isprazan čovjek može učiniti (a suvisao niti zamisliti), isključivo iz straha, neznanja i nesigurnosti. Ubrzo bi se, silom i dalje, nakon što bi svaki upit izgubio smisao, shrvani čovjek našao na pragu novog početka, to jest, na mjestu nedaleko Noine arke koja, onomad, zapravo nije iskrcala polazište zdravog i poštenog društva. U biti, od Knjige Postanka do danas nije se ništa promijenilo. Iskustvo istine moguće je i dalje spoznati jedino poniranjem u sebe samoga, odnosno kretanjem u dubinu i visinu, umjesto u širinu.

U suglasju s duhovnim zvucima

S pogledom uprtim u visine, mnogi su od nas i ovoga tjedna za svoj mir i napredak odabrali posjet zagrebačkoj crkvi sv. Blaža, usred Prilaza Gjure Deželića (64), kako bi prisustvovali prvom ovosezonskom nastupu Zbora HRT-a u okviru poznatog ciklusa Sfumato, u utorak 15. rujna 2020, od 20 sati. U suglasju s naslovom zbivanja – s duhovnim zvucima, bojama i oblicima, naša nas je najbolja vokalna skupina pod ravnanjem šefa dirigenta Tomislava Fačinija (1975) uspješno upoznala sa sadržajem svog novog albuma Nebo i zemlja, nedavno snimljenog u jordanovačkoj crkvi Bezgriješnog Srca Marijinog, u HRT-ovoj produkciji. Predmet interesa, ovoga je puta bio opus skladatelja Tomasa Cecchinija (1580?-1644), Veronežanina koji je kao poslanik Svete Stolice putovao istočnom obalom Jadrana obnašajući dužnost kapelnika u crkvama Splita i Hvara. Osim HRT-ovih pjevača, nastup je osvježio i instrumentalni sastav Concerto dei venti u kojem su spretno muzicirali Robert Alexander Schlegl, barokni altist i tenor trombonist, Martin Bolterauer, kornetist, cornetto muto, Juan Gonzalez Martinez, tenor i barokni tenor trombonist te Cameron Drayton, barokni bas trombonist. U ulozi, pak, prvih profesionalnih pjevača koji su se, prema suvremenom svjedoku Vincenzu Giustinianiju, pojavljivali kao važne figure od 1570. godine, primjerno su se dokazale sopranistice Monika Cerovčec i Anabela Barić, altistica Martina Borse, jednako kao i tenori Siniša Galović i Hugo Paulsson Stove (1993) te bas bariton Krešimir Stražanac (1983).

Pr(a)ve kontrapunktske studije

Rane raritetne duhovne monodije, uz besprijekorne glasove i instrumentalnu pratnju, lijepo su se slušateljima nametnule kao pr(a)ve kontrapunktske studije unutar kojih je svaka uzastopna fraza bila popraćena glazbenim motivom, prvotno tekstu podređenim, a drugotno i neovisno funkcionalnim. Koncertni izbor skladbi bio je obogaćen za tri čisto instrumentalna djela: Sonate a 6, Giovannija Battiste Buonamente (1595-1642), Canzon terza, Giovannija Gabrielija (1554/1557-1612), i Sonatom La Serafina, Pietra Lappija (1575?-1630), koja su poslužila kao impozantno akordične međuigre na tragu prvih kontrapunktskih primjera osmišljenih u poznijoj fazi sve trojice skladatelja. Do kraja nastupa odnjegovani je autentični zvuk cjelokupnog ansambla dostojno uveličao premijeru uvijek kvalitetnog ciklusa Sfumato, pričinivši svojim slijedom iznimnu ugodu meni te brojnoj publici željnoj vrhunskih glazbenih užitaka, osobnog mira i (crkvene) tišine. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

<