POLJSKA NA PREKRETNICI

POLJSKA NA PREKRETNICI

23. listopada, 2023.

 

Izbori u Poljskoj. Nikada podjeljenija Poljska. Rezultati izbora. Poljska na prekretnici. Gledam u jednoj dokumentarnoj emisije svu ljepotu i dosege Poljske. Najveći na svijetu kip Isusa. Impresivan je.

Velika zemlja, milijuni ljudi, ali sve manje vjernika, sve manje svećeničkih zvanja. Crkva u Poljskoj zapetljala se u politiku, što se ne sviđa narodu, skupini svećenika, koji su nažalost u manjini.

Pitam meni dragu Prijateljicu, Poljakinju, intelektualku, što misli o rezultatima izbora:

„Sretan sam! Demokracija je pobijedila, a moj vođa Donald Tusk osvojio je rekordan broj glasova. Homofobna stranka, suprotstavljena emigrantima, Židovima, ljudima drugih rasa, orijentacija, duga lista… Slogan PiS-a “Poljska za Poljake”.

PiS je sve prisvojio, sve što je državno postalo vlasništvo jedne stranke, sudovi, državna televizija, obrazovanje…

Obezvrijedio nezgodna udruženja, zaklade itd. Narod im je pokazao crveni karton. Zlot je odmah ojačao, kotacije mnogih kompanija porasle. Ulagači su povratili povjerenje u Poljsku. Računaju na bolje izglede za strana ulaganja i toplije odnose s Bruxellesom . Prelijepo je!!!

Ne želim da žene umiru tijekom poroda jer je sada potpuna zabrana pobačaja, čak i ako trudnoća ugrožava život žene i bebe umiru odmah nakon rođenja.

Žao mi je zbog mojih jakih emocija.“

Poljska na prekretnici. Isus nad Poljskom.

Nikola Šimić Tonin T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code