PREDSJEDNICA TREBA RASPUSTITI KOMISIJU ZA POMILOVANJA

PREDSJEDNICA TREBA RASPUSTITI KOMISIJU ZA POMILOVANJA

6. veljače, 2016.

6d1607dd8485050513a2abc7024df81d_700x550
Ukoliko predsjednica ne razriješi članove Komisije za pomilovanja, koji su se jednako kompromitirali kao i Vladimir Šeks, onda na sebe u cijelosti preuzima političku odgovornost za sva kršenja regularnosti rada Komisije za pomilovanja. Time ujedno dovodi u pitanje vlastiti kredibilitet i povjerenje koje su joj građani poklonili pri izboru za Predsjednicu RH

Napisala: Vesna Balenović, predsjednica udruge “Zviždač”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 3. veljače je donijela Odluku o razrješenju Vladimira Šeksa dužnosti posebnog savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za ustavno-pravna pitanja, nakon što je ovaj javno priznao da je zagovarao i vršio utjecaj na članove Komisije za pomilovanja pri rješavanju zamolbe Vanje Goldbergera, osuđenog i zatvorenog zbog zlouporabe droge i neovlaštenog držanja vatrenog oružja.
Podsjetimo, da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana u vrijeme pojačanih napora cijelog društva u borbi protiv kriminala pomilovala 25 osoba, među kojima i osuđenike za gospodarski kriminal, falsificiranje, ubojstva, teške krađe, razbojništvo, proizvodnju i dilanje droge, napad na službene osobe, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, te za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Unatoč nevjerici i razočaranju mnogih građana, da je to učinila predsjednica kojoj su upravo oni na izborima dali svoj glas, moramo konstatirati da je to njeno Ustavno pravo, zbog čega će na slijedećim izborima biti možda kažnjena ili nagrađena.

Principijelan potez predsjednice?

Na tu odluku predsjednice, uslijedile su brojne reakcije. Jedna od reakcija bila je i ona prvog potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka, koji je ustvrdio da je razrješenje Vladimira Šeksa principijelan potez predsjednice. Ta tvrdnja, međutim nije točna. Da je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović željela biti i ostati principijelna, kad je jučer razriješila dužnosti posebnog savjetnika za ustavno-pravna pitanja Vladimira Šeksa, morala je ujedno u istom trenutku razriješiti i sve članove Komisije za pomilovanja.
Javno priznanje Vladimira Šeksa da je utjecao na članove Komisije za pomilovanje da se njegovom negdašnjem savjetniku Vanji Goldbergeru oprosti osam mjeseci zatvora, podjednak je krimen kao i članovima Komisije za pomilovanja. Kao što Šeks ili bilo tko treći nije smio utjecati na rad i odluke članova Komisije za pomilovanja, tako ti isti članovi Komisije nisu smjeli dopustiti da na njihovo odlučivanje, na bilo koji način utječe Šeks ili bilo koja treća osoba. Svoje odluke članovi Komisije za pomilovanja moraju donositi samostalno i bez utjecaja sa strane. Članovi komisije za pomilovanje tako nisu postupili, pa su doveli u pitanje vjerodostojnost i nepristranost svojih odluka.
Šeksovu ostavku je predsjednica Republike prihvatila i trenutno ga razriješila dužnosti, no članovi Komisije ostavke nisu podnijeli, niti je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatrala da ih trebaju dati.
Raspuštanje Komisije za pomilovanja ne bi bio presedan
U našoj političkoj praksi raspuštanje Komisije za pomilovanja ne bi bio presedan. Podsjećamo da je svojevremeno Stjepan Mesić, kako bi sačuvao osobni ugled, raspustio Komisiju za pomilovanja nakon što je u javnost procurila vijest da je pomilovanje dobio vozač Josipa Boljkovca koji je upravo predsjedao tom Komisijom. Vozač je inače bio osuđivan zbog niza razbojstava i oružanih pljački, a posebno pamtimo pljačku kombija koji je prenosio 1,24 milijuna kuna prometa Ininih benzinskih crpki. 
Ukoliko još danas predsjednica ne razriješi članove Komisije za pomilovanja, koji su se jednako kompromitirali kao i Vladimir Šeks, onda na sebe u cijelosti preuzima političku odgovornost za sva kršenja regularnosti rada Komisije za pomilovanja. Time ujedno dovodi u pitanje vlastiti kredibilitet i povjerenje koje su joj građani poklonili pri izboru za Predsjednicu RH.

