POVIJEST STAROG HRVATSKOG POZDRAVA

POVIJEST STAROG HRVATSKOG POZDRAVA

6. rujna, 2017.

 

A što znači – „ustaša“? To je također stara hrvatska riječ kojom se označuju ljudi, koji su u davnoj, manje davnoj ili nedavnoj prošlosti u s t a l i protiv nasilja. Tako su, primjerice, bili ustaše: u IX. stoljeću Ljudevit Posavski, u X. Grgur Ninski, u XVII. Petar Zrinski i Franjo K. Frankopan, u XIX. Huseinbeg Gradaščević „Zmaj od Bosne“ i Eugen Kvaternik, u XX. stoljeću Ante Pavelić i njegove pristaše

Napisao: Mladen Pavković

Nakon što je Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović izjavila da je „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav neki su to odmah osporili! Međutim, istina je da je taj pozdrav u prvoj emigraciji i u početku Nezavisne države Hrvatske (NDH) bio „Za dom spremni“. On nije izveden iz fašističkog pozdrava „Pronti!“, već iz povelje kralja Petra Krešimira IV. iz godine 1069. u kojoj stoji „spremna srca“ i pisma bana Petra grofa Zrinskog iz 1670., u kojem veli „spremni čekamo“. (Demokratski međunarodni skautski pokret upotrebljava također pozdrav „Budi spreman!“). Godine 1942. službeno je dodano „Za Poglavnika i dom spremni“.

Za poglavnika i dom spremni

Ustaški pokret i Ustaška vojnica dijelom su preuzeli rimski pozdrav (!) uzdignutom desnicom, koji su od 1932.-1941,. upotrebljavali svi nacionalisti u Europi nasuprot komunističko-boljševičkom pozdravu stisnute šake. Sam Ante Pavelić je jednom izjavio da u NDH im je rimski pozdrav nametnula ulica i da ga onda nisu mogli skinuti zbog Nijemaca i Talijana!

A kako je nastao naziv „antifašist“? Taj su naziv skovali Staljin i njegova okolina, da bi se pod njime krili komunisti koji su djelovali izvan Sovjetskog Saveza. Zbog jezovitih masovnih zločina , što su ih počinili pobornici diktature proletarijata u Sovjetskom Savezu počevši od 1917., i izvan njega (Madžarska 1919., Španjolska 1936.-1939. ) imena komunist, boljševik i marksist bila su toliko ozloglašena, da demokratski svijet ni u času, kad je bio najteže pritisnut od sila Osovine, nije htio ni prihvatio kao svoje saveznike ljude, koji su ispovijedali komunističku ideologiju . „Antifašisti“ su naprotiv za demokrate bili prihvatljivi. Nu, kako se pokazalo, vuci su i u janjećoj koži ostali krvoločni, jer „antifašist“ nije drugo nego – komunist!

A što znači – „ustaša“? To je također stara hrvatska riječ kojom se označuju ljudi, koji su u davnoj, manje davnoj ili nedavnoj prošlosti u s t a l i protiv nasilja. Tako su, primjerice, bili ustaše: u IX. stoljeću Ljudevit Posavski, u X. Grgur Ninski, u XVII. Petar Zrinski i Franjo K. Frankopan, u XIX. Huseinbeg Gradaščević „Zmaj od Bosne“ i Eugen Kvaternik, u XX. stoljeću Ante Pavelić i njegove pristaše.

Spomenimo još riječ „četnici“. Riječ je o oružanoj snazi velikosrpskog imperijalizma. Odlikuju se od pamtivijeka nečovještvom prema nesrpskom stanovništvu hrvatskih krajeva. U razdoblju od 1941.-1945. poklali su i poubijali na najzvjerskiji način nebrojene tisuće Hrvata i Hrvatica i djece svih dobi. Ponovno su došli do izražaja u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

U vrijeme komunizma, ali nažalost još i danas, velikosrpska i jugokomunistička propaganda nekim je nazivima, koji se često upotrebljavaju, namjerno iskrivila izvorno značenje, pa je prijeko potrebno često ih razjasniti s ciljem da budu svakom razumljivi. Vjerujemo da će to razjašnjenje biti poglavito korisno za mlađe čitatelje, koji izraze, o kojima je riječ, gotovo isključivo poznaju u značenju, koje su im pridavali i pridaju donedavni totalitarni vlastodršci Hrvatske, ali i drugi. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. mujo
  #1 mujo 12 rujna, 2017, 13:21

  svaka cast na cemu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. mujo
  #2 mujo 12 rujna, 2017, 13:20

  svaka cast na cemu

  mujo

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Velebit
  #3 Velebit 7 rujna, 2017, 07:41

  Eto vidimo daje Gospodin Hasnbegovic otisa u partizane.Njemu smeta pozdrav Za Dom SPREMNI ode Huso preko Romanije .

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Velebit 1
  #4 Velebit 1 7 rujna, 2017, 01:28

  Ko nevoli Hrvatsku Povjest ima putnicu i neka ide u susjedne zemlje neka tamo slavi svoje antifasiste.Za Dom SPREMNI

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. ante
  #5 ante 6 rujna, 2017, 20:07

  Svaka čast!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code