PREDAVANJE I MISA ZA ĐURU BRODARCA U SISKU

PREDAVANJE I MISA ZA ĐURU BRODARCA U SISKU

12. srpnja, 2016.

Predavanje „Uloga generala Đure Brodarca u ustrojavanju i vođenju obrane Siska i Banovine 1990. i 1991. godine“ održano je u ponedjeljak 11. srpnja u dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu dr. sc. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Predavanju je uz brojne Siščane nazočila i obitelj Brodarac, te sisački biskup Vlado Košić i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji su na početku pozdravili okupljene i prisjetili se uspomena na generala Brodarca.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 10. srpnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, o petoj godišnjici smrti, misu zadušnicu za pokojnog generala Đuru Brodarca. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača.

Misi je uz obitelj pokojnika prisustvovao i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general Josip Štimac, predsjednica županijske Skupštine Sisačko-moslavačke županije i izaslanica župana Ivanka Roksandić, izaslanik HNS-a Zorislav Srebrić, te predstavnici braniteljskih udruga.

Na početku homilije biskup je pozvao sve okupljene da u svoje molitve uključe pokojnog generala Brodarca „moleći mu od Boga vječni život i oproštenje grijeha, zahvalni što je on vodio obranu ovoga grada kad mu je bilo najteže te izvojevao zajedno s hrvatskim braniteljima slobodu naše Domovine…“

Biskup je rekao i kako je pokojnik vidio i sažalio se nad nevoljom svoga naroda. „Vidio je da su naši hrvatski ljudi bili napadnuti, da im je oduzeta imovina i da su bili protjerani iz svojih kuća, sela i gradova, te da su mnogi bili ubijeni, mnogi ranjeni a mnogi polumrtvi, poput ovog jadnika u Isusovoj priči. I što je učinio? Nije otišao kao hramski svećenik i levita u prispodobi, nego se smilovao i stavio na raspolaganje svome narodu ono što je imao, svoj život, svoje znanje, svoje umijeće i organizirao je obranu. Tako je stekao velik ugled, autoritet i poštovanje naroda. Kada su neki bježali, kad su se sklanjali daleko od opasnosti, on je ostao i dapače izložio svoj život da bi spasio Domovinu. Političari koji nisu zastupali interes niti predstavljali svoju Domovinu prihvatili su lažne optužbe protiv njega i dali ga, nakon oslobođenja Domovine, kao zadnjeg kriminalca uhapsiti i optužiti za tzv. ratne zločine, a onda kad je umro, priredili su mu sprovod s najvišim državnim počastima. Koja ironija i koja prijetvornost! No, narod nisu političari koji se često mijenjaju kao kameleoni, narod osjeća tko se bori za njega i tko je vrijedan poštovanja i tko se žrtvovao za njegovo dobro. Zato ga naš narod poštuje i cijeni“, ustvrdio je sisački biskup.

Na kraju je biskup rekao kako promatrajući generalov život i svi mi imamo što naučiti. „Na žalost, umro je kao progonjen optuženik, bez poštovanja države koju je stvarao i za koju se žrtvovao. U tome je primjer i za sve nas jer na zemlji često ne smijemo očekivati nikakvu hvalu ni nagradu, jer ako ju ne očekujemo od ljudi, primit ćemo ju od Boga, kaže sam Gospodin“, zaključio je. (SV) T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO
    #1 FRANO 13 srpnja, 2016, 17:56

    VELIKA SRAMOTA,ONA DUHOVNA,SVIH ONIH KOJI SE SJEĆAJU OVOG ANTROPIDNOG ZLOČINCA NA OVAKAV NAČIN A KOJI JE TREBAO ZAVRŠITI NA BANDERI,OBJEŠEN, ZA MINIMALNI UZOR LJUDSKOJ PRAVDI, DA PODSJETI LJUDSKA BIĆA NA MINIMUM SUOSJEĆANAJ PREME PRAVDI KOJU JE OVAJ DRIPAC ,OVAJ ,ALTAJSKO-DINARSKA SPODBA KRŠILA ONAKO KRIŽARSKO-STEPNČEVSKI, PA UMJESTO DA MU SE ORGANIZIRA MISA ,A MISA JE SIMBOL ,UVJEK PRISUTNOG KRVOLOČNO-KOLJAČKOG DUHA I NAUMA HOLOKAUSTSKLOG STRUČNJAKA ,STEPINCA,TREBAO SE POJAVITI OGLAS ,URBI ET ORBI, DA JE OVA ZLOČINAC UMRO NEKAŽNJENO ,DAKLE PRIRODNOM SMRĆU UMJESTM SMRĆU KAO KAZNOM NARODNOG SUDA.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code