POČELA SEZONA KOLINJA

POČELA SEZONA KOLINJA

25. studenoga, 2017.

Tov su u galdovačkom gospodarstvu završili sa po 250 kilograma „žive vage“, dok je ovogodišnja obrada mesa iza nešto ranijega klanja triju „landrasa“ i „yorkshirea““ potrajala cjelodnevno, puna tri dana. Zbilo se to u gospodarstvu umirovljenoga konobara hotela „Panonije“ Miše i supruge mu Katice Vlahinić, koja ga u svemu prati u stopu. Majka Kreše i Marija, gospođa rođena je u Šišincu, u skromnom lekeničkom Pokuplju. Mišo Vlahinić, podrijetlom iz siromašne Like, u Petrinji i Sisku je kao ugostiteljski radnik stekao punu afirmaciju, pa je svoje sposobnosti na najbolji način demonstrirao i u ratnoj odori hrvatskoga vojnika. Kao primjeran katolički vjernik laik u župi sv. Josipa Radnika, pak, dobio je posebno priznanje mons. dr. Vlade Košića, biskupa sisačkoga.

Pri „šurenju“, skidanju dlake (nije paljena kao u Lici) i brijanju triju debelih gica, te podizanju šest polovica na remu ,Vlahinićevima su pomagali rođak Vlado Perković, kum Ivan Pavlenić iz Budaševa i mlađi sin Mario. Snimljeni su uz hrpe mesa i špeka u privremenoj mesnici, dvorišnoj garaži obiteljskoga terenca „hyundaija“. (H.D.) T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 27 studenoga, 2017, 20:30

  Super oni to organizirali….Ovo je pravo domaće kad se iz gušta kolinja uhvate priučeni mesari…Svinjetina je tradicija ravnice, a janjetina brdovitih predjela….sad sam nek se kobase osuše do Božića, pa da ih probamo kakve su kvalitete….No Ličani nabavite malo i pravog škripavca i base, pa da spojimo SVE.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. muž
  #2 muž 25 studenoga, 2017, 14:10

  Svaka čast. Ovi kršni Ličani završili uz poplavni dio”žabokrečinu”.
  Al stare dobre navike su ostale. Još kad se pripremi i lički krumpir evo ti zakuske prave.
  Jedino kaj Miši bolje pristaje pladanj i čaše nek možda baratanje nožem, makar se ovo radi jednom godišnje.
  Još samo treba tamburaš i sve je kompletno.
  To ti je pravo domaće kolinje uz pridržavanje Naputaka Europske unije.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code