POSLJEDNJI KONCERT UOČI OBNOVE HGZ-a

POSLJEDNJI KONCERT UOČI OBNOVE HGZ-a

14. listopada, 2021.

Ovoga četvrtka i petka, 14. i 15. listopada 2021, zbog velikog će se interesa publike u Velikoj dvorani HGZ-a uprizoriti još dvije izvedbe predstave Miroslav Krleža o hrvatskoj književnosti. Oba dana od 20 sati bit će riječ o jednom od najvažnijih Krležinih predavanja, koje je bilo održano upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. godine, pred više od 800 uzvanika, sudeći po izvješću tadašnjeg Jutarnjeg lista. Drugo predavanje, o hrvatskoj književnosti, trebalo se zbiti 1933, no njega je zabranila tadašnja policija. Krležolog Vlaho Bogišić u tekst je ugradio i asocijacijske poveznice sa suvremenim prilikama. Krležu će interpretirati jedan od prvaka suvremenog hrvatskog glumišta Ozren Grabarić, u režiji Aide Bukvić, dok će klavirsku pratnju iznijeti pijanist Matej Meštrović.

Osim toga, posljednji će vikend, prije dvogodišnje stanke, biti u potpunosti ispunjen glazbom i plesom. Naime, već će u subotu ujutro, od 11 sati u Velikoj dvorani HGZ-a, svoj sezonski koncert održati članovi Zagrebačkog kvarteta  na kojem će se moći čuti izvedbe Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića, Gudačkog kvarteta u C-duru, op. 20, br. 2, Josepha Haydna i Prvog gudačkog kvarteta, ¨Kreutzerove sonate¨, češkog skladatelja Leoša Janáčeka. Večer na istome mjestu, od 20 sati, bit će rezervirana za vrlo popularni dvojac Hojsak&Novosel koji će pokušati na što bolji način, s atraktivnim gostima, predstaviti svoj najnoviji album Traditional Songbook u izdanju Croatia Recordsa. Koncert će biti donatorskog karaktera, a sav prihod od ulaznica bit će namijenjen za obnovu HGZ-a.

Posljednji nastup u ¨starom¨, neobnovljenom HGZ-u, održat će se u nedjelju, 17. listopada, s početkom u 20 sati, a tamo će nezavisnoj plesnoj sceni podršku pružiti PLATFORMA HR 2021, cjelogodišnji rezidencijalno-istraživački festival koji nastoji učiniti korak više prema nužnom otvaranju javnog prostora za udomljavanje umjetnika, umjetničkih organizacija i njihovih projekata, s fokusom stvaranja i osiguravanja uvjeta proizvodnju i izvedbu umjetničkih procesa. Glazbeno-scenski spektakl ¨I’m Alive¨, podržan od Ministarstva kultura RH, Grada Rijeke, Saveza udruga Molekula Rijeka, Plesnog centra K2K Rijeka i Plesnog centra TALA iz Zagreba, bit će stoga vrlo upečatljiv rastanak sa shrvanim Glazbenim zavodom kojem, na sreću, predstoji vrlo temeljita obnova časnog povijesnog ruha. Valja na koncu naglasiti i to da će za prisustvo na svim događanjima, uz epidemiološki bonton, biti nužna COVID potvrda, potvrda o oporavku od bolesti u posljednjih 6 mjeseci, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata), ili antigenski (RAT) test (ne stariji od 48 sati). T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code