PROJEKTANT OBNOVE GROBLJA HRVATSKIH VOJNIKA JE IVICA PAUKOVIĆ

PROJEKTANT OBNOVE GROBLJA HRVATSKIH VOJNIKA JE IVICA PAUKOVIĆ

16. prosinca, 2021.

 

 

Članovi Hrvatskog žrtvoslovnoga društva, potom političkih zatvorenika, “Hrvatskoga domobrana, obrednoga zdruga Jazovka, Žrtve za Hrvatsku iz Osijeka, te udruge bh Hrvata iz Zagreba, minuloga tjedna su se na prosvjednom skupu okupili na zagrebačkom Mirogoju, uz parcelu posljednjega počivališta hrvatskih vojnika. Bio je to Međunarodni dan ljudskih prava – 10. prosinca, koji su članovi domoljubnih udruga iskoristili za podsjećanje na nehuman osvetnički postupak partizanske protuhrvatske zločinačke vlasti davne 1946. godine. Naredbodavci toga divljačkoga čina preoravanja viešgrobišta bili su prvi Titov udbaš Aleksandar Ranković i ministar unutarnjih poslova NR Hrvatske, Vicko Krstulović. Najzaslužniji za pokretanje obnove Groblja hrvatskih vojnika – domobrana i ustaša, dakako – predsjednik “Hrvatskoga domobrana”, Osijek, Marko Krznarić, priopćio je da je u mirogojskim arhivima pronađen dokument s imenima poginulih i umrlih branitelja NDH pokopanih na Mirogoju i nacrt grobišta. Krznarić je nazočne upoznao s dosadašnjim pripremama izrade projekta, usprkos protivljenjima samozvanaca tipa Franje Habulina i Hrvoja Klasića, koji piše slavopojke za “državnika” i rođaka Miku Špiljaka, rušitelja spomenika banu Josipu Jelačiću u Zagrebu. Javnosti je poznato da je saborski odbor za ratne veterane čelnika Josipa Đakića dosad podupro plan obnove groblja hrvatskih vojnika koje mladac iz 1946. Habulin naziva kvislinzima.

Svojim istupom stotine nazočnih ohrabrio je i pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, podsjetivši da se pod sadašnjim travnjakom nalaze zemni ostaci naših hrvatskih ljudi koji su predugo, punih osam desetljeća, nepravedno bili zaboravljeni. Projektant groblja je Ivica Pauković.

Dodajmo da su prosvjednom skupu, uz molitve za vojnike kršćane i one islamske vjeroispovijesti, sudjelovali i članovi Ogranka “Hrvatskoga domobrana” Sisak, pripadnik Druge gardijske brigade “Grom” i zarobljenik srpskoga logora Manjače, Mijo Malović, sisačke ratne Vukovarke Mara Jozić i Jasna Keser, te Ive Šostera i Josip Mijadžiković. Članove oganizacijskoga odbora za obnovu Groblja hrvatskih vojnika Zagreb, oni su obavijestili kako je u Sisku prije devet godina uređeno spomen-groblje 700 njemačkih vojnika iz Drugoga svjetskog rata, te o petogodišnjem obilježavanju 119 stratišta i grobišta žrtava Titova zločinačkoga komunističkog režima u Sisačko-moslavačkoj županiji. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code