IDS JE ORGANIZIRAN KAO MAFIJA

IDS JE ORGANIZIRAN KAO MAFIJA

17. ožujka, 2013.

1363196267m195 

 

Popodne u Rovinju

Piše: Saša Radović

Sjedim na terasi rovinjskog kafića s prijateljem Igorom, bivšim članom IDS-a. Igor upire prstom u daleki, zeleni krajolik Škvačota, zemljišta zbog kojeg je ministar Veljko Ostojić dao ostavku.

–  Bio si tamo? – pita.

–  Da – odgovaram kratko.

–  Što kažu ljudi?

–  Veljko je donio novac i platio zemlju. U kešu – odgovaram.

Na stol stiže pivo. Sunčano je popodne. Šutimo.

 

NOVI MINISTAR NASTAVLJA POSAO

Unuk, sin, otac; generacijski i hijerarhijski slijed u rodovskim zajednicama često nalazimo i u političkim grupacijama. Igor kaže da je Istarska demokratska stranka (IDS) – mreža rodbinskih (zermani) i interesnih veza. Vodeća stranka u Istri pretvorila je zeleni poluotok u zatvoreni centar kriminalnog zbivanja i u stjecište crnog kapitala. Istarska hobotnica svoje je krakove splela s hrvatskim ali i s inozemnim klanovima. 

Novi ministar turizma, Darko Lorencin nastavlja posao bivšeg ministra Veljka Ostojića, vjernog podanika najvećeg istarskog političara i župana Ivana Jakovčića (po redoslijedu; unuk, sin, otac). Čitajući imena, prva asocijacija nije politička, iako bi bilo logično da jest. Najprije pomislimo na korupciju, nepotizam i na istarski izum „urbanističkog kriminala“ – pa tek onda na politiku. Imena elite primarno se vežu za afere – pa tek nakon toga na njihove političke funkcije.

Zašto je to tako, zašto tako ne razmišljamo o njemačkim, švedskim, belgijskim političarima? Odgovor ćemo naći nakon kratke elaboracije spomenutog istarskog trolista!

Najmlađi i najneiskusniji Darko, penjao se po hijerarhiji IDS-a i došao do direktora IDA-e (Istarska razvojna agencija). Ta agencija odobrava novac iz pomoći EU obiteljskim gospodarstvima za razvijanje poslova. Lako je pretpostaviti kako je i kome direktor Lorencin odobravao „pomoć“! Iako je IDA više puta bila predmet prijava i istraga, ništa “sumnjivoga” nije pronađeno….

Vozeći stalno rubom i izvan granica dozvoljenog, Darko Lorencin i kao novi ministar krši zakon o sprječavanju sukoba interesa. Upravljačke udjele u obiteljskoj tvrtki Lorencin d.o.o. prepisao je na suprugu dok je bio pomoćnik ministra gospodarstva. U demokratskom ustroju ne bi mogao biti ministar.

DORH, (ODO ili USKOK) svojim nedjelovanjem, Darka Lorencina usmjerio je k nepoštenom i nekorektnom radu!

Veljko Ostojić sljedeći u hijerarhijskom slijedu dublje je u „poslu“ nego Lorencin. Otvorena je nova afera „Rovinjska rivijera“ (RR) zbog koje je ministar Veljko Ostojić dao ostavku. Njegova naivna obrana „da nije on kupio teren nego njegova šogorica i supruga“, te da on nije kriv, dezavuira ga i intelektualno. Za neupućene treba reći da su vlasnici 11,5 hektara neizgrađene obale Rovinjske rivijere tražili promjenu namjene zemljišta – ali su odbijeni. Zbog toga oni prodaju jeftino tih 11,5 hektara Ostojićima. Veljko Ostojić svojim vezama ili korupcijom, zemljište pretvara u građevinsko. Slijedi 30 puta skuplja prodaja (za 25 milijuna kuna). Ostojići su „zaradili“ 24 milijuna kuna. Kristalno jasno!

Ni u kupnji, ni u prodaji nema nikakvog nezakonitog djela! Ali!!! Nema nikakve – ali baš nikakve sumnje – da je Veljko Ostojić po uhodanom istarskom modelu „urbanističkog zločina“ utjecajem ili korupcijom isforsirao promjenu namjene zemljišta i tako podigao cijenu terena 30 puta. Nema nikakve sumnje ni da je institucija mijenjala urbanističke parametre zbog pogodovanja Veljku Ostojiću. Umjesto intaktne obale krajolik će pokriti betonski apartmani. Pri tomu nije bio primaran opći interes, zaštita istarske obale ili racionalno programiran prostor – nego kriminalno bogaćenje privatnih osoba.

U pravnoj državi Veljka Ostojića (i njegovu šogoricu i suprugu) procesuirali bi, kaznili, te oduzeli 24 milijuna kuna. Odgovornu osobu Županijskog zavoda za prostorno planiranje, bivšeg pročelnika Bruna Nefata – također bi procesuirali i kaznili.

