PRIJE 32 GODINE BILE SU ZOI U SARAJEVU

PRIJE 32 GODINE BILE SU ZOI U SARAJEVU

10. veljače, 2016.

olimpijada

Lijepo je bilo u Sarajevu tog 8. februara 1984. godine, tvrde Sarajlije, ali i mnogobrojni svjetski putnici koji su imali sreću naći se tada u glavnom gradu BiH, na dan kada je naš grad otvorio vrata cijelom svijetu.
Sve do ovog dana, Sarajevo su u svijetu poznavali kao grad u kojem je započeo Prvi svjetski rat, ali tačno prije 32 godine, ovaj grad je počeo pisati ljepšu istoriju.
Sanda Dubravčić ponosno je upalila olimpijski plamen na stadionu Koševo, tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Mika Špiljak je izgovorio: Proglašavam da su XIV. Zimske olimpijske igre u Sarajevu otvorene!.
Sarajevo je od tog trena počelo živjeti svoj olimpijski san.
Sjećate li se Sarajeva 1984. godine? Zima bez snijega, Olimpijada koja dolazi i sve oči svijeta uprte u glavni grad Bosne i Hercegovine.
Igre su otvorene baš na današnji dan prije 32 godinu.
A onda je dva dana pred paljenje olimpijskoga plamena pao snijeg koji je na noge digao sve: radnike i vojsku, sportaše i građane. Padalo je toliko da su neki treninzi morali biti odgođeni.
Sarajlije su spontano izašle na ulice s lopatama i očistile grad, a onaj koji je Kirku Douglasu ćevape naplatio sto dolara umalo je linčovan.
Nostalgično se prisjećamo dana kada je sve u Sarajevu bilo u znaku Olimpijade: hrana, piće, ambalaže, poštanske marke… T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. PETAR
    #1 PETAR 14 veljače, 2016, 19:20

    Da,da…to su bila vremena kada je carovala kultura, finoća, spontanost, druželjubivost…., a danas? Bilo kako bilo – bravo Sarajevo! Za sve smo si sami krivi ….i neka nam je !

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code