PREHRANA RUSKIH VOJNIKA U UKRAJINI

PREHRANA RUSKIH VOJNIKA U UKRAJINI

21. ožujka, 2022.

 

 

Pored glavna tri obroka u dnevno sljedovanje ulaze dva pakiranja paštete, jetrena i svinjska, posuda sa slaninom težine 100 grama i pakiranje sira. Tu je i posuda s „ikrom iz povrća“, ruskim tradicionalnim specijalitetom sličnim našem satarašu, težine 100 grama. Ruska vojska poklanja posebnu pažnju slasticama, pa se u dnevnom sljedovanju nalaze kaša od jabuka težine 100 grama, pakovanje džema od jabuka

Tekst: Igor Damjanović/ www.alo.rs

Ruska vojska koja je garantirala sigurnost naše novinarske grupe, osigurala  nam je i dva dnevna sljedovanja hrane vojnika na frontu.

Pored mene u grupi se nalazila druželjubiva TV ekipa iz Mongolije i tri talijanska novinara, uključujući i njihovog ratnog superstara Gianmatea Mikalesina, dopisnika dnevnog lista „Giornale“, koji se i svakodnevno uključivao u program državne televizije Rai 1. Savjeti kolege koji je direktno pratio sva veća ratna dešavanja, počev od sovjetsko-avganistanskog rata 80-ih godina, bili su zaista dragocjeni. Kolega Mikalesina bio je prisutan na frontu naših balkanskih ratova 90-ih. Sam je rođen u Trstu i od mladosti se družio sa Srbima, a simpatije prema našem narodu i kuhinji ne skriva.

Deklaracija sastava hrane

Dnevno sljedovanje ruskog vojnika upakirano je u kutiju, bruto mase 2,1 kilogram i uredno složeno. Nama je pripala varijanta 1, koja sadrži 4.500 kalorija. Na kutiji je striktno naznačeno da nije za prodaju, kao i da je proizvodi „voentorg“. Rok trajanja paketa hrane ruske vojske iznosi 22 mjeseca, a naša sljedovanja spakirana su u listopadu 2021. i traju do 24. kolovoza 2023.

U paketu se nalaze tri obroka neto mase 250 grama, upakirana su u aluminijskim posudama. U jednoj se nalazio goveđi narezak, u drugom grašak sa teletinom, a u trećem piletina s povrćem. Na svakom kontejneru napisana je detaljna deklaracija sastava hrane koja se u njemu nalazi, uključujući i energetsku vrijednost. Za zagrijavanje kontejnera predviđeni su posebni potpaljivači vatre, poput kod nas popularnih hepo-kocaka i specijalne nepromočive šibice.

Tri glavna obroka

Pored glavna tri obroka u dnevno sljedovanje ulaze dva pakiranja paštete, jetrena i svinjska, posuda sa slaninom težine 100 grama i pakiranje sira. Tu je i posuda s „ikrom iz povrća“, ruskim tradicionalnim specijalitetom sličnim našem satarašu, težine 100 grama. Ruska vojska poklanja posebnu pažnju slasticama, pa se u dnevnom sljedovanju nalaze kaša od jabuka težine 100 grama, pakovanje džema od jabuka, dva pakovanja po 50 grama keksa i dva pakovanja slanih krekera iste težine. Posebno je ukusna tamna čokolada, a u paketu se nalazi i vrećica sa 10 žvakaćih guma i tri vrećice šećera težine po 20 grama.

Bez obzira što sam težak preko 100 kilograma, dnevno sljedovanje ruskog vojnika na frontu nisam uspeo da pojedem ni za dva dana. Poseban utisak su na mene ostavila tri dnevna obroka koji po ukusu i higijenskom standardu ne zaostaju za hranom koja se služi u avionima. Taonije, avio-kompanije sve više prelaze na loukost model poslovanja, pa umjesto obroka u osnovnu cijenu karte nude samo vodu.

Kvalitetom, obimom i načinom pakovanja dobivenog dnevnog sljedovanja zaista sam iznenađen i slobodno mogu reći da hrana za ruskog vojnika na frontu ne zaostaje za njihovim naoružanjem, koje je u mnogim segmentima bez premca u svijetu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code