POSTOJE LI ODGOVORNI ZA BRODOGRADILIŠTA I GDJE SU NESTALI NOVCI?

POSTOJE LI ODGOVORNI ZA BRODOGRADILIŠTA I GDJE SU NESTALI NOVCI?

23. ožujka, 2019.

 

 

Dosad je „utrpano“ na milijarde eura, pa su u svemu tome plaće radnicima gotovo najniža stavka. Međutim, netko hoće da i dalje rade, „amaterski“, bez naknade. Kako, zašto? Pitanje svih pitanja glasi: zbog čega još do danas nitko nije odgovarao za propast hrvatskih brodogradilišta, zašto nitko nije ni pritvoren (osim pojedinih radnika koji su protestirali) ili još bolje- gdje su novci?

Svaki dan čitamo i gledamo kako se optužuje, maltretira i zatvara pojedine gospodarstvenike i za daleko manje navodne kriminalne radnje, a ovdje kao da je u tom pogledu sve stalo

Napisao: Mladen Pavković

Kakva je ovo država? U Koprivnici je lani Carinski ured zapečatio vrata Cvjetnog studija Kala, odnosno cvjećarnice na 15 dana, zbog poreznog prekršaja, i to navodno jer nije izdan račun od deset kuna!

Sve po zakonu!

Radnici Uljanika izjavljuju da su sedam mjeseci bez plaće, pa su zavarili ulaze u brodogradilište, a uz to ne dozvoljavaju članovima Uprave i drugim tzv. „administrativnim“ menagerima, koji i dalje primaju visoke plaće, dodatke na rad i mnoge druge pogodnosti, odlazak  na njihova radna mjesta.

U ovu tvrtku, baš kao i druga brodogradilišta dosad je „utrpano“ na milijarde eura, pa su u svemu tome plaće radnicima gotovo najniža stavka. Međutim, netko hoće da i dalje rade, „amaterski“, bez naknade. Kako, zašto?

Pitanje svih pitanja glasi: zbog čega još do danas nitko nije odgovarao za propast hrvatskih brodogradilišta, zašto nitko nije ni pritvoren (osim pojedinih radnika koji su protestirali) ili još bolje- gdje su novci?

Svaki dan čitamo i gledamo kako se optužuje, maltretira i zatvara pojedine gospodarstvenike i za daleko manje navodne kriminalne radnje, a ovdje kao da je u tom pogledu sve stalo.

Nestale milijarde

Zbog čega radnici moraju „zatvarati“, odnosno zavarivati ulaze u  svoju tvrtku, zbog čega to ne učine određene službe, ako ima navodnog kriminala? A ima, zar ne gospodine Jakovčiću? Pa, ako su mogli staviti ključ u bravu jednoj cvjećarnici za deset kuna, i još je dobro kazniti, kao i onu 98- godišnju staricu u Liki, koja je da preživi pekla i prodavala rakiju, što to isto ne učine  i s onima koji su u brodogradilištu tko zna na koje sve načine potrošili (pokrali) milijarde?

Gdje su krivci?

U zatvorima nisu. Kako se može u pravnoj državi kakva je naša (ili bi trebala biti) jedne strogo osuđivati zbog nekih malih, sitnih prekršaja, a drugima pronalaziti sve moguće načine da izbjegnu svaku kaznu?

Netko je kriv ili bi trebao biti što su nestale milijarde kuna i eura, prije svega hrvatskog naroda, koji se svako malo (smišljeno) putem medija zabavlja trećerazrednim aferama, dok s druge pak strane na veliko se otuđuje  i vara na sve moguće načine, a da za to, kao na primjeru brodogradilišta, nitko, ali baš nitko ne odgovara!

Ne, za to se nismo borili!

Supružnici Pevec

Ovo što se kod nas događa na pojedinim područjima pravi je cirkus. Naime, ovih su dana pravomoćno osuđeni Zdravko i Višnja Pevec. Krivi su za gospodarski kriminal, pa su Zdravka strpali (ili će to uskoro uraditi) u zatvor na dvije godine i deset mjeseci, a njegovu suprugu Višnju na kaznu od jedne godine zatvora, koja joj je  zamijenjena radom  za opće dobro. Uz to tvrtki Pevec moraju platiti 3,9 milijuna kuna te sudske troškove od 400.000.

I što je tu neobično, da ne kažemo blesavo i neshvatljivo?

Pa, prije svega to da se privatna tvrtka Pevec i dalje zove – Pevec, odnosno da je pod tim imenom  nastavila poslovanje „kao da se ništa nije dogodilo“.

Da, dobro ste primijetili. Problem je u imenu. Tvrtka nosi ime po pravomoćno osuđenoj osobi, što valjda ne postoji nigdje na svijetu.

Možete li zamisliti da neka tvrtka na Siciliji ili bilo gdje drugdje nosi ime po nekom mafijašu?

Na stranu to, jesu li supružnici Pevec, koji su i stvorili ovu kompaniju krivi ili nisu, ali oni su – osuđeni. I to za kriminal!

Sada se ljudi mogu i šaliti na njihov račun, pa govoriti da „idu recimo po „kosilicu“ kod kriminalca i lopova Peveca“!

Kakva je to propaganda za ovu tvrtku, koja je ranije dobro poslovala, a dobro posluje i danas?

Što će im ime „mafijaša“, neka se zovu, po imenu onog tko je danas na čelu Peveca!

Bilo bi pošteno, i prema kupcima, a i obitelji Pevec.  T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. GALL ANN
  #1 GALL ANN 25 ožujka, 2019, 09:02

  Brza i pouzdana ponuda kredita

  Dobivanje legitimnog kredita uvijek je bio veliki problem za kupca. Pitanje kreditne sigurnosti je nešto što kupci su sve više i više brine o, kao i tražite zajam od legitimnih vjerovniku. Kamatna stopa za moj kredit iznosi 2%, a minimalni iznos koji dajem u obliku zajma je 5000, a maksimalni iznos je 5.000.000 €. Ako ste zainteresirani za financijsku pomoć bez straha, bez brige i bezbjednosti.

  Moja e-adresa je: [email protected]

  Dobar prijem i čekanje za čitanje

  srdačno

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Čija je Pula i tko je od koga želi oteti
  #2 Čija je Pula i tko je od koga želi oteti 25 ožujka, 2019, 07:46

  Jamili su drugovi i sada šute i uživaju u ukradenom od države.Nerazumijem parolu NEDAMO ULJANIK i NEDAMO PULU. Pa tko im to želi otet PUlu i od koga i čija je sada Pula.Da nije možda svetosavaca, podikojeg đetića i muslića i drugova antifašista…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Žrdina
  #3 Žrdina 24 ožujka, 2019, 10:04

  Tko je isključio mikrofon na trgu taj isključuje i brodogradnju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 23 ožujka, 2019, 08:07

  Tko je jamio? Gdje si generale Rojs?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code