PREDSJEDNICE GDJE JE LENTA?

PREDSJEDNICE GDJE JE LENTA?

10. kolovoza, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

Voljeli bi čuti – gdje je spremila, odnosno gdje čuva lentu predsjednika Republike? Lentu nam je u jednoj kutiji pokazala prigodom inauguracije, a vjerno ju je nosio jedino dr. Franjo Tuđman, do 1999. godine. Predsjednik države je inače u svečanim prigodama mora nositi po zakonu, a osobito za Dan pobjede, predaje priznanja i akreditiranje diplomatskih i konzularnih predstavnika…

Napisao: Mladen Pavković

Dok se ratni zločinci, poput Šešelja, slobodno šeću Srbijom, sve „ratne strjelice“ nakon obilježavanja VRO Oluja u Kninu uperenu su protiv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pljuju je svi: s lijeva i desna, a čak su neki napisali da bi trebala nešto pojesti, pa da može bolje piti, ni malo ne poštujući funkciju koju obnaša. Takve gadosti koje se o njoj šire i u hrvatskim medijima nije dobio ni srbijanski predsjednik, koji ih je itekako zaslužio.
Međutim, dok se mnogi bave njezinim „alkoholizmom“, nas bi prije svega zanimalo: što je s njezinim prijedlog o ustanovljenju odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koji bi bio dodjeljivan hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva?
O tome se relativno brzo prestalo govoriti, pa se bojimo da ovaj prijedlog ne padne u zaborav, odnosno vrlo smo znatiželjni tko će prvi dobiti ovo visoko odličje?

Predsjednička lenta

Inače, Hrvatima je „puna kapa“ odličja. Naime, predsjednici RH Tuđman, Mesić i Josipović podijelili su oko 750.000 odlikovanja, medalja i priznanja! Najviše ih je dakako podijelio prvi hrvatski predsjednik, koji je i sam primio najviše državnih odlikovanja, u jednom danu, 1995., dobio ih je devet te sve četiri medalje.
Nu, na ovim prostorima nitko po tome nije dostigao Josipa Broza Tita. Taj je primio 104 strana i dvadeset domaćih odlikovanja (vjerojatno neka i za Bleiburg, Hudu Jamu ili pak za Goli otok).
Od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović voljeli bi čuti – gdje je spremila, odnosno gdje čuva lentu predsjednika Republike? Lentu nam je u jednoj kutiji pokazala prigodom inauguracije, a vjerno ju je nosio jedino dr. Franjo Tuđman, do 1999. godine. Predsjednik države je inače u svečanim prigodama mora nositi po zakonu, a osobito za Dan pobjede, predaje priznanja i akreditiranje diplomatskih i konzularnih predstavnika…
Kad su žalosni predsjednici države bili Mesić i Josipović oni je nisu ni pokazali, njih ni po tome zakon nije zanimao.

Pobjednička čast

A lenta se sastoji od trobojnice, ukrašene zlatnim obrubom. Na sredini ima grb, s lijeve strane ukrašen zlatnim grančicama hrasta, a s desne zlatnim grančicama masline. Jedan kraj lente s drugim spaja se kopčom, a ona na sebi ima pleter i grb predsjednika države.
Lenta je znak predsjedničke časti!
Neke stvari, a poglavito obećanja se ne smiju zaboravljati, a još manje marginalizirati.
Stoga, draga predsjednice, pokažite nam lentu, ali i odlikovanje u čast prvog hrvatskog predsjednika!
Vrijeme je! T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. 4c.
  #1 4c. 30 kolovoza, 2019, 09:52

  Pavkoviću,zar ne vidiš da Predsednica piše dotorat sa deyom iz vladičina-hana,i ne zna se što će biti s lentom(Tuđmanica) kad deyo zasedne na pamtovčak/prdovnjak,,,

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. pale
  #2 pale 16 kolovoza, 2019, 07:51

  Nu, jebala te lenta glupi pavkoviću.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 13 kolovoza, 2019, 09:34

  vučić traži od nje da reklamira opanke,a ne lentu, znate, režanje puponja i vukonja mora se izvršiti, to se kažnjava crvenim kartonom ako se ne izvrši, tko će reć NE? “bre”oni su “ljudeskare”! U Crkvi se tresu Reverende kad mrki vuko zareži,posli njihova režanja i vijanja od beograda do vatikana i od vatikana do kaptola svukud su dobro došli, ma, i zločinac tito tim je putima šetao i sa marom priman i darivan bio, pa mi se sve čini da je ateista biti puno bolje nego vjernik, a kamoli sveto živit, jer družbe jova i jovana određuju svetost , ako koga triba popljuvati neistinama , ruglu izvrgnuti i iz Crkve išćerati znadu oni odlunjati i u svrbiju i dovući “paroke” koji će to odraditi ,e zato oni trče u beograd da bi Mrtve, Svete i žive obatalili, a ne da bi ih svetim proglasili ,a arhivu ne otvaraju, jer svoje prljave stražnjice time štite i tako sve redom od1945 do danas,a odrekli se nisu ni “marxova kapitala” ,znači po njima i budućnost nam je “Ružičasta”,dalekovidni ka i bravar!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. žrdina
  #4 žrdina 11 kolovoza, 2019, 11:14

  Nalentala se

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Magdalena
  #5 Magdalena 11 kolovoza, 2019, 06:16

  Ne može lentu svatko nositi.

  Odgovorite na ovaj komentar

<