Trgovanje utjecajem

Na svečanoj ceremoniji inauguracije u nedjelju,15. veljače 2015. godine na Markovom trgu pred članovima Ustavnog suda, uzvanicima i građanima Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je svojom čašću da će dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno i da će se kao hrvatski državni poglavar držati Ustava i zakona. Nažalost, odluka o pomilovanju koja je politički upitna, temelji se na kaznenom djelu, pa moralna odgovornost i ostavka, koje je ponudio Šeks i koje se nisu sjetili ponuditi niti članovi Komisije za pomilovanja, niti Predsjednica u ovom slučaju neće biti dovoljne.- smatra Vesna Balenović.
Naime, Kazneni zakon (NN br. 125 od 17.11.2011.) čl.295, Trgovanje utjecajem kaže, „Tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“
U ovom slučaju Kazneni zakon po članku 295, Trgovanje utjecajem kršili su posebni savjetnik za ustavno-pravna pitanja Vladimir Šeks, članovi Komisije za pomilovanja i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je posve samostalno donijela i potpisala pomilovanja temeljena na Trgovanju utjecajem, kao što je to prethodno opisano u članku 295. Kaznenog zakona.

Sličan slučaj u Vukovaru

Podsjećam, na sličan slučaj iz 2013. godine, kada je USKOK bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu teretio za slično kazneno djelo, da je nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskoga Gradskog vijeća, u nakani da SDP-u osigura većinu, HDZ-ovoj vijećnici Mariji Budimir ponudio mjesto članice Nadzornog odbora Borova, te dužnost predsjednice Gradskog povjerenstva za europske integracije uz naknadu, ne bi li postala vijećnica SDP-a u Gradskome vijeću, ali ona je snimila taj razgovor. Na teret mu se stavljalo i da je HDZ-ovu vijećniku Radivoju Đuriću ponudio za suprugu posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a za sina mjesto direktora Hrvatskog radija Vukovar. Bivši gradonačelnik Vukovara, Željko Sabo zbog počinjenog kaznenog djela proveo je u zatvoru nešto manje od osam mjeseci, na koliko je pravomoćno bio osuđen, i još osam mjeseci uvjetne kazne, koju je služio sa slobode.

Koliko je vremena potrebno DORH-u da reagira?

Preostaje nam vidjeti, koliko vremena je potrebno DORH-u da reagira po službenoj dužnosti protiv počinitelja navedenog kaznenog djela s Pantovčaka ili će ih u svemu preduhitriti i licu pravde privesti kakva privatna kaznena prijava?
S obzirom na utvrđenu neregularnost pri donošenju pomilovanja, ne isključujemo mogućnost da je bilo i drugih neregularnosti, kao na primjer ishođenje pomilovanja u zamjenu za značajna novčana sredstva. No, te i druge sumnje prepustit ćemo istražnim organima na utvrđivanje.T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 7 veljače, 2016, 19:00

  Je li Seks izveo performans ???

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 6 veljače, 2016, 16:32

  MEDJUNARODNI PROBLEM

  Vladimir Seks je, zasticen imunitetom sabornika, sjedeci na raznim stolicama dosta toga spetljao i zamutio. Buduci da ga trazi sudstvo jedne strane drzave i da se iz ove muljaze u koju je uvukao i Gospodji Predsjednicu ne moze izvuci tapsanjem po ramenu, cini se da bi ovaj nekadasnji osjecki Javnituzitelj mogao dospjeti na sud s vise optuznica i u vrlo zapetljanim kontradikcijama…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code