DORH, (ODO ili USKOK) svojim nedjelovanjem Veljka Ostojića usmjerio je ka nepoštenim i kaznenim djelima!

 

SVE NJIH ODGAJAO JAKOVČIĆ

I treće; kapitalni subjekt u svim istarskim kriminalnim aferama je Ivan Jakovčić. Odgajao je i Veljka i Darka. Veljka je uputio na IDS-ov proizvod, „urbanistički zločin“ promjene namjena koji je članovima mreže donio stotine milijuna crnog kapitala. Po nedavnoj izjavi bivšeg potpredsjednika IDS-a Damira Kajina – bilo je barem stotinu takvih urbanističkih promjena namjena. Shema je uvijek ista; kupi jeftino pustopoljinu, pretvori je u građevinsko područje i skupo prodaj! Sam Jakovčić direktni je ili posredni sudionik svih tih afera, pa nije čudno da može otplaćivati kredite nekoliko puta većih od svoje županske plaće. Samo u aferi „Dajla“ (prenamjena šume u golf terene) zavrtjelo se oko 500 milijuna. 

„Unuka“, Darka Lorencina podučio je „vožnji na rubu i preko ruba dozvoljenog“.

DORH, (ODO ili USKOK) svojim nedjelovanjem Ivana Jakovčića usmjerio je ka nepoštenim i kaznenim djelima!

Istra je Hrvatska, Hrvatska je Istra – isti model kriminalnog ponašanja elite. Najveći problem je u korumpiranom pravosuđu! DORH godinama nedjelovanjem i selektivnim djelovanjem podstiče, kriminal i korupciju u Hrvatskoj. Evidentne dokaze i javne obznane očiglednog kriminala, na primjer jednog Jakovčića ili stotina bogatih kriminalaca – DORH, ODO ili USKOK ne vidi i ne čuje. Na priglupi i manjkavi odgovor istarskog župana na javnoj TV da kredit od nekoliko desetaka tisuća mjesečno otplaćuje svojom plaćom – svaki mentalno zdrav građanin nasmijat će se. No, djelatnici DORH-a ne gledaju TV.

Ispijamo pivo.

–  Kažeš da su svi povezani – nastavljam razgovor.

–  IDS je mreža, organizirana po uzoru na talijansku mafiju – odgovara Igor i nastavlja. – Poštuje se kodeks; hijerarhija, omerta, zakon šutnje i pomoć članovima. Kršenje kodeksa znači progon, gubitak posla i zatvorena vrata u cijeloj Istri. Zakon je u drugom planu, primaran je osobni interes.

–  Lorencin je nova generacija, novi ministar turizma. Valjda nije i on u mreži? – pitam.

–  Svi su u vezi. Darko je počeo s grupom zvanom „tri politička klona“; Boris Miletić, Oriano Otočan i Darko Lorencin. Kupio je teren i kuću u blizini Jakovčićevog sela Sv. Juraj i postao direktor IDA-e.

–  To ne znači da je umiješan… – kažem.

–  Bilo je prijava, istragu o IDA-i vodio je bivši načelnik gospodarskog kriminala Emir Lojić, ma su ga maknuli na novo radno mjesto u Tvornicu duhana Rovinj. 

Šutim, Igor nastavlja.

–  Sve je to Kamora, Koza nostra!  Kasnije je došao Robert Zenzerović na mjesto načelnika gospodarskog kriminaliteta, brat Bernarda Zenzerovića voditelja ureda Gradonačelnika Borisa Miletića, Lorencinovog prijatelja. Bernard je sada u u kabinetu bivšeg ministra Veljka Ostojića. Veljko je kupio teren od Nadana Vidoševića u Pješčanoj uvali kraj Pule. Vidoševiću je šuma izgorila pa su je pretvorili u gradilišta. To su sredili Dean Ivošević i Nadanov zamjenik, Šime Vidulin. A, bivša supruga Zenzerovića tajnica je u uredu Gradonačelnika Vodnjana, Klaudija Vitasovića. Bivša tajnica glavnog managera TDR-a Ante Vlahovića sadašnja je predsjednica Istarske gospodarske komore, Jasna Majetić Jaklin, ranije zaposlenica SUZUP-a u Puli.

–  Uh, previše imena. Ne uspijevam pratiti – prekidam njegov monolog.

–  To je samo mali dio mreže. U Istri ima oko 2000 ljudi vjernih don Ivanu Jakovčiću koji se rotiraju na vrhu državnih i lokalni institucija – odgovara on.

–  Gdje je Darko Lorencin u toj priči? – pitam.

–  Darko Lorencin, bio je pomoćnik ministra Čačića i direktor Agencije za konkurentnost i investicije. Čačić u Puli ima tajnu vilu. Darko je unutra. Kažem ti, sve je to mreža. Iznad svih je don Nino!

Rastajemo se. Polako koračam kamenom obalom prema parkingu. Neki kažu da je demokracija najbolji sistem, ali našao sam i definiciju da je demokracija drugi naziv za kleptokraciju! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code