POČAST ŽRTVAMA U POPOVAČI

POČAST ŽRTVAMA U POPOVAČI

15. lipnja, 2021.

Sudjelujući u susretu branitelja Domovinskoga rata, članovi sisačkoga Ogranka “Hrvatskog domobrana”, udruge koja njeguje vojničke tradicije naših oružanih snaga kroz povijest, na Gradskom su groblju Popovače pohodili posljednje počivalište trojice pripadnika vojske NDH. Riječ je o domobranskom natporučniku Jurju Ugarkoviću, koji je rođen 1918. u Gospiću, a tijekom Drugoga svjetskoga rata službovao u Popovači. Marijan Čulumović bio je istoga čina, a rođen je u Perušiću 1920. Tu dvojicu domobranskih časnika, kao i zastavnika Ivicu Pavičića (1920.) iz Brinja smrt je, nakon duga skrivanja u moslavačkim šumamai, zatekla 27. travnja 1946. u napadu Titovih udbaških agenata. Pedeset i jednu godinu kasnije, branitelji slobode NDH ekshumirani su iz grobova u šumi i 27. rujna 1997., uz dopuštenje vlasti RH i molitve župnika vlč. Stjepana Hlevnjaka,, pokopani na groblju Popovače. Posebne zasluge za ovaj humani čin prema zemnim ostacima pripadnika vojske NDH imala je tada tajnica Društva ratnih veterana Irena Vuger, zapisao je u moslavačkom žrtvoslovu za 984 ubijena s područja Popovače i rubnih naselja, arhivist dr. Dražen Kovačević.    

Cvjetni aranžman na grob trojice domoljuba, ratnih gubitnika, položio je u ime Siščana, Mišo Vlahinić, čija je obitelj iz rodne Stajnice u ličkom brinjskom kraju u slobodarski grad na Savi, Kupi i Odri doselila neposredno poslije preokreta i uspostave protuhrvatske komunističke vlasti. 

Članovi sisačkoga Ogranka “Hrvatskoga domobrana”, nazočili su i blagdanskoj svetoj misi za duše poginulih ratnika u voloderskoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga, te folklornom prigodnom programu, prateći potom i natjecanje u spravljanju vojničkoga graha. T 